Με ένα χαμόγελο που μπορεί να το κρύβει η μάσκα αλλά φαίνεται στα μάτια, βγαίνουν ασθενείς με καρκίνο από την ειδικά εξοπλισμένη αίθουσα του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Θεαγενείου, όπου παρέχονται συμβουλές ομορφιάς και περιποίησης προσώπου. Το πρόγραμμα Beauty Art: Αρχίζω, Φροντίζω, Συνεχίζω τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Δεκέμβριο με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) σε συνεργασία με το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Θεαγενείου. Από την έναρξή του, συνολικά 111 ογκολογικοί ασθενείς, κυρίως γυναίκες αλλά και άντρες, ενημερώθηκαν για την περιποίηση του δέρματος και δέχτηκαν περιποίηση και θεραπείες προσώπου από εθελόντριες αισθητικούς. Οι υπηρεσίες παρέχονται κάθε Τετάρτη από τις 10:00 έως τις 14:00.
Η υπεύθυνη Τέχνης και Πολιτισμού της ΕΛΛΟΚ, πρώην ασθενής με καρκίνο του μαστού, αναφέρει ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε με στόχο τη δωρεάν παροχή συμβουλών ομορφιάς και περιποίησης σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των θεραπειών τους στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Θεαγενείου. Η διοργάνωση αυτών των υπηρεσιών αποσκοπεί στο να προσφέρει ένα αίσθημα φροντίδας και υποστήριξης στους ασθενείς, που συχνά βιώνουν ψυχολογικές και σωματικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.
«Χρησιμοποιούμε τα ρήματα Αρχίζω, Φροντίζω, Συνεχίζω για να δώσουμε έμφαση στην κατάληξη ΖΩ», τονίζει η κ. Ντελιοπούλου. Η επιτυχία του προγράμματος είναι μεγάλη και υλοποιείται εθελοντικά από αισθητικούς, με τη συνεργασία της ΕΛΛΟΚ και του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Θεαγενείου. Μέχρι σήμερα, 111 ασθενείς έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει επίσης συμβουλές για τη φροντίδα των μαλλιών και των νυχιών που καταπονούνται λόγω των θεραπειών.
Η Ειρήνη, μια 40χρονη ασθενής, μοιράζεται την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα: «Στην αρχή δεν ήθελα να συμμετάσχω, αλλά τελικά το δοκίμασα και διαπίστωσα πόσο βοηθητικό ήταν». Η αλληλεπίδραση με επαγγελματίες αισθητικούς προσφέρει σημαντική στήριξη στους ασθενείς, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τη φροντίδα του δέρματος και την ψυχολογία τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Η διευθύντρια του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, Κωνσταντίνα Μπόνιου, προσθέτει ότι το τμήμα εξυπηρετεί 1800-2000 ασθενείς ετησίως και η ιδέα για το πρόγραμμα περιποίησης γεννήθηκε από την ανάγκη των ασθενών για υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. «Οι ασθενείς είναι πολύ ευχαριστημένοι και το πρόγραμμα έχει μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας μια αίσθηση φροντίδας και αναγνώρισης», τονίζει η κ. Μπόνιου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι εθελόντριες αισθητικοί συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα, όπως η Μαρία Λιάλη, πρώην ασθενής, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της λόγω της προσωπικής της εμπειρίας με τον καρκίνο. Αυτές οι εθελόντριες υπογραμμίζουν τη σημασία της φροντίδας και της υγείας του δέρματος στην ψυχολογία των ασθενών, παρέχοντας τους πολύτιμη στήριξη.
Η Χρυσάνθη Τσιλιμίγκρα, με 40 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, αναφέρει: «Η εμπειρία των ασθενών από τον χώρο της αισθητικής προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας και ανακούφισης». Το πρόγραμμα Beauty Art αναγνωρίζει την αξία της αυτοφροντίδας και της ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς, ενισχύοντας τη θετική τους διάθεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ