“Χρυσή ευκαιρία” για τον δήμο Τρίπολης οι εορτασμοί των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση

“Χρυσή ευκαιρία” για τον δήμο Τρίπολης οι εορτασμοί των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση

    “Χρυσή ευκαιρία” για τον Δήμο Τρίπολης ώστε να προβάλει την ιστορική του κληρονομιά και το τουριστικό του απόθεμα χαρακτηρίζει τους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση ο δήμαρχος Τρίπολης, Κωνσταντίνος Τζιούμης. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζει ότι “η Τρίπολη δικαιωματικά θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, καθώς είναι γνωστός ο ρόλος που έπαιξε στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους το 1821”. 
    Γνωστοποιεί ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν το 2021 και υπογραμμίζει με νόημα: “σκοπός είναι να επανατοποθετήσουμε την περιοχή μας και την πόλη μας στο πανελλήνιο και -γιατί όχι- στο πανευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ οι εκδηλώσεις, πέρα από το να είναι ποιοτικές, να αφήσουν και ένα αποτύπωμα στην περιοχή μας και μια παρακαταθήκη για μετά το 2021”. 
    Αναφερόμενος στο είδος των εκδηλώσεων που θα σχεδιαστούν, επισημαίνει ότι πρόθεση του Δήμου είναι να υπάρξει μια “παλέτα εκδηλώσεων”, που θα αφορούν και το ιστορικό κομμάτι και εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις αναστοχασμού για την πορεία της χώρας. “Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε – και έχουμε συνεργασία για αυτό και με το πανεπιστήμιο – και τα λάθη που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια, από το 1821 μέχρι σήμερα, το πώς πορεύτηκε η περιοχή μας και η χώρα. Νομίζω ότι αυτή είναι και η κατεύθυνση της κυβέρνησης απ΄ ότι ακούσαμε και από τον πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη” σημειώνει χαρακτηριστικά. 
    Όσο για τα στοιχεία που ενδιαφέρεται να προβάλλει περισσότερο η Τρίπολη, διευκρινίζει ότι ένα από αυτά είναι και ο τουρισμός, καθώς η Τρίπολη έχει μεν εξαιρετική φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία και πλούσιο πολιτισμό, όμως δυστυχώς δεν είναι μέσα στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας. “Θεωρούμε ότι ο τουρισμός δεν αφορά μόνο τα νησιά, τις παραλίες και τον ήλιο. Η περιοχή μας έχει να αναδείξει σημαντικούς προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού, δεδομένου ότι η Αρκαδία θεωρείται το ‘Άγιον Όρος της Πελοποννήσου. Έχουμε εξαιρετικά μοναστήρια άρα το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και βέβαια η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας είναι κάτι που πρέπει να το αναδείξουμε να το γνωρίσουν κατ αρχάς οι Έλληνες αλλά όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και πολίτες των άλλων χωρών” αναφέρει. 
Ο Δήμος Τρίπολης τιμώμενος δήμος στη φετινή Philoxenia
    Στον δρόμο για τις εκδηλώσεις του 2021, ο Δήμος Τρίπολης αξιοποιεί τα ιστορικά του χαρακτηριστικά και, μετά από επαφές με τη διοίκηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έγινε γνωστό ότι θα είναι τιμώμενος δήμος στη φετινή Philoxenia που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 ώς τις 11 Νοεμβρίου. “Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με το προεδρείο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που επιφύλαξε μια ιδιαίτερη τιμή για την Τρίπολη, την Αρκαδία και την Πελοπόννησο” σχολιάζει ο κ. Τζιούμης. Σημειώνει, άλλωστε, ότι όσον αφορά τη Philoxenia, η Τρίπολη θα προβάλει τη φυσική της ομορφιά, την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά, τα τοπικά της προϊόντα τα οποία είναι γνωστά σε όλη τη χώρα και γενικότερα τη ζωή και τον πολιτισμό της περιοχής. 
Συνεργασίες με την επιτροπή για τα 200 χρόνια, με άλλους δήμους, με την Περιφέρεια και με την ομογένεια
    Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία του Δήμου Τρίπολης με την επιτροπή για τα 200 χρόνια, τους δήμους της Αρκαδίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ομογένεια. Ο δήμαρχος Τρίπολης δεν παραλείπει να αναφέρει ότι και ο νέος περιφερειάρχης έχει τονίσει πως η Τρίπολη, κατά την προσωπική του άποψη, πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στις εκδηλώσεις. “Η επανάσταση τα πρώτα χρόνια διαδραματίστηκε στην περιοχή μας, όχι μόνο στην Τρίπολη, άρα εκ των πραγμάτων θα έχουμε συνεργασία με τους δήμους της Αρκαδίας, όπως και με άλλες πόλεις της περιφέρειάς μας: την Καλαμάτα, τη Νεμέα που έχει τα Δερβενάκια, το Ναύπλιο” σχολιάζει. Παράλληλα, συνεργασία υπάρχει και με την Παναρκαδική Ομοσπονδία και την ομοσπονδία της Αμερικής και της Αυστραλίας. “Η περιοχή μας έχει πολλούς μετανάστες λόγω του ότι ήταν ορεινή, φτωχή περιοχή και ο κόσμος μετανάστευσε. Αυτό δημιούργησε μια ισχυρή παρουσία μεταναστών σε πολλές χώρες του εξωτερικού και βέβαια στην Ελλάδα. Και στη Θεσσαλονίκη έχουμε πάρα πολλούς Αρκάδες. Η σχέση που έχει η Αρκαδία με τη Μακεδονία πρέπει και αυτή να αναδειχτεί γενικότερα και σε αυτό θα μας βοηθήσει και η έκθεση Philoxenia. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάρα πολλοί Αρκάδες ήταν Μακεδονομάχοι και έχουν σκοτωθεί στους Βαλκανικούς πολέμους και αργότερα στη Μακεδονία γα την απελευθέρωσή της” προσθέτει.  
 “Θα στοχεύσουμε στον εθελοντισμό”
    Δίνοντας, εξάλλου, το στίγμα των προετοιμασιών για τους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων, ο δήμαρχος Τρίπολης υπογραμμίζει: “θα στοχεύσουμε στον εθελοντισμό. Δυστυχώς, με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης, άρα και η περιοχή η δική μας, είναι απαραίτητο, αναγκαίο, πολύ περισσότερο τώρα από ό,τι ήταν το 2004, οπότε αυτοί διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο, να κινητοποιήσουμε εθελοντές. Πιστεύω ότι ο Έλληνας γενικώς τον έχει τον εθελοντισμό μέσα του. Αν δει ότι γίνεται κάτι για καλό, συμμετέχει και εμείς πιστεύουμε ότι θα συμμετέχουν”.
Καθημερινότητα, υποδομές και επισκεψιμότητα οι βασικές προτεραιότητες του Δήμου 
    Στο ερώτημα, τέλος, ποιες είναι οι βασικές του προτεραιότητες για τον Δήμο Τρίπολης, ο κ. Τζιούμης τονίζει: “με τρεις λέξεις, καθημερινότητα (κατάσταση των δρόμων, αδέσποτα, διευκολύνσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες), υποδομές και αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή”. Ο δήμαρχος εξηγεί ότι ήδη έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, δημιουργήθηκε ομάδα που θα ασχολείται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα προς αναζήτηση χρηματοδοτήσεων, ενώ εξετάζονται μέτρα για την αύξηση της επισκεψιμότητας. “Θέλουμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα, γιατί αυτό φέρνει δουλειές και έτσι τα παιδιά μας μένουν στην περιοχή. Αυτός είναι σημαντικός στόχος για μας, άρα και ιστορική ευκαιρία και ευθύνη” επισημαίνει χαρακτηριστικά. 
Π. Γιούλτση
 

©Πηγή: amna.gr

Loading