Η συνέχιση του “ Social Plate”, του έργου κοινωνικής προσφοράς τροφίμων σε ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες, είναι δεδομένη, διαβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ, Αντώνης Μπούρης. Όπως τόνισε, τα αποτελέσματά του είναι πολύ ανώτερα από τα αναμενόμενα, και «όχι μόνο είναι ειλημμένη η απόφαση για τη συνέχιση του έργου από την διοίκηση της ΚΑΘ, αλλά θα το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο».
Στο περιθώριο αποψινού διεθνούς συνεδρίου για το Social Plate, ο διευθύνων σύμβουλος της αγοράς τόνισε ότι «το Social Plate πέτυχε τους στόχους του με το παραπάνω, υπό την έννοια ότι βοήθησε ομάδες κοινωνικά αποκλεισμένες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αναπτύσσοντας συνεργασία με περισσότερους από 70 φορείς και κινητοποιώντας εθελοντές και τους εμπόρους της ΚΑΘ. Οι επιδόσεις του έργου είναι πολύ καλές».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπούρης υπογράμμισε ότι «σαφώς και θα συνεχίσει να τρέχει το Social Plate» και πρόσθεσε ότι «έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για χορηγίες, διότι το ετήσιο κόστος για να τρέξει το έργο κυμαίνεται από 30.000 έως 40.000 ευρώ. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο με τις χορηγίες και έχουμε τη στήριξη της ΕΕΣΥΠ, του μοναδικού μετόχου της ΚΑΘ ΑΕ. Πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι που θα μας βοηθήσουν να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο και να μην επιβαρύνεται η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ». Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει «ακόμη και να μην βρούμε τους πόρους, το έργο θα συνεχίσει να τρέχει».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπούρης επισήμανε ότι «για να τρέξει το Social Plate καταρχήν χρειάζεται προσωπικό» και στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι «θα κάνουμε αίτηση στον ΟΑΕΔ για άτομα άνω του 55 ετών, όπου έχουμε επιχορήγηση 40% του συνολικού τους κόστους».
«Εκδήλωση τυπικής και όχι ουσιαστικής λήξης του προγράμματος Social Plate», χαρακτήρισε το αποψινό διεθνές συνέδριο ο πρόεδρος της ΚΑΘ ΑΕ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, λέγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η δράση της αγοράς για τη διάσωση της τροφής είναι ευρύτερη. Το Social Plate εκφράζει την κοινωνική πλευρά, δηλαδή να πάρει, να κάνει τη διαλογή και να διανείμει την τροφή σε φορείς, ώστε να το δώσουν σε όσους το έχουν ανάγκη. Η αγορά όμως έχει ευρύτερους στόχους, αφού εκτός από το κοινωνικό αποτύπωμα, δουλεύει εντατικά και στοχευμένα για την εκπλήρωση των περιβαλλοντικών και ενεργειακών της στόχων».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποίησε ότι με βάση ήδη καταρτισμένο business plan που έχει υιοθετηθεί και από το Υπερταμείο, η ΚΑΘ ΑΕ στοχεύει στην κατασκευή μονάδας διαχείρισης οργανικών αποβλήτων κλειστού τύπου. Εξήγησε ότι βάσει προμελέτης, το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ και «στόχος μας είναι να βρούμε τους πόρους μέσω ΕΣΠΑ». Υπό τους όρους αυτούς, to project μπορεί να είναι έτοιμο στην επόμενη 5ετία.
Ημερησίως η ΚΑΘ ΑΕ έχει έξι τόνους απορρίμματα, από τους οποίους οι δύο αφορούν σε ανάκτηση τροφίμων για διανομή και οι υπόλοιποι «μπορούν και πρέπει να πηγαίνουν για κομποστοποίηση και παραγωγή ενέργειας», όπως επισήμανε. Πρόσθεσε δε, ότι το προαναφερόμενο έργο, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών που σχεδιάζει η ΚΑΘ ΑΕ στο πλαίσιο των έργων εκσυγχρονισμού της αγοράς, για την παραγωγή ενέργειας με τη λειτουργία των ψυκτικών μηχανισμών όλης της αγοράς, «μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο των μηδενικών εκπομπών αερίων και μηδενικής κατανάλωσης άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας».
Από την πλευρά του, ο νόμιμος εκπρόσωπος, της Τεχνόπολις-Διεθνές Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, Αθανάσιος Παπαθανασίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση της σπατάλης της τροφής είναι ζήτημα κοινωνικό και οικονομικό και «πρέπει να μας αφορά όλους». Μετά την επιτυχημένη υλοποίηση του Social Plate, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κατατεθούν προτάσεις πολιτικής, έτσι ώστε να αποκτηθούν και οι θεσμικές διαστάσεις σε αυτές τις δραστηριότητες. Χρειάζεται πολιτική βούληση για να θεσπιστεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη τέτοιων δομών πανελλαδικά», είπε. «Το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους, είναι δραστηριότητες σαν το Social Plate να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και να γίνει στοιχείο της επίσημης πολιτικής της χώρας μας».
Το Social Plate ξεκίνησε να τρέχει στις 28 Απριλίου 2018 και μετά την τρίμηνη παράταση που εξασφαλίστηκε, τελικά θα λήξει τυπικά στις 31 Μαρτίου του 2020, εξήγησε από την πλευρά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπάλληλος της ΚΑΘ ΑΕ, Κατερίνα Δεμερτζή, λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 450 τόνοι φρούτων και λαχανικών, από τους οποίους διαλέχθηκαν και δόθηκαν οι 315 τόνοι σε δομές και φορείς που συνεργαζόμαστε σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα». Σημείωσε ότι πάνω από 40 έμποροι της ΚΑΘ ΑΕ έδωσαν τουλάχιστον μία φορά φρούτα και λαχανικά στο πλαίσιο του Social Plate.
Αναφερόμενη στα προβλήματα, η κ. Δεμερτζή υπογράμμισε το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «παρουσιάζει πολλά κενά και μας έχουν πει μάλιστα ότι σε φορείς που συνεργαζόμαστε έχει πάει για έλεγχο η επιθεώρηση εργασίας και τους έχει επιβάλει πρόστιμο, παρά το ότι τα παιδιά που δούλευαν εκεί ήταν εθελοντές».
Ένα έργο αλληλεγγύης: Πώς το Social Plate πέρασε από την ιδέα στην πράξη
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια», σε συνεργασία με το Γραφείο Διαχείρισης Οργανικών Απορριμμάτων και Συσκευασιών, λειτουργεί στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), από την Δευτέρα 23 Απριλίου του 2018. Στόχος, είναι ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων, η καταπολέμηση του υποσιτισμού, καθώς και η ανακύκλωση, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, αλλά και να είναι πλέον σύννομη η διαχείριση των απορριμμάτων.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg V Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020 και το πρόγραμμα “Social Plate” ξεκίνησε πιλοτικά με τη συλλογή και διαλογή των μη εμπορεύσιμων προϊόντων των εμπόρων του πυρήνα Γ’ της ΚΑΘ ΑΕ. Τα μη εμπορεύσιμα αλλά κατάλληλα προς βρώση προϊόντα που ανακτώνται, διαχωρίζονται, συσκευάζονται και προσφέρονται την ίδια μέρα σε δίκτυο φορέων της πόλης (Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ κτλ) οι οποίοι ασχολούνται με την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη. Τα μη κατάλληλα προς βρώση προϊόντα διαχωρίζονται σε οργανικούς ρύπους και ανακυκλώσιμες συσκευασίες.
Όπως αναφέρει η ομάδα του Social Plate, από τη διακίνηση περίπου 800 τόνων οπωροκηπευτικών ημερησίως, οι πέντε τόνοι καταλήγουν στα απορρίμματα ως μη εμπορεύσιμοι. Το 30% της ποσότητας των πέντε τόνων, είναι «απόλυτα ασφαλές για κατανάλωση» και έτσι, «αυτές τις μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών που δεν έχουν εμπορική αξία, για λόγους εμφάνισης ή διάρκειας ζωής, η διοίκηση της ΚΑΘ ΑΕ, αποφάσισε να τις διαχειριστεί προς όφελος των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ένα …πιάτο φαγητό».
Κάθε ημέρα, έμποροι της ΚΑΘ ΑΕ, παραδίδουν μη εμπορεύσιμα προϊόντα στο γραφείο διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων της εταιρείας και υπό την εποπτεία του υπευθύνου για τον ποιοτικό έλεγχο, τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα για κατανάλωση και μη και στη συνέχεια, με την βοήθεια των εθελοντών από τους φορείς που επωφελούνται από το πρόγραμμα, ανασυσκευάζονται.
Στο πλαίσιο του έργου, δημιουργήθηκε η πλατφόρμα “food angels”, όπου κοινωνικοί συνεταιρισμοί και άλλες εταιρείες, μπορούν να δωρίζουν προϊόντα και να δηλώνουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα, ώστε να γίνουν αποδέκτες προσφορών φαγητού που προέρχονται από όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Έλενα Αλεξιάδου