Οι 35.000 κλίνες του συστήματος υγείας στη χώρα μας είναι επαρκείς, επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, λέγοντας ωστόσο ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισής τους, τόσο με βελτίωση των ξενοδοχειακών υποδομών τους, όσο και με την ουσιαστική αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού.
Υπογραμμίζοντας από το βήμα του 8ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλονίκης την ανάγκη αναβάθμισης της τριτοβάθμιας περίθαλψης, τόνισε ότι όλα τα προαναφερόμενα απαιτούν εκτεταμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης που αυτή τη στιγμή υπάρχει. Αυτή τη στιγμή ανακαινίζονται και αναβαθμίζονται ενεργειακά τα 157 από τα 320 Κέντρα Υγείας της χώρας και τα 85 από τα 105 νοσοκομεία.
Για την μετακίνηση του Θεαγενείου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βαρτζόπουλος τόνισε ότι δεν συνιστά απλώς τη δημιουργία ενός καινούργιου νοσοκομείου, αλλά ενός διευρυμένου νοσοκομείου με καλύτερο εξοπλισμό και τη δυνατότητα παροχής διευρυμένων υπηρεσιών, καλύπτοντας μάλιστα τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας και ενδεχομένως της ενδοχώρας των Βαλκανίων.
Σχετικά με το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της συγχώνευσης των παιδιατρικών κλινικών σε καθετοποιημένες τριτοβάθμιες παιδιατρικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας έτσι ότι είναι σωστή η δημιουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου στο οποίο θα μετακινηθούν υφιστάμενες δομές.
Λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει «πολλά να επιδείξει» στο πεδίο της μακροχρόνιας περίθαλψης ασθενών που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, είπε ότι η χώρα μας διαθέτει περί τις 2000 κλίνες των λεγομένων Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, των Ιδρυμάτων δηλαδή περίθαλψης χρόνιων ασθενών και στη Θεσσαλονίκη η μόνη διαθέσιμη δομή είναι ο ‘Αγιος Παντελεήμων. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μακροχρόνια φροντίδα, μια πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστατεί ο ίδιος σε συνεργασία με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Στην ομιλία του ο υφυπουργός Υγείας επισήμανε ότι οι υποδομές υγείας έχουν άμεση συνάφεια με την ανάπτυξη και τόνισε ότι οι ανάγκες για δομές υγείας καθορίζονται από τον πληθυσμό μιας περιοχής κατά τη δημιουργία των υγειονομικών συστημάτων. Αναγνώρισε ότι καθώς περνά ο χρόνος, οι υποδομές αυτές επηρεάζουν άμεσα την απόφαση των πολιτών να παραμείνουν σε έναν τόπο για να στηρίξουν τη νέα τους οικογένεια, ενώ σημείωσε τη σημασία της ύπαρξής τους για τον τουρισμό.
Το 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ) σε συνεργασία με το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης», υπό την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ