Δέσμευση της κυβέρνησης η προώθηση συνεργασίας στα Βαλκάνια για ένα πιο υποσχόμενο μέλλον

Δέσμευση της κυβέρνησης η προώθηση συνεργασίας στα Βαλκάνια για ένα πιο υποσχόμενο μέλλον

Την ξεκάθαρη, όπως τόνισε, δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της συνεργασίας στα Βαλκάνια «για ένα πιο υποσχόμενο μέλλον», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δημητριάδης, μιλώντας στο 2ο Thessaloniki Regional Forum, που έχει φέτος ως θέμα: «Πλανήτης Βαλκάνια: Το μέλλον μας σε σταυροδρόμι;» (Planet Balkans: Our future at a crossroad?».

«Στο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε σήμερα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για τα Βαλκάνια, να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που θα βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής για τους λαούς μας και τις επόμενες γενιές», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το «κλειδί» γι’ αυτό είναι η συνεργασία για ένα «πράσινο» και ψηφιακό μέλλον.

«Η δέσμευση μας είναι ξεκάθαρη, να συνεργαστούμε για ένα πιο υποσχόμενο μέλλον», είπε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

«Η Ελλάδα επιστρέφει ως ένας σταθερός περιφερειακός παίκτης κι έχουμε στέρεες οικονομικές προοπτικές κι αυτό είναι προς όφελος όλης της περιοχής», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ η Ελλάδα στηρίζει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής […] Στόχος της Ελλάδας στην περιοχή είναι να ενεργεί ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. Καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες πηγές αστάθειας -Συρία, Λιβύη, μετανάστευση- η Ελλάδα έχει επιλέξει την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.Πιστεύουμε σθεναρά πως με την περιφερειακή συνεργασία και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση έχουμε τα εργαλεία για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής και κάθε μίας εκ των χωρών μέσα σ’ αυτήν».

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξη, είπε ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως «η ισχυρή ανάπτυξη είναι η μόνη βιώσιμη οδός προς την κοινωνική συνοχή και την πραγματική ελευθερία».

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε διεξοδικά στη «στιβαρή οικονομική παρουσία» της Ελλάδας στα Βαλκάνια καθώς η χώρα μας είναι ένας από τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των χωρών της περιοχής κι εκ των κορυφαίων ξένων επενδυτών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη προώθησης της διασυνδεσιμότητας αλλά και ανάπτυξης κρίσιμων τομέως, όπως οι μεταφορές και τα έργα υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, «ώστε να φέρουμε εγγύτερα τις χώρες και τους λαούς της περιοχής» και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη κοινών δράσεων.

Μίλησε ακόμα για τις νέες ευκαιρίες για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας -πέραν των τομέων των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών και των υπηρεσιών συμβουλευτικής- που αφορούν την ενεργειακή συνεργασία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την «πράσινη» μετάβαση, όπως επίσης τις επενδύσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στο ψηφιακό μέλλον. «Αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα, πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε το κοινό μέλλον μας», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μια σειρά από έργα όπως ο TAP, μέσω των οποίων η περιοχή μας μπορεί να γίνει, όπως τόνισε ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, μια πύλη ενεργειακή για την Ευρώπη.

Για την «πράσινη» μετάβαση σημείωσε τις προσπάθειες που γίνονται για απεξάρτηση από τον λιγνίτη και την αναζήτησή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη έως το 2028 αλλά και τον στόχο για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας κατά 35% από ΑΠΕ ως το 2030.

«Η μετάβαση στην “πράσινη οικονομία” θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα, στις μεταφορές και στις κατασκευές, όπως επίσης στον τουρισμό και τη γεωργία, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος μίλησε ακόμα για τη δέσμευση της χώρας μας απέναντι στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, την ανάγκη για ακόμα περισσότερες επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία» και την καινοτομία, την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και την ανάγκη απλοποίησης και ψηφιοποίησης των υπηρεσιών στο πλαίσιο του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού που επιχειρείται.

Σοφία Παπαδοπούλου

©Πηγή: amna.gr

Loading