Αξιοσημείωτα αποτελέσματα του ΙΤΕ για τη διαλειμματική νηστεία και οι προοπτικές τους σε κλινικές μελέτες

Σε επαφή με εργαστήρια στην Ευρώπη βρίσκεται το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), προκειμένου να ξεκινήσουν κλινικές μελέτες πάνω στα αποτελέσματα έρευνάς του για τη διαλειμματική νηστεία, που δημοσιεύθηκε πριν από περίπου έναν μήνα στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature Cell Biology.

Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τα επίπεδα μιας χημικής ένωσης, της σπερμιδίνης, η οποία αυξάνει την ανθεκτικότητα και την επιβίωση κυττάρων και οργανισμών, ενεργοποιώντας την αυτοφαγία. «Ήδη είμαστε σε επαφή με εργαστήρια του εξωτερικού στην Αυστρία και στη Γαλλία σχετικά με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών, να γίνουν δηλαδή σχετικές κλινικές μελέτες. Έχουμε βρει συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που μπορούν να μιμηθούν τα οφέλη της διαλειμματικής δίαιτας και να χρησιμοποιηθούν σαν φάρμακα για την καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση», γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο πεδίο της έρευνας για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση ασθενειών αλλά και την πρόληψή τους, ειδικά σε νευροεκφυλιστικές νόσους. «Ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνας στο ΙΤΕ αφορά στην Ιατρική Ακριβείας, δηλαδή τη χρήση τεχνολογιών ανάγνωσης του DNA για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε ποιο φάρμακο είναι καταλληλότερο για ποιον ασθενή. Αυτό έχει εφαρμογή ειδικά στον καρκίνο, για να βρούμε ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου,» υπογράμμισε ο κ. Ταβερναράκης, προσθέτοντας ότι το Ίδρυμα συνεργάζεται ήδη με νοσοκομεία για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Το εργαστήριο αρχαίου DNA του ΙΤΕ διερευνά την καταγωγή και την εξέλιξη των ανθρώπινων πληθυσμών μέσα από τη γενετική ταυτοποίηση. «Το εργαστήριο αυτό αναλύει γενετικό υλικό από ανασκαφές, όπως οστά από την εποχή των Μινωιτών και των Μυκηναίων. Μια μεγάλη επιτυχία είναι η ταυτοποίηση εκτελεσθέντων από τους Ναζί σε ομαδικό τάφο στην Κρήτη, μέσω αναλύσεων DNA,» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΤΕ.

Στην 88η ΔΕΘ, το ΙΤΕ συμμετέχει με 4 από τα 10 ινστιτούτα του, επιλέγοντας θέματα που αφορούν την αγροβιοτεχνολογία και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για τη φυτοπροστασία.

©

Loading