Δ. Παπαστεργίου: Οι τεχνολογίες πρέπει να προσφέρουν λύσεις σε καθημερινές προκλήσεις

Δ. Παπαστεργίου: Οι τεχνολογίες πρέπει να προσφέρουν λύσεις σε καθημερινές προκλήσεις

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών σε λύσεις που θα επιλύουν πραγματικά και καθημερινά προβλήματα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Υπερταμείου/Growthfund, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ με θέμα «Σύγχρονες Συγκοινωνίες και Βιωσιμότητα των Πόλεων». Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι η τεχνολογία δεν πρέπει να αναπτύσσεται απλώς για τη χαρά της, επισημαίνοντας τη σημαντική χρήση του ψηφιακού βοηθού που υλοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, μέσω του οποίου δόθηκαν 1.2 εκατομμύρια απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών. Ανέφερε, επίσης, διάφορες άλλες τεχνολογικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, όπως η ειδική εφαρμογή για τις παραλίες και τα ακαθάριστα οικόπεδα, οι οποίες, όπως είπε, προσέφεραν πρακτικές λύσεις χρησιμοποιώντας ανοιχτά δεδομένα.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία για την απόκτηση από το Ελληνικό Κράτος έξι μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές, τονίζοντας ότι θα «δίνουν λύσεις πετώντας πολλές φορές πάνω από την Ελλάδα». Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι αποτέλεσμα αναζήτησης λύσεων που θα συμβάλουν στην Πολιτική Προστασία, τη Μετεωρολογία, την αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων, τη διάβρωση των ακτών, την αγροτική παραγωγή και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Αντώνιος Μπούρης, τόνισε ότι και η Κεντρική Αγορά, αν και φαινομενικά δεν σχετίζεται άμεσα με την τεχνολογία, στο μέλλον θα αναδειχθεί σε τεχνολογική εταιρεία. Ο κ. Μπούρης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 75% των οχημάτων που εισέρχονται καθημερινά στην αγορά ελέγχονται με τεχνολογία RFID, ενώ υπάρχει και ειδική mobile εφαρμογή για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», Σταύρος Ασθενίδης, τόνισε ότι η τεχνολογία είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη. Εξήγησε ότι τα έργα που υλοποιούνται αφορούν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Ο κ. Ασθενίδης περιέγραψε την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης μέσω του έργου e-justice, που περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων των δικαστηρίων της χώρας με κόστος 200 εκατομμύρια ευρώ. Ανέφερε ότι η επιτυχία αυτών των έργων εξαρτάται από την έγκαιρη υλοποίησή τους, ώστε να αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη.

Ο Νίκος Πετράκης, Country Manager της VISA Greece, μίλησε για τις παγκόσμιες αλλαγές στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις των τελευταίων πέντε χρόνων είναι περισσότερες από αυτές των προηγούμενων πενήντα ετών και ότι η τεχνολογία είναι ο καταλύτης αυτών των αλλαγών. Χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, κάθε συναλλαγή εξετάζεται βάσει έως και 500 κριτηρίων πριν εγκριθεί, αποτρέποντας τις παράνομες συναλλαγές.

Η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου, ανέφερε ότι η ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα συνάδει με την ανάπτυξη του ΑΕΠ των χωρών, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί ψηφιακά για να ευημερήσει. Παρουσίασε στοιχεία έρευνας που δείχνουν ότι μια ανάπτυξη 5% στον κλάδο της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε 415.000 νέες θέσεις εργασίας. Η χώρα έχει σημαντική πρόοδο στη διασυνδεσιμότητα, με 98% κάλυψη κινητής τηλεφωνίας 5G, και έχει βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες της σε σχέση με τους πολίτες.

Τέλος, ο Παντελής Τζωρτζάκης, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, περιέγραψε την ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος αμυντικής τεχνολογίας για να καλυφθούν οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να λανσαριστούν προϊόντα στον ιδιωτικό τομέα, συνδέοντας τις επιχειρησιακές ανάγκες με την καινοτομία.

©

Loading

Play