«Ο στόχος δεν πρέπει να είναι να αντιγράψουμε το μοντέλο μιας άλλης χώρας στην έρευνα, αλλά να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας μοντέλο, το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία Χρίστος Δήμας, από το βήμα των εργασιών του Thessaloniki Summit 2019.
«Ο πρώτος στόχος της Ελλάδας θα έπρεπε να ήταν, να είμαστε ηγέτες στο κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας, τουλάχιστον στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του τομέα έρευνας και τεχνολογίας, μία εκ των οποίων είναι η ίδρυση δύο κέντρων καινοτομίας- ένα στην Αθήνα κι ένα στη Θεσσαλονίκη.
Ο υφυπουργός μίλησε και για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Πράγματι, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει περισσότερο πολιτικό ρόλο παρά εμπορικό. Εμείς έχουμε καταθέσει κάποιες προτάσεις για το πώς μπορούμε να επανακτήσουμε πάλι τον εμπορικό χαρακτήρα της έκθεσης. Όταν έχουμε τον πλούτο των ερευνητικών κέντρων όλης της Ελλάδας, τα σημαντικά αποτελέσματα που παράγουν, έχουμε μία πολύ καλή βάση από τις start- up επιχειρήσεις. Κανονικά θα έπρεπε να βλέπαμε το πώς θα μπορούσε η ΔΕΘ να γινόταν ένα διεθνές “road show”, πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις, funds που θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία».
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε απαραιτήτως το πολιτικό σκέλος της ΔΕΘ. Αυτό το οποίο λέω είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε η ΔΕΘ, το εμπορικό της κομμάτι, να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Άρα το να τιμά ο πρωθυπουργός της χώρας με την παρουσία του τη ΔΕΘ είναι κάτι ωραίο, από εκεί και πέρα όμως πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε το εμπορικό κομμάτι της έκθεσης», συμπλήρωσε.
Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, λέγοντας ότι «υπάρχει μια πολύ καλή συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας» και ειδικά στο κομμάτι της έρευνας υπάρχει προσπάθεια «να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της νέας εποχής».
Στόχος, τόνισε ο κ. Δήμας, «είναι να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τα κίνητρα, όχι μόνο σε εταιρείες να έρθουν να επενδύσουν στο κομμάτι του R+D στη χώρα μας, αλλά να δώσουμε και επιπλέον φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες που βρίσκονται στη χώρα να επενδύσουν στο κομμάτι της έρευνας».
Εύη Σοφιανού
*Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι χορηγός επικοινωνίας του Thessaloniki Summit 2019