Αρβανιτίδου: «Ανησυχία για την αύξηση φαινομένων βίας στα ζώα»

Μήνυση κατ’ αγνώστου έχει υποβάλει η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα αδέσποτων του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Αρβανιτίδου, η οποία φιλοξενήθηκε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 99,4» και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο» και μίλησε για το περιστατικό κακοποίησης αδέσποτου ζώου που σημειώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στην περιοχή των Λαδάδικων.

Επί της ουσίας πρόκειται για τα χτυπήματα που δέχτηκε ο σκύλος – μασκότ της περιοχής «Σόλωνας», ο οποίος βρέθηκε αιμόφυρτος και εξακολουθεί να νοσηλεύεται – εκτός κινδύνου πια – στην κτηνιατρική κλινική.

Συγκεκριμένα η κ. Αρβανιτίδου αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα θέματα:

Για το πως ενημερώθηκε σχετικά με το περιστατικό: «Έλαβα γνώση ενός περιστατικού που έλαβε χώρα στην περιοχή των Λαδάδικων. Έξω από κάποια εστιατόρια τα ξημερώματα του Σαββάτου έμαθα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ανάρτηση που περιέγραφε το περιστατικό κακοποίησης. Με μήνυμα επικοινώνησα με την κοπέλα που έκανε την ανάρτηση και η ίδια μου περιέγραψε τι ακριβώς είχε συμβεί. Το θέμα είναι ότι μιλάμε για ένα σκυλί που θεωρείται «μασκότ» των Λαδάδικων. Ζει για πολλά χρόνια στην περιοχή, το αγαπούν και το προσέχουν όλοι, το έχουν περιθάλψει, του έχουν κάνει εμβόλια, είναι αγαθός γίγαντας ο «Σόλωνας».

Αμέσως μόλις έμαθα τι ακριβώς είχε συμβεί, ρώτησα την κοπέλα εάν είναι διατεθειμένη να καταθέσει στην αστυνομία το περιστατικό, δέχτηκε και κάναμε το επόμενο βήμα. Μάλιστα η κοπέλα μου εξομολογήθηκε ότι όλοι της έλεγαν «μη μπλέκεις», ενώ εκείνη έτρεχε και φώναζε για βοήθεια την ώρα που ο δράστης κλωτσούσε τον σκύλο, ενώ αργότερα στράφηκε και εναντίον της αλλά και εναντίον άλλων πολιτών καθώς φάνηκε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν έτρεξε πίσω από το σκυλί και τον κλώτσησε».

Για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη ως προς τον εντοπισμό του δράστη: «Η κοπέλα έκανε την κατάθεση και εγώ της είπα ότι θα σταθώ δίπλα της για οτιδήποτε χρειαστεί, ενώ εγώ υπέβαλα τη μήνυση κατ’ αγνώστου και το θέμα το έχει αναλάβει η αστυνομία».

Για την πορεία της υγείας του σκύλου: «Ο Σόλωνας νοσηλεύεται στην κλινική. Ο σκύλος είχε ούτως ή άλλως ένα πρόβλημα καθώς τον Αύγουστο τον δάγκωσε ένα άλλο σκυλί στο αυτί με αποτέλεσμα να υποτροπιάσει και να παρουσιάσει ωτίτιδα. Σαν να μην έφτανε αυτό, για κακή του τύχη, ο δράστης πρέπει να τον χτύπησε ακριβώς στο ίδιο σημείο, διότι την επόμενη ημέρα το ζώο ήταν εξαφανισμένο, όταν το βρήκανε ήταν σε κακά χάλια. Ο άνθρωπος που τον φροντίζει δηλαδή τον βρήκε γεμάτο αίματα. Είναι λοιπόν στην κτηνιατρική κλινική και ταυτόχρονα στειρώθηκε κιόλας».

Για τις ποινές που προβλέπει ο νόμος για κακοποίηση, βασανισμό ή δολοφονία ζώου: «Το αδίκημα διώκεται αυτεπάγγελτα σύμφωνα με τον νόμο και ακολουθούν την διαδικασία του αυτοφώρου σύμφωνα με τον νόμο 40/39. Για αυτό σε όλα τα αστυνομικά τμήματα έχει σταλεί και εγκύκλιος ούτως ώστε οι αστυνομικοί να μπορούν να επεμβαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις και να πράττουν τα δέοντα».

Για το αν παρατηρείται αύξηση των φαινομένων κακοποίησης των ζώων μετά και το περιστατικό με τη γάτα του αντιδημάρχου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Αβαρλή: «Μπορώ να σας πω ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία γιατί τελευταία έχουμε πολλά περιστατικά εγκληματικών πράξεων. Εξάλλου, κακοποίηση θεωρούνται και οι φόλες, περιστατικά με τις οποίες αντιμετωπίζουμε πλέον καθημερινά. Κάθε μέρα, αν ρίξτε μια ματιά σε ιστοσελίδες ομάδων που ασχολούνται με τα ζώα θα δείτε τι συμβαίνει. Πριν από δύο εβδομάδες, η καλύτερη μου φίλη έχασε το σκυλάκι της από φόλα στην περιοχή της Καλαμαριάς!»

Για το ψυχολογικό προφίλ των ανθρώπων που προβαίνουν σε μια τέτοια πράξη: «Μιλάμε για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους και ενδεχομένως στην ψυχική τους υγεία. Διότι αν μπορείς να πειράξεις ζώο, άνετα μπορείς να πειράξεις και άνθρωπο».

Για το δικό της μήνυμα: «Κοιτάξτε, αυτό οποίο θέλω εγώ και αυτό για το οποίο αποφάσισα να προχωρήσω σε μια τέτοια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα είναι για να σταματήσουμε την αδιαφορία. Δεν θέλω ο κόσμος να φοβάται. Θέλω αν παρατηρούν κάτι να καταγγέλλουν τα περιστατικά. Και κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας, αλλά και στην αστυνομία να επεμβαίνει σε ανάλογα περιστατικά και να μη δείχνει σχετική αδιαφορία».

Για το θέμα της καταγραφής των αδέσποτων: «Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Και θα γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταγραφή πληθυσμού μέσω της συνεργασίας μας με την ΜΚΟ «Dog’s voice». Θα στηθεί λοιπόν μια πλατφόρμα, στην οποία η καταγραφή θα συνοδεύεται και από φωτογραφία του ζώου, από στοιχεία του χαρακτήρα του, για να μπορεί να το επισκέπτονται πολίτες που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ζώα από τον δήμο Θεσσαλονίκης».

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Μαρίας Αρβανιτίδου στον Flash 99,4: