Με το σύνθημα «Εσείς μιλάτε για μερική εργασία, εμείς μιλάμε για καθαρά σχολεία» οι εργαζόμενοι της σχολικής καθαριότητας στον δήμο, ζήτησαν για ακόμα μια φορά την μονιμοποίηση τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το δημαρχείο.
Όπως αναφέρουν οι σχολικές καθαρίστριες, παρά τις υποσχέσεις τις διοίκησης και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος δεν προχωρά στην μονιμοποίηση τους κάτι τις ωθεί σε απλήρωτες υπερωρίες ώστε να μην υποβαθμιστεί το επίπεδο της καθαριότητας στις σχολικές μονάδες.
Συγκεκριμένα καταγγέλλουν τον Δήμαρχο κ. Μανδαλιανό και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γιώργο Σταυρίδη πως παραπλάνησαν το Δημοτικό Συμβούλιο και τώρα εν μέσω καλοκαιρινών αδειών αγνοούν την απόφαση του κάνοντας λόγο για νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο δήμος εκμεταλλεύεται το φιλότιμο τους και στηρίζεται σε αυτό ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών.
Ο Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, κ. Βασίλης Βόγγαλης ανέφερε στην politic πως η διοίκηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για την μονιμότητα των σχολικών καθαριστριών παρά την απόφαση που έλαβε στις 15/6 το δημοτικό συμβούλιο.
Έναν μήνα μετά, στις 15/7 ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιώργο Σταυρίδης παρά την προηγούμενη απόφαση, ανακοίνωσε ότι οι συμβάσεις θα παραμείνουν μειωμένου ωραρίου λόγω ανεπαρκών εσόδων.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Βόγγαλης στην κάμερα της politic:
«Στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου έχουμε 107 σχολικές μονάδες και 11 αίθουσες kibo για την προσχολική αγωγή. Με τις 96 καθαρίστριες πεντάωρης απασχόλησης που θέλει να προσλάβει η διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, δεν επαρκούν με τίποτα. Η καθαριότητα δεν μπορεί να καλυφθεί.
Πέρσι καλύπτονταν οι ανάγκες με τις καθαρίστριες να εργάζονται κανονικά χωρίς να πληρώνονται. Δεσμεύτηκε πέρσι η διοίκηση του δήμου ότι για τη σχολική καθαριότητα, τη σχολική χρονιά 2022 – 2023 θα γίνουν οι συμβάσεις μόνιμης απασχόλησης.
Στις 15 Ιουνίου, σχεδόν πριν από έναν μήνα, το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση την οποία ψήφισέ και η διοίκηση, αποφάσισε να προσλάβει τις καθαρίστριες με μόνιμη απασχόληση. Έρχεται τώρα η διοίκηση και το αλλάζει αυτό υποστηρίζοντας ότι δεν έχει χρήματα να καλύψει την επιπλέον δαπάνη που αντιστοιχεί στον δήμο. Αυτό δεν μπορούν να το δεχθούν οι εργαζόμενοι. Μπορούσε η διοίκηση να προβλέψει αυτή τη δαπάνη και να φροντίσει ώστε να υπάρχει το ποσό. Εμείς λέμε ότι τα χρήματα υπάρχουν απλά η καθαριότητα των σχολείων, η υγεία, η ασφάλεια των παιδιών και η αξιοπρεπής διαβίωση των καθαριστριών δεν είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης.
Απαιτούμε και ζητούμε έστω και την ύστατη στιγμή σήμερα στην οικονομική επιτροπή να προχωρήσει σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης για τις σχολικές καθαρίστριες ώστε τα σχολεία να είναι καθαρά, οι καθαρίστριες να ζουν αξιοπρεπώς και να αμείβονται για τις ώρες που εργάζονται».
Εργαζόμενη μίλησε στη politic για την κατάσταση: «Δουλεύουμε παραπάνω ώρες χωρίς να πληρωνόμαστε. Εγώ εργάζομαι εννιά χρόνια και οδεύω προς το δέκατο, υπάρχουν όμως άτομα που δουλεύουν 18 χρόνια με τις ίδιες συμβάσεις και ζητάνε να πληρώνονται όσο εργάζονται.
Μας έκαναν σύμβαση 6,5 ωρών αλλά αυτό κράτησε μόνο μία χρονιά. Φέτος θα δουλεύουμε 5ωρα δηλαδή αυτό σημαίνει λιγότερα ένσημα»
Δείτε επίσης: Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής: Δίμηνη έρευνα του Επιμελητηρίου που καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας