Η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki» απέσπασε ένα από τα ασημένια μετάλλια στο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM Competition 2024». Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 438 ερευνητικές ομάδες από περισσότερες από 50 χώρες, οι οποίες διεκδίκησαν τα μετάλλια του διαγωνισμού, που ξεκίνησε το 2004 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και πλέον διοργανώνεται κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation». Ο διαγωνισμός έχει αναδείξει σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις και νεοφυείς επιχειρήσεις, διεξάγεται φέτος στο Παρίσι.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ομάδα του ΑΠΘ έχει αποσπάσει διακρίσεις σε κάθε συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο το 2017, το ασημένιο το 2018, το χρυσό το 2019, και το ασημένιο το 2022 και 2023. Η φετινή συμμετοχή αφορούσε το ερευνητικό πρότζεκτ «NeuroMuSceteer», το οποίο προτείνει μια καινοτόμο θεραπευτική λύση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, αξιοποιώντας τεχνικές Συνθετικής Βιολογίας. Στόχος είναι να αναπτυχθεί μια νέα γενιά θεραπειών που θα στοχεύουν στην πολυπαραγοντική φύση της ασθένειας, ώστε να διατεθούν στην επιστημονική κοινότητα και στους ασθενείς.
Η φετινή ομάδα αποτελείται από 11 φοιτητές/τριες από τέσσερις σχολές και επτά τμήματα του ΑΠΘ. Τα μέλη της ομάδας περιλαμβάνουν φοιτητές από τα Τμήματα Ιατρικής, Γεωπονίας, Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Φαρμακευτικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Εκπαιδεύτριες της ομάδας είναι η Δρ. Κωνσταντίνα Ψαθά και η Δρ. Στεφανία Μανιάτση, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Αν. Καθηγητής Μιχάλης Αϊβαλιώτης.
Το πρότζεκτ «NeuroMuSceteer»
Η καινοτομία του «NeuroMuSceteer» έγκειται στη διττή στόχευση στα συστήματα-κλειδιά της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, δηλαδή το ανοσοποιητικό και το νευρικό. Η πρόταση των φοιτητών επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα της παθοφυσιολογίας, προσφέροντας λύσεις στην αυτοανοσία και στην καταστροφή των ολιγοδενδροκυττάρων.
Συνολικά, με το κυτταρικό μέρος σταματά η απόκριση κατά της μυελίνης, ενώ τα ολιγοδενδροκύτταρα μπορούν να ανανεωθούν, διορθώνοντας σημαντικό μέρος των υφιστάμενων βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι δύο πυλώνες δρουν συνδυαστικά, επιτρέποντας μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της νόσου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερα από 2.000.000 άτομα παγκοσμίως και 30.000 στην Ελλάδα πλήττονται από την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξάνονται ραγδαία τις επόμενες δεκαετίες.
*Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τη συμμετοχή της ομάδας στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τέλη Οκτωβρίου 2024 στο Παρίσι, καθώς και από τη συνάντηση της ομάδας με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα, τον περασμένο Μάιο στην Πρυτανεία.