Χρήστος Μήττας: ¨Θα νικήσουμε τη μάχη κατά του κορονοϊού, θα ζήσουμε ελεύθεροι τη ζωή μας¨

Χρήστος Μήττας: ¨Θα νικήσουμε τη μάχη κατά του κορονοϊού, θα ζήσουμε ελεύθεροι τη ζωή μας¨

Αφοσιωμένος στο δόγμα «πολλή δουλειά-λίγα λόγια» ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Μήττας δεν ανήκει στην χορεία των πολιτικών προσώπων που επενδύουν στην επικοινωνία ώστε να «χτίσουν» δημόσιο προφίλ ή να διατηρήσουν την αναγνωρισιμότητα τους. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, σεμνός, διακριτικός και ευγενής, ανέλαβε το δύσκολο έργο της διαχείρισης της υγειονομικής καταιγίδας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προωθώντας,  σε αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, όπως θα διαβάσετε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην P, σειρά στοχευμένων πρωτοβουλιών ώστε να εξασφαλιστεί, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η «θωράκιση» των επτά Νομών της Περιφέρειας, απέναντι στην επέλαση του Covid-19. Στον απολογισμό του έτους, ο Χρήστος Μήττας κάνει παράλληλα εκτενή αναφορά σε άλλες δράσεις σε διάφορους τομείς που έχει αναλάβει η Αντιπεριφέρεια της οποίας προΐσταται καθώς, όπως ο ίδιος επισημαίνει, η ζωή δεν σταματά παρά τα εμπόδια. Τέλος, στέλνει το δικό του μήνυμα στους αρνητές της μάσκας  και σημειώνει, με νόημα, πως από την πανδημία, μπορούμε, στο τέλος του δρόμου, να γίνουμε «καλύτεροι άνθρωποι», τολμώντας ο καθένας από εμάς, την αυτοκριτική του.

Ποιες νέες δυσκολίες παρουσιάστηκαν στον εργασιακό χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας του κορωνοϊού και πώς τις αντιμετωπίσατε;

Από την αρχή αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε άψογη συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Υγείας και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, έδρασε άμεσα στη μάχη κατά της πανδημίας, αποδεικνύοντας έμπρακτα το αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες.

            Στον εργασιακό χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάστηκαν τεχνικές δυσκολίες που αφορούσαν κυρίως τη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και των συμπολιτών μας που έπρεπε να εξυπηρετηθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα:

  • Μέτρα λειτουργίας της ΠΚΜ, όπως η Αναστολή των δια ζώσης συνεδριάσεων και η οργάνωση διαδικτυακών συνεδριάσεων,
  • Μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως η Συστηματική χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και
  • Μέτρα για την προάσπιση της υγείας των εργαζομένων της ΠΚΜ, όπως η τηλεργασία στο σπίτι και η εκ περιτροπής αδειοδότηση σε γονείς παιδιών και υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η τοποθέτηση συστημάτων αυτόματης θερμομέτρησης στις εισόδους των κεντρικών κτιρίων της ΠΚΜ, η προμήθεια νέων μέσων ατομικής προστασίας για τους υπαλλήλους (μάσκες ατομικής προστασίας και αντισηπτικά), αλλά και η διενέργεια τεστ ανίχνευσης για κορωνοϊό σε εργαζόμενους της ΠΚΜ.

Ποιες είναι οι νέες δράσεις της Περιφέρειας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία έδειχναν νέα έξαρση και η Ελλάδα άρχισε να δέχεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αύξησε τα μέτρα αντιμετώπισής της, προσθέτοντας στοχευμένες δράσεις, όπως οι παρακάτω:

1. Δημιουργία σταθερής δομής ελέγχου Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Βασ. Όλγας 198) σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

2. Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης ύψους 200 εκ. ευρώ, μέσω του ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Πρόγραμμα «Διέξοδος».

3. Εξασφάλιση 35 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να ενισχυθούν με επικουρικό προσωπικό δεκάδες μονάδες υγείας του Δημοσίου και φορέων του Υπουργείου Υγείας για διάστημα δύο ετών.

4. Εξοπλισμός νοσοκομείων της 3ης και 4ης ΥΠΕ με δέκα συστήματα καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία προήλθαν από δωρεά ιδιώτη.

            5. Εντατικοποίηση των ελέγχων που κάνει από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τόσο με την Ελληνική Αστυνομία, όσο και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να επιτευχθεί αυστηρή τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

            6. Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα Γενικά Νοσοκομεία “Θεαγένειο” και “Ιπποκράτειο” της Θεσσαλονίκης και τα Γ.Ν. Κιλκίς και Χαλκιδικής, αξίας 12 εκ. ευρώ, για τα Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου” και “Γ.Γεννηματάς – Ο Άγιος Δημήτριος αξίας 10 εκ. ευρώ, για τα Γ.Ν. Βέροιας και Νάουσας αξίας 2,5 εκ. ευρώ, καθώς και για το Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης αξίας 4 εκ. ευρώ, όλα από ευρωπαϊκούς πόρους.

7. Προμήθεια και δωρεά υλικών και εξοπλισμού στην 3η και 4η ΥΠΕ: 40 προκατασκευασμένους οικίσκους (τύπου ISO BOX) για την εξέταση πιθανών κρουσμάτων (21 οικίσκους για την 3η ΥΠΕ και 19 οικίσκους για την 4η ΥΠΕ), 60.000 rapid tests, 7 αναπνευστήρες ελεγχόμενου όγκου και ελεγχόμενης πίεσης για την 3η ΥΠΕ και 50 φορητούς αναπνευστήρες εντατικού αερισμού για την 4η ΥΠΕ και αντιδραστήρια για 4.992 τεστ για το μηχάνημα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μοριακής διάγνωσης Covid-19.

 Άλλες δράσεις της Αντιπεριφέρειας Υγείας τη χρονιά που μας πέρασε, πέρα από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

            Καθώς η ζωή τρέχει παράλληλα με τον κορωνοϊό, αν και ο τελευταίος της βάζει πολλά “εμπόδια”, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στέκεται δίπλα σε όλους του φορείς που προσφέρουν κοινωνική μέριμνα στους συμπολίτες μας και στηρίζει το έργο τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και η Αντιπεριφέρεια Υγείας στήριξαν το 8ο Sail for Pink του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης, με χρηματική συνδρομή για εκτύπωση έντυπου υλικού, αλλά και δημιουργία της μεγάλης ομάδας “Αντιπεριφέρεια Υγείας – Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”, η οποία με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και φίλων, κατάφερε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό μέσω της αγοράς των συλλεκτικών Τ-Shirt και βραχιολιών. Παράλληλα, χορηγήθηκε στον σύλλογο υγειονομικό υλικό και είδη ατομικής προστασίας, ενώ συνδιοργανώθηκε με την Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Παύλου Μελά.

            Ακόμη, η Αντιπεριφέρεια Υγείας εξασφάλισε δώδεκα υποτροφίες σπουδών για νέες και νέους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του θεσμού «Υποτροφίες στις Περιφέρειες» ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, που αποτελεί πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών φορέων ΙΕΚ ΑΛΦΑ και Mediterranean College. Επιπλέον, φιλοξένησε το σχολικό bazaar του Οργανισμού “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”, στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

            Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας  μαζί με την Αντιπεριφέρεια Υγείας πραγματοποίησε και φέτος ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο περιλάμβανε τον συνδυασμό επίγειων και εναέριων μέτρων. Συγκεκριμένα, η επίγεια καταπολέμηση αφορούσε ένα καθορισμένο σύνολο εργασιών, με στόχο την παρακολούθηση από εδάφους των προνυμφών και των ακμαίων κουνουπιών, τη διενέργεια ψεκασμών σε περιορισμένης έκτασης εστίες του φυσικού συστήματος και ψεκασμούς, κυρίως στο περιαστικό σύστημα των οικισμών, αλλά και στους δημόσιους χώρους αυτών (πάρκα, πλατείες, φρεάτια ομβρίων, αύλακες κ.τ.λ.). Η εναέρια καταπολέμηση αφορούσε αεροψεκασμούς προνυμφοκτονίας σε όλη την έκταση των ορυζώνων, καθώς και στα εκτεταμένα υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Περιλάμβανε επίσης συμπληρωματικά και αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ULV, όταν αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

            Το πρόγραμμα “ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκίνησε την εφαρμογή του με τη δωρεάν τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης και τηλεειδοποίησης σε άτομα που ζουν μόνα ή είναι χρόνια πάσχοντες. Σκοπός του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος είναι να παρέχει ασφάλεια στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες, αφού όσοι κάνουν χρήση της συσκευής γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή, εφόσον το έχουν ανάγκη, κάποιος θα ειδοποιηθεί και θα βρεθεί δίπλα τους, για να τους παράσχει βοήθεια κι έτσι μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

            Επιπλέον, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, πέρα από τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητές της, υλοποίησε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων με θέματα όπως: “Η πρόληψη του καρκίνου παχέως εντέρου” σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Θεαγένειου “Αλέξανδρος Συμεωνίδης”, “Σωστή διατροφή σε ΚΑΠΗ και σε παιδικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης”,  “Ευαισθητοποίηση απέναντι στην Άνοια” προς το προσωπικό των Μονάδων Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, καθώς και πρόγραμμα εκπαίδευσης – επιμόρφωσης σε ομάδες υποψηφίων θετών και υποψήφιων αναδόχων γονέων, διαδικτυακά, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Φοβηθήκατε μήπως δεν τα καταφέρετε στη μάχη κατά του κορωνοϊού και αυτό έχει τις ακόλουθες συνέπειες;

            Όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, ήμασταν όλοι μουδιασμένοι και ανήσυχοι. Αλλά από την αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας και σταδιακά αποκτήσαμε και την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία.

            Έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης της θέσης του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, αλλά ταυτόχρονα και εμπιστοσύνη στην ισχυρή θέληση και αποτελεσματικότητα του Περιφερειάρχη, την προσωπική μου προσπάθεια, καθώς και την άριστη συνεργασία του προσωπικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παλεύουμε καθημερινά και για αυτό ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε σύντομα όλοι μαζί την πανδημία.

Πώς σχολιάζετε τη στάση ορισμένων ανθρώπων να μη χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα, όπου είναι υποχρεωτικό; Αναπολείτε την παλιά “κανονικότητα” και πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε σ’ αυτήν;

            Οπωσδήποτε σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να φοράει μάσκα και ίσως τώρα αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι το έργο των υγειονομικών για τους οποίους όλα αυτά τα μέσα ατομικής προστασίας ήταν και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής εργασιακής ρουτίνας τους και ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ακούσει κάποιον γιατρό ή νοσηλευτή να παραπονιέται για αυτόν τον λόγο. Ακόμη όμως και εάν κάποιος για προσωπικούς του λόγους δεν πιστεύει στη χρησιμότητα της μάσκας, θα πρέπει και πάλι να σέβεται τόσο τη νομοθεσία, όσο και τους συμπολίτες στο περιβάλλον του, που μπορεί διαφορετικά να τίθενται σε κίνδυνο.

            Παρόλο που όλοι, όπως κι εγώ, αναπολούμε την παλιά “κανονικότητα”, όσο οι ειδικοί μας προειδοποιούν ότι πρέπει να κρατάμε κοινωνικές αποστάσεις και να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας, είναι απαραίτητο να τους ακούμε. Έτσι μόνο θα καταφέρουμε να νικήσουμε τη μάχη κατά του κορωνοϊού και να είμαστε και πάλι ελεύθεροι να ζήσουμε τη ζωή μας.

Τι πιστεύετε ότι θα έχει αλλάξει αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία; Ποιο θα είναι το μάθημα από όλη αυτή την κατάσταση;

            ΟΤΑΝ καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία του κορωνοϊού, ελπίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε επαναπροσδιορίσει τις αξίες της ζωής, ώστε να δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στα αληθινά σημαντικά ζητήματα της ζωής.

            Όλη αυτή η κατάσταση μας δίδαξε ότι η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και καθόλου δεδομένη. Ακόμη και σε μία τέτοια υγειονομική κρίση, υπάρχουν και θετικές συνέπειες, αρκεί να ψάξουμε να τις δούμε και να τις κρατήσουμε και στο μέλλον, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Loading

Play