Claudia Muresan:Σημαντικός και διττός ο ρόλος των αγροτών στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Claudia Muresan:Σημαντικός και διττός ο ρόλος των αγροτών στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Για τον σημαντικό και “ διττό” ρόλο των αγροτών στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, την ανάγκη οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να ενισχύσουν την ένταση της “ φωνής” τους ώστε να “ ακουστούν” ξεκάθαρα από όλους τους εμπλεκόμενους με τον κλάδο, αλλά και για το πόσο πολύτιμη είναι η τεχνολογία και τα ψηφιακά δεδομένα στις γεωργικές εργασίες, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η  υπεύθυνη πολιτικής στη μονάδα διαστημικών δεδομένων της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (DG GROW) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κλαούντια Μουρεζαν (Claudia Muresan). Υπογράμμισε δε την ευνοϊκή γεωγραφική τοποθέτηση των χωρών-μελών που πλαισιώνουν την ΕΕ στον παγκόσμιο χάρτη, σχετικά με την συλλογή και χρήση των δορυφορικών δεδομένων κι έθεσε επί τάπητος τις πολιτικές που εφαρμόζει και ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωτογενή τομέα.  
“ Φωνάξτε” δυνατά και ξεκάθαρα τα όσα χρειάζεστε
 Να ενισχύσουν την “ ένταση” της φωνής τους στα αιτήματα, απαιτήσεις και ανάγκες που έχουν, στη βάση των προτεραιοτήτων που θέτει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο μετά το 2020, αλλά και να συμμετέχουν πιο δυναμικά και ενεργά στον σχεδιασμό των στοχευόμενων μέτρων που λαμβάνονται, προτρέπει τους Έλληνες αγρότες, αλλά και τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, η κα Muresan. Τους συνιστά δε, να διεκδικούν κυβερνητική υποστήριξη στα όσα θέτουν ιεραρχημένα ως αναγκαία, για να πιάσει τόπο ο ιδρώτας τους, αλλά και να δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές της απλοποίησης και της διαφάνειας, σε όλο το φάσμα των διαδικασιών.
“ Οι Έλληνες αγρότες, όπως και όλοι οι αγρότες της ΕΕ, πρέπει να ενθαρρυνθούν για την καλύτερη αξιοποίηση των προγραμμάτων που τρέχει η ΕΕ με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τομέα” επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Muresan, προσθέτοντας “ η ΕΕ βρίσκεται στο πλάι των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, για να υποστηρίξει όλες τις φιλοδοξίες τους και να σταθεί συνοδοιπόροςστο  ταξίδι τους στο μέλλον, μέσω χρηματοοικονομικών προγραμμάτων, αλλά και εξασφαλίζοντας ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί η καινοτομία και να ενισχυθεί η βάση γνώσεων για τη γεωργία”. 
Ξεκαθάρισε δε, πως “ όλοι εμείς που εργαζόμαστε στο ευρωκοινοβούλιο, καταβάλλουμε απτές προσπάθειες, για να διασφαλίσουμε ότι οι λύσεις και οι πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από την ΕΕ είναι συνειδητές από τους χρήστες (γεωργοί, κατασκευαστές λύσεων) και με επίκεντρο τον πολίτη της Ευρώπης, ο οποίος μας στέλνει το μήνυμα ότι ζητά περισσότερη βιωσιμότητα στην περιβαλλοντική επίδοση”.
Ο σημαντικός διττός ρόλος των αγροτών στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση
Σημαντικό και διττό, χαρακτήρισε η κ. Muresan τον ρόλο των αγροτών στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα αποτελούν τόσο “ γεννήτρια” δεδομένων που μπορούν να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε ψηφιακό προϊόν του κλάδου, όσο και “ πελάτη-χρήστη” των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που ενσωματώνουν αυτά τα δεδομένα.
Ο αγρότης, όπως υπογράμμισε, “ θα πρέπει να έχει την ίδια αναγνώριση και σεβασμό με τους παράγοντες και τους πελάτες σε άλλους οικονομικούς τομείς”, και πρόσθεσε “ η συμβολή τους στην παραγωγή δεδομένων πρέπει να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται και οι ανάγκες τους να καταχωρούνται και να εξυπηρετούνται από όλους εκείνους που προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες”. 
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι ως δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται στη μονάδα διαστημικών δεδομένων της DG GROW στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προωθεί “τις επενδυτικές δυνατότητες της ΕΕ στο καλύτερο δορυφορικό πρόγραμμα για την παρατήρηση της γης παγκοσμίως, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών για την στήριξη των αγροτών”. 
Κυρίως δε, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, “ η πολιτική που εφαρμόζουμε στην ΕΕ επικεντρώνεται και διαμορφώνεται στη βάση παροχής στον πρωτογενή τομέα, όλων εκείνων των εργαλείων που θα οδηγήσουν τον κλάδο σε ένα πιο πιο βιώσιμο μέλλον και με τη ψηφιακή στήριξη και βοήθεια θα μπορέσει να ενσωματώσει τα  περιβαλλοντικά οφέλη στις αγροτικές πρακτικές που επιλέγουν οι άνθρωποι του κλάδου για τις καλλιέργειες τους”.
Για παράδειγμα, όπως σημείωσε, “ με τις σωστές πληροφορίες και συμβουλές, για τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα θα μπορέσουν να πετύχουν τόσο τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων, όσο και τη βελτίωση της αγρονομικής απόδοσης των αγροκτημάτων τους”. Βέβαια, όπως αναγνώρισε, “ όλα τα προαναφερόμενα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μόνο εάν αναγνωριστεί η σημασία της συμβολής και της δέσμευσης του γεωργού”. 
Από τη μία πλευρά, όπως διευκρίνισε η ίδια, “ οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να δημιουργήσουν αποτελεσματικό και ασφαλές περιβάλλον για την ανταλλαγή ιδιωτικών και δημόσιων δεδομένων και υπηρεσιών, ενώ από την άλλη, οι πάροχοι υπηρεσιών, θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητά τους την εξοικείωσή τους με την πραγματικότητα που “ ισχύει” στον πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να μπορέσουν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των πραγματικών ευάλωτων σημείων, αλλά και ευκαιριών των πελατών τους”.
Οι αυξημένες εισροές ψηφιακών δεδομένων “ κλειδί” για ενίσχυση ανταγωνιστικότητας
Τη θέση της ότι οι αυξημένες εισροές ψηφιακών δεδομένων μπορούν να αποτελέσουν το “ κλειδί” για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μικρομεσαίων αγροτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, πετυχαίνοντας έτσι μείωση του κόστους παραγωγής και ευκολότερη πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, έθεσε η ίδια.
Ξεκαθαρίζοντας ότι η υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων και ψηφιακών δεδομένων δεν πρέπει να “ κολλάει” στην ηλικία του εκάστοτε αγρότη, η κ. Μuresan σημείωσε ότι ο “ ρόλος των κυβερνήσεων στις χώρες μέλη της ΕΕ είναι μεταξύ άλλων να διασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες και υποδομές, ώστε αυτές όχι μόνο να ….φτιάνουν, αλλά και να μπορούν να υιοθετηθούν από τις μικρές και μικρομεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Απαιτούνται λειτουργικά συμβουλευτικά συστήματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ανοικτά και καλής ποιότητας δημόσια δεδομένα”. 
Διευκρίνισε ότι τα προαναφερόμενα είναι απαραίτητα ζητούμενα, ώστε να μπορούν να σχεδιαστούν λύσεις ειδικά σχεδιασμένες για όλους τους τύπους των αγροτών, ακόμη και για αυτούς που η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί μια πρόκληση.
“ Οι αγρότες είναι δυνητικοί χρήστες και πελάτες ψηφιακών υπηρεσιών”, επισήμανε η ίδια, προσθέτοντας “ είναι ένας τομέας με έντονες ιδιαιτερότητες που σχετίζεται με μακρούς και ασταθείς επιχειρηματικούς κύκλους ή ανελαστική ζήτηση και υψηλό κόστος παραγωγής στην περίπτωση μικρότερων εκμεταλλεύσεων”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας “ αυτή η εξέλιξη αφήνει ελάχιστο περιθώριο για ανάληψη ρίσκου”. 
Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια εξήρε τη σημασία και σπουδαιότητα της  “ δουλειάς” των παρόχων ψηφιακών υπηρεσιών και των ειδικών στην ψηφιακή διακυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά “ είναι αυτοί που πρέπει να αντιμετωπίσουν σωστά και επί της ουσίας τους περιορισμούς αυτούς και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις”.
Η “ φροντίδα” της ΕΕ προς τους αγρότες και όσα πρέπει να γίνουν
Ερωτηθείς για πως μπορεί και τις πρέπει να κάνει σήμερα ο Έλληνας-Ευρωπαίος αγρότης προκειμένου να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην παγκόσμια αγορά, η κ. Muresan επισήμανε ότι η ΕΕ παρέχει χρήσιμα εργαλεία προκειμένου να επιτευχθεί ο προαναφερόμενος στόχος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι “ μένουν πολλά ακόμη να γίνουν”.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η ΕΕ είναι “ καλά τοποθετημένη” ώστε να υποστηρίξει την καλύτερη χρήση δεδομένων, όπως τα δορυφορικά δεδομένα του δορυφόρου “ Κοπέρνικου”, μέσω των συνεχιζόμενων διαδικασιών ψηφιακού μετασχηματισμού στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και “ έτσι να καθιερώσει παγκόσμια ηγετική θέση στον τομέα της τηλεανίχνευσης και των πληροφοριακών προϊόντων για τον πρωτογενή τομέα”. 
Βέβαια, όπως αναγνώρισε η ίδια, “ απαιτούνται ακόμη περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα δυνατά σημεία της ΕΕ στον τομέα αυτό (δεδομένα και ικανότητα προσέγγισης των γεωργών) και να εδραιωθεί ένα ψηφιακό οικοσύστημα για τη γεωργία που θα επέτρεπε στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, με βάση τα ψηφιακά δεδομένα”.
Θέτοντας επί τάπητος το πως μπορεί η ΕΕ να αναλάβει τα “ ηνία” και αξιοποιώντας τη θέση της να συνεισφέρει σημαντικά στο να αποκτήσουν προβάδισμα οι αγρότες, η κ. Muresan σημείωσε ότι “ η επιδίωξη μιας προσέγγισης σχετικά με τη διαφάνεια, την κοινή χρήση και την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων, θα ενισχύσει τη χάραξη πολιτικών που βασίζονται σε τεκμήρια από τους δημόσιους φορείς, την κυριαρχία των δεδομένων των γεωργών, καθώς και την “ υγεία” ολόκληρου του οικοσυστήματος των υπεύθυνων για την ανάπτυξη προϊόντων και των παρόχων υπηρεσιών που εργάζονται στον τομέα”.
Υπογραμμίζεται ότι η Claudia Muresan είναι υπεύθυνη πολιτικής στη μονάδα διαστημικών δεδομένων της γενικής διεύθυνσης εσωτερικής αγοράς, βιομηχανίας, επιχειρηματικότητας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κομισιόν στις Βρυξέλλες. 
Συγκεκριμένα, είναι επικεφαλής των διαστημικών δεδομένων για τη δημόσια πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των SDG. Είναι επίσης επικεφαλής στην πρόσληψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προϊόντων πληροφόρησης που βασίζονται στην παρατήρηση του Κοπέρνικου και της γης. Μεγάλη είναι η συνεισφορά της σε (μεγάλα) δεδομένα, διαλειτουργικότητα και ροές εργασίας GIS.  Στο παρελθόν, έχει εργαστεί σε συστήματα υποστήριξης περιβαλλοντικών αποφάσεων για τη γεωργία, το νερό και τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.
Έλενα Αλεξιάδου

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play