Χορεύοντας χασάπικο και καρσιλαμά στο σπίτι

Χορεύοντας χασάπικο και καρσιλαμά στο σπίτι

  Πόσα βήματα έχει ο συρτός; Ποιο είναι το ρεκόρ Γκίνες στο ποντιακό τικ; Βρείτε ποια παραδοσιακή φορεσιά αντιστοιχεί σε ποια περιοχή και φτιάξτε τη σωστή λέξη, ενώ έχετε τα γράμματα ανακατεμένα… Αυτά είναι κάποια μόνο από τα κουίζ που καλούνται να λύσουν οι χορευτές- μέλη του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, στις διαδικτυακές ομάδες που έχουν φτιάξει οι δάσκαλοί τους, για να μην ξεχάσουν να χορεύουν!

   Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σάκης Παληογιάννης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος των χορευτικών τμημάτων, «εκρηκτική» είναι η αύξηση εγγραφών στο κανάλι του Ομίλου στο youtube, ενώ ετοιμάζονται και διαδικτυακά μαθήματα χορού.

   Περισσότεροι από 600 άνθρωποι κάθε ηλικίας παρακολουθούσαν, καθημερινά, τα τμήματα του Χορετικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, μάθαιναν παραδοσιακούς χορούς και η επαφή τους με τα βήματα ήταν αγαπημένη συνήθεια και «βουτιά»στην κουλτούρα και τον πολιτισμό μας.«Με τον εγκλεισμό στο σπίτι, ωστόσο, λόγω κορονοϊού, οι συναντήσεις δεν γίνονται πια και παρατηρήσαμε ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι επισκέψεις στη σελίδα του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης στο youtube», τονίζει ο κ. Παληογιάννης, ο οποίος διδάσκει παραδοσιακούς χορούς εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. «Έτσι», εξηγεί «δημιουργήσαμε εξ αποστάσεως ομάδες με αντίστοιχο αριθμό χοροδιδασκάλων προκειμένου να κρατήσουμε την επαφή με το χορό».

   Συγκινείται, όπως λέει, με το γεγονός ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να δει, να ακούσει και να πάρει «γεύση» από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, καθώς και από το γεγονός ότι τα βήματα των χορών από άκρη σε άκρη της χώρας, μας «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο. «Στις προτιμήσεις των διαδικτυακών μας χορευτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, είναι ψηλά ο ζωναράδικος, ο συρτός, το χασάπικο, ο καρσιλαμάς και το τικ», λέει ο κ. Παληογιάννης και συμπληρώνει πως «αυξημένη επισκεψιμότητα καταγράφεται επίσης σε θεματικές εκδηλώσεις, όπως αυτή για τη μάνα και την ξενιτιά»

   Το επόμενο χρονικό διάστημα, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει διαδικτυακή εκμάθηση χορών και έτσι, μια φορά την εβδομάδα, θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να χορεύουν υπό την επίβλεψή και το άγρυπνο …διαδικτυακό βλέμμα των ειδικών, στο σαλόνι του σπιτιού τους.

   Αναστασία Τελιανίδου

©Πηγή: amna.gr

Loading