“Ζούμε σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα έχουν εξαϋλωθεί και παλεύουμε να τα επαναφέρουμε στα επίπεδα προ κρίσης”, δήλωσε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Κυπριανίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι“, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. O κ. Κυπριανίδης μίλησε για το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, για την ανεργία στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για τις επιδιώξεις των εργαζομένων όσον αφορά τα δικαιώματά τους.
“Οι επιχειρήσεις κερδοφορούν εις βάρος των εργαζομένων”
Για το ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων ο κ. Κυπριανίδης τοποθετήθηκε ως εξής: “Δυστυχώς με το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο χτυπήθηκε ακόμα περισσότερο το καθεστώς της κλαδικής σύμβασης. Γι’ αυτό οι θέσεις οι δικές μας είναι ότι και μονομερώς θα πρέπει να μπορούμε να προσφεύγουμε στον ΟΜΕΔ, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας. Ο ΟΜΕΔ εξετάζει τις θέσεις και της εταιρείας και των εργαζομένων και αποφασίζει με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Δεν έχει μια μονόπλευρη πολιτική, στην οποία το πάνω χέρι το έχει ο εργοδότης. Γιατί σε αυτή την περίπτωση η μόνη σου λύση είναι η απεργία. Και για την απεργία σε κατηγορούν ότι κλείνεις επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα αυτές οι επιχειρήσεις κερδοφορούν με εκατομμύρια ευρώ, εις βάρος των εργαζομένων, μειώνοντας το “μισθολογικό κόστος”, ενώ τα άλλα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα. Γιατί για μια επιχείρηση μεγαλύτερος βραχνάς είναι το φορολογικό, παρά το μισθολογικό κόστος”.
“Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη καλπάζει”
Ερωτηθείς για την ανεργία στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κυπριανίδης τόνισε πως το ποσοστό των ανέργων είναι πολύ υψηλό. “Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη καλπάζει. Περάσαμε μια περίοδο που αυξήθηκε φοβερά, είχε φτάσει στο 38% πραγματικής ανεργίας. Δεν βλέπουμε τα νούμερα που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ. Εκεί δεν υπολογίζονται οι άνεργοι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και υπολογίζεται ως εργαζόμενος ένας άνθρωπος που μπορεί να δουλεύει μία μέρα την εβδομάδα. Και ένας άλλος βραχνάς είναι η μαύρη εργασία. Μπορεί κάποιος να δουλεύει ολόκληρο τον μήνα και να δηλώνεται μια μέρα τον μήνα”.
Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανίδης, η μαύρη εργασία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που απασχολούνται στην Ελλάδα. “Η μαύρη εργασία, όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Απασχολούνται κυρίως σε χειρωνακτικές εργασίες, όπου δεν χρειάζεται επίπεδο γλώσσας και πτυχίων”.
“Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το μετρό δεν θα είναι έτοιμο το 2023”
Ο κ. Κυπριανίδης τοποθετήθηκε και επί του πολύκροτου ζητήματος του μετρό, σημειώνοντας πως τα έργα έχουν παγώσει, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση για την ολοκλήρωση των εργασιών. “Η προσέγγιση αυτού του έργου ήταν λάθος από την αρχή και συνεχίζει να είναι έτσι. Σήμερα αυτό που παρατηρούμε στα εργοτάξια είναι ότι έχουν παγώσει τα πάντα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα είμαστε έτοιμοι το 2023. Κάτω από τη γη γίνονται εργασίες, αλλά πάνω στα εργοτάξια, που είναι και το πιο χρονοβόρο κομμάτι, γίνονται υποτονικές εργασίες. Γι’ αυτό θα συναντηθούμε με τον κ. Ταχιάο για να έχουμε ενημέρωση από πρώτο χέρι”.
“Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε”
Τέλος, κληθείς να απαντήσει για τις προτεραιότητες του εργατικού κέντρου, ο κ. Κυπριανίδης δήλωσε τα εξής: “Θέλουμε να γίνει αύξηση στους μισθούς, υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων, στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με ικανό αριθμό ανθρώπων, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα. Ο καθένας μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να λυθούν τα ζητήματα”.
Aναλυτικά όσα είπε ο κ. Κυπριανίδης εδώ: