ΔΕΘ 2023: Προώθηση των οφελών της μαθητείας στους επιχειρηματίες

Η ανάγκη να διαδοθούν τα οφέλη της μαθητείας μέχρι και τον τελευταίο επιχειρηματία στη χώρα, ώστε να την υποστηρίξουν και να πάψει να αποτελεί αόριστη έννοια για αυτούς, υπογραμμίστηκε από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ΕΕΚ και ΔΒΜ της γενικής γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Όλγα Καφετζοπούλου, επισημαίνοντας το «τεράστιο» έλλειμμα που υπάρχει σήμερα.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο των δύο Workshops του έργου Future4VET που διοργανώθηκαν από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η ίδια δήλωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης των επιχειρηματιών για τα οφέλη της μαθητείας. Παρά το γεγονός ότι η μαθητεία των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) λειτουργεί από το 1952, «δυστυχώς υπάρχουν ακόμη επιχειρηματίες που δεν την γνωρίζουν».

    Στον αντίποδα, η κ. Καφετζοπούλου επισήμανε ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτοί που υποστηρίζουν τη μαθητεία, προσφέροντας περιορισμένες αλλά αξιόλογες θέσεις μαθητείας.

    Η κ. Καφετζοπούλου τόνισε επίσης την απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ να προβάλλει τα οφέλη της μαθητείας και να ενθαρρύνει περισσότερους κλάδους στην Ελλάδα να συμμετάσχουν, προβάλλοντας success stories αποφοίτων που πέτυχαν μέσω αυτού του θεσμού.

    Αναφορικά με τις επιδόσεις της μαθητείας στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι το 80% όσων ολοκληρώνουν τον κύκλο της μαθητείας των ΕΠΑΣ βρίσκει εργασία, ενώ περίπου το 40% των αποφοίτων ΕΠΑΛ παραμένει στον εργοδότη που τους φιλοξένησε κατά τη διάρκεια της μαθητείας.

Η ΕΕΚ είναι ένας δυναμικός τομέας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις

    Η ΕΕΚ είναι ένα δυναμικό τοπίο και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, σύμφωνα με την κ. Καφετζοπούλου. Η εστίαση θα πρέπει να είναι στη διασύνδεση της με την αγορά εργασίας, στην παροχή περισσότερων ποιοτικών θέσεων μαθητείας και στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

Η Ελληνο-Γερμανική συνεργασία μετρά πάνω από 10 χρόνια

    Η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Γερμανίας διαρκεί πάνω από 10 χρόνια, με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης Προθέσεων το 2021 να θέτει πολιτικές προτεραιότητες. Η κ. Καφετζοπούλου ανέφερε ότι το Future4VET, που ολοκληρώνεται το 2025, θα συνεχίσει να προάγει καινοτόμο περιεχόμενο για την ΕΕΚ στην Ελλάδα, εστιάζοντας σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

    Από την πλευρά του, ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης δήλωσε ότι η συνεργασία αυτή είναι σημαντική για την αναβάθμιση της ΕΕΚ και την εκπαίδευση των νέων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

©

Loading