Χαρδαλιάς: «Τη Δευτέρα ξεκινάει ο καθαρισμός του Σέιχ Σου»

Στο Σέιχ Σου βρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος τόνισε ότι από Δευτέρα θα ξεκινήσει ο καθαρισμός του Σέιχ Σου.

Στην επίσκεψη του ο κ. Χαρδαλιάς είχε στο πλευρό του την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος της Βόρειας Ελλάδας, τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Το δόγμα μας είναι, όπου υπάρχει κίνδυνος εμείς παρεμβαίνουμε, διότι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη περιουσία και το φυσικό περιβάλλον είναι πάνω από οποιαδήποτε διαδικασία συζήτηση ή ανάλυση» ανέφερε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση. Έπειτα από τρία χρόνια επιστολών, ενημερώσεων, κραυγών και αναθεμάτων, οι δύο φορείς που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για το Σειχ Σου, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Πολιτική Προστασία και σε συνεργασία με το υφυπουργείο Περιβάλλοντος, αποφασίσαμε να δώσουμε λύση. Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες, οι τεχνικές μελέτες και εκθέσεις και ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως:  «από τη Δευτέρα ξεκινάει ο καθαρισμός του Σέιχ Σου, 3,5 χιλιάδες στρέμματα, σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές που αποτελούν για εμάς μεγάλο πρόβλημα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τον πνεύμονα του περαστικού δάσους. Διατέθηκε ήδη 1,5 εκατομμύριο με εντολή του πρωθυπουργού για τις συγκεκριμένες εργασίες και αν χρειαστεί να ενισχυθεί, θα ενισχυθεί» και πρόσθεσε πως «επιχειρησιακά επικαιροποιούμε το σχέδιο μάς, για να το προφυλάξουμε από κάθε κίνδυνο. Ενισχύονται οι περιπολίες και η Θεσσαλονίκη διαθέτει και ένα βαρέως τύπου ελικόπτερο, το οποίο τις επόμενες τρεις ημέρες μπαίνει σε ετοιμότητα, για να μπορέσει να συνδράμει στο Σέιχ Σου και στη Χαλκιδική, που αποτελεί για εμάς σημείο επικινδυνότητας και ανησυχίας».

«Δουλεύουμε πυρετωδώς, το περιαστικό δάσος χρειάζεται οργανωμένο πρόγραμμα. Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση, ώστε κάθε χρόνο, να υπάρχει πρόγραμμα που αφορά στους καθαρισμούς και σε όλα όσα πρέπει να γίνουν» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και αναφερόμενος στον εθνικό μηχανισμό αντιμετώπισης κινδύνων ανέφερε: «Σιγά σιγά φτιάχνουμε τον εθνικό μηχανισμό αντιμετώπισης κινδύνων και με εντολή του πρωθυπουργού παρεμβαίνουμε όπου υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, που να διορθώνει παθογένειες δεκαετιών να τις λύσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε. Ήρθε η ώρα να συντονιστούμε όλοι».

Για τα σχόλια που γίνονται για το κόστος της πυρόσβεσης: «θα πρέπει να βάλουν σε αυτή τη σχέση κόστους-ωφέλειας, πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή, πόσο κοστίζει ένα δάσος το οποίο είναι για δεκαετίες ο μοναδικός πνεύμονας της περιοχής. Άρα χρειαζόμαστε συνεννόηση, συναίνεση, συνεργασία και αποτέλεσμα».

Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, από την πλευρά του ανέφερε: «βρεθήκαμε εδώ για να δώσουμε μια λύση σε ένα καυτό πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά όλη την ευρύτερη περιοχής. Θέλουμε να μιλάμε λιγότερο, να δουλεύουμε περισσότερο και να φέρνουμε αποτελέσματα και λύση στα προβλήματα. Συνθέτουμε δυνάμεις, συνεργαζόμαστε. Σε αυτή την περίπτωση βρέθηκε λύση που δεν θα είναι μόνο γι’ αυτό το καλοκαίρι, αλλά θα υπάρχει μια ετήσια μερίμνα.

Το Σέιχ Σου, βρίσκεται στο επίκεντρο της αγωνίας μας, διότι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του για την πόλη. Έχουμε αναπτύξει μια καταπληκτική συνεργασία, άκρως παραγωγική. Ενώνουμε δυνάμεις ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την παλαιολιθική γραφειοκρατία που σέρνεται εδώ και δεκαετίες και δεν αφήνει τα πράγματα να προχωρήσουν μπροστά» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε από την πλευρά του: «αν και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δυστυχώς, δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα στο θέμα των δασών και του Σέιχ Σου, όταν αντιληφθήκαμε ότι οι αρμόδιοι δεν είχαν σπεύσει να καθαρίσουν το δάσος, με αποτέλεσμα, να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, σπεύσαμε να ειδοποιήσουμε και να ζητήσουμε τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει το αυτονόητο, να καθαριστεί ο μοναδικός πνεύμονας της Θεσσαλονίκης πριν να μπούμε στη αντιπυρική περίοδο. Με μια διαδικασίας εξπρές, τις επόμενες εβδομάδες θα καθαριστεί το Σέιχ Σου και θα γίνουν αυτά που δεν έγιναν εδώ και χρόνια. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν με μεταρρυθμίσεις».

Ενημέρωση έγινε και από τον Υποστράτηγο της Πυροσβεστικής, Μάριο Αποστολίδη. «Το βασικό είναι ότι για να έχουμε μια επιτυχή, γρήγορη και ασφαλή καταστολή των δυνάμεων πυρόσβεσης, πρέπει να υπάρχουν και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, όπως να καθαριστούν τα δάση από τα υπολείμματα κλαδεύσεων, να ανοίξουν οι δρόμοι να γίνουν οι παρεμβάσεις έτσι ώστε εμείς να μπορούμε να φτάσουμε στα σημεία οπού εκδηλώνονται οι πυρκαγιές και να έχουμε επιτυχή καταστολή» διευκρίνισε.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο δάσος του Σέιχ Σου προγραμμάτισε το Σάββατο ο Χαρδαλιάς – Έπεται σύσκεψη με την Πυροσβεστική

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ