Χαλκιδική: Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να μείνουν οι ελιές στα δέντρα

Χαλκιδική: Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να μείνουν οι ελιές στα δέντρα

Μέχρι και στο 40%, σε σύνολο άνω των 5.500, υπολογίζεται το ποσοστό των μετακλητών εργατών γης που ενώ προσκλήθηκαν από παραγωγούς της Χαλκιδικής για τη συγκομιδή της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς, δεν έφτασαν ποτέ στην περιοχή, επισήμαναν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραγωγοί του νομού. Τονίζουν ωστόσο ότι παρά τις …παρενέργειες που δημιούργησε η πανδημία στην έλευση των εργατών γης από τρίτες χώρες, κυρίως από την Αλβανία, «κουτσά- στραβά, η συγκομιδή εξελίσσεται ομαλά και δεν θα μείνει προϊόν στο χωράφι».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου, Ευάγγελος Ευαγγελινός, «ποσοστό 30% με 40% των εργατών γης που προσκλήθηκαν από τους παραγωγούς Χαλκιδικής δεν έφτασαν ποτέ στα χωράφια, παρά το γεγονός ότι οι καλλιεργητές ακολούθησαν πιστά τις διαδικασίες που έπρεπε και κατέβαλαν το ποσό των 100-150 ευρώ για τα παράβολα που απαιτούνταν για καθέναν από αυτούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γεωργοκτηνοτρόφου στα Νέα Σίλατα του δήμου Προποντίδας νομού Χαλκιδικής, Δημήτρη Παπαδάκη: « Είχαμε αρκετές διαρροές μετακλητών εργατών γης που προσκλήθηκαν στο νομό. Ορισμένες από τις «απουσίες» ήταν δικαιολογημένες, λόγω προσωπικών ζητημάτων που επικαλέστηκαν. Υπήρξαν και οι διπλοεγγραφές. Τον ίδιο εργάτη δηλαδή τον προσκάλεσαν δύο παραγωγοί του νομού από δύο διαφορετικές περιοχές. Έτσι, κάποιος έκανε τη δουλειά του και άλλος βρέθηκε με… μείον εργατικά χέρια».

Ο ίδιος επισήμανε ωστόσο ότι ο νομός Χαλκιδικής ήταν τακτοποιημένος με το θέμα των εργατών γης σε ποσοστό 80%, εκτιμώντας την διαρροή σε χαμηλότερο ποσοστό (περίπου στο 20%) εκτίμηση με με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Και οι δυό είπαν ότι «ακόμη αγνοείται η τύχη» ορισμένων εργατών γης που προσκλήθηκαν στο νομό Χαλκιδικής. «Δεν ξέρουμε εάν πέρασαν από τα σύνορα και εάν τα πέρασαν που πήγαν…».

Πανεύκολα πλέον η έκδοση ΑΚΜΑ και ΑΦΜ για τους εργάτες γης

Ο κ Μισαηλίδης χαρακτήρισε πάντως πανεύκολη την διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τους εργάτες γης, ώστε να βγει το εργόσημο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα ΑΦΜ όλων των μετακλητών βρίσκονται στην ΔΟΥ Μουδανιών».

Για την έναρξη της διαδικασίας εργοσήμων, μίλησε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης: «Έχοντας ενημερωθεί για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την έλευση μετακλητών εργατών γης εν μέσω κορονοϊού, είχαμε φροντίσει να τους ενημερώσουμε ώστε να έχουν τα κατάλληλα έγγραφα και έτσι να μην υπάρξουν προβλήματα. Αρκούν τα πιστοποιητικό κατάστασης και τα διαβατήρια αυτών των ανθρώπων προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τα εργόσημα».

Διίστανται οι απόψεις για την φετινή παραγωγή

Αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι, «βλέπει» τη φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, η συγκομιδή της οποίας βρίσκεται προς το τέλος της και τα αποθέματα να καταγράφονται μηδαμινά.

Όπως εκτιμά η φετινή παραγωγή αναμένεται σε πάνω από 90.000-100.000 τόνους, από 80.000 τόνους το 2019, 110.000 τόνους το 2018 και 130.000 τόνους το 2017. “Θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα, αλλά η πολλή ζέστη στη διάρκεια της ανθοφορίας επηρέασε τα δέντρα”, υπογραμμίζοντας πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής “παραμένουν ολοζώντανες και δεν πρέπει να υποτιμώνται”. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου «βλέπει» τη φετινή παραγωγή κοντά στα περσινά επίπεδα, ήτοι λίγο πάνω από τους περσινούς 80.000 τόνους.

Αμφότεροι πάντως, συμφωνούν ότι η μέση τιμή για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, που σε ποσοστό 80% εξάγεται, διαμορφώνεται στα 0,75- 0,80 λεπτά/κιλό, όταν πέρυσι αυτή έφτανε στο 1,20 ευρώ/κιλό. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισαν «δίκαιο» το αίτημά τους για την ένταξη και της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής στα ειδικότερα μέτρα ενίσχυσης των επί μέρους προϊόντων, το οποίο και κατατέθηκε σε επίπεδο νομού με επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος παραγωγής βρώσιμης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής φτάνει στα 600 ευρώ/στρέμμα και σημείωσε ότι στην περιοχή πάνω από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη) ενώ τα ελαιόδεντρα ξεπερνούν τις 6 εκατομμύρια ρίζες.

Κατά μέσο όρο, η παραγωγή καρπού υπολογίζεται σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν περί τις 80 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς. Σε μια καλή χρονιά, στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%-55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, που ξεπέρασε ακόμη και τους 150.000 τόνους.

 

Έλενα Αλεξιάδου

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play