Δ. Παύλου Μελά: 13 νέοι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων έως τις αρχές του 2023

Στην εγκατάσταση 13 νέων σταθμών μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων προχωρά η διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά, με στόχο να καταγράφονται μέσα από προηγμένα συστήματα τα δεδομένα και να επεξεργάζονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Την ανακοίνωση έκανε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εθελοντισμού, Σάκης Λαζαρίδης, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο λέγοντας πως «ο Δ.Παύλου Μελά στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής του για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος και λαμβάνοντας υπόψιν το δεδομένο της αυξημένης ρύπανσης που παρατηρείται λόγω της οριακής του θέσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, της γειτνίασης του με μεγάλες βιομηχανίες, βιοτεχνίες και διέλευσης μεγάλων οδικών αξόνων προβαίνει στην εγκατάσταση δικτύου σταθμών ελέγχου των ατμοσφαιρικών ρύπων».

Σύμφωνα με τον κ.Λαζαρίδη οι σταθμοί θα είναι 13 και θα παρέχουν συνεχείς μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο καλύπτοντας τη συνολική επιφάνεια του δήμου. «Με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν ασφαλής εκτιμήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας του Δ.Παύλου Μελά. Πρόκειται για προηγμένα συστήματα που θα καταγράφουν τα δεδομένα και θα μεταδίδονται ασύρματα στο κέντρο λήψης μετρήσεων που θα εγκατασταθεί στο δημαρχείο», πρόσθεσε.

‘Οπως είπε ο αντιδήμαρχος σκοπός της εγκατάστασης των σταθμών είναι η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στο δήμο με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους στην υγεία τους από την έκθεση τους σε εξωτερικούς χώρους σε περίπτωση αποτύπωσης υπερβάσεων σε κρίσιμους περιβαλλοντικούς δείκτες.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από του «Αντώνης Τρίτσης». Οι νέοι 13 σταθμοί αναμένεται να λειτουργήσουν τους πρώτους μήνες του 2023 και θα υπάρχει συνεργασία και υποστήριξη από το ΑΠΘ όπου θα επεξεργάζονται τις μετρήσεις από τους σταθμούς.

Δείτε επίσης: Δήμος Θεσσαλονίκης: Παρεμβάσεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στις παιδικές χαρές

Loading