Περπατώντας στα εκθεσιακά περίπτερα της 87ης Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, και εντυπωσιασμένος από το περίπτερο του ΑΠΘ, βρέθηκα μπροστά στο περίπτερο του ΠΑΜΑΚ που με υποδέχθηκαν δύο πανέμορφα, αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον όρο, ρομπότ.
Του Αλέξανδρου Παναγιωτίδη
Περιμένοντας στην ουρά να γνωριστώ με τους πολύ μικρούς μας φίλους, παρατηρούσα τον κόσμο που στεκόταν στο περίπτερο και μέσα στα μάτια τους έβλεπα την προσμονή για το τεχνολογικό αύριο που ήρθε και το πως θα τα εντάξουμε στο κοινωνικό αύριο.
Έφτασε η σειρά μου να γνωριστώ με τον πρώτο μικρό μου φίλο και η αλήθεια είναι ότι με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή. Το βλέμμα του με ακολουθούσε συνέχεια όπου και αν πήγαινα ενώ η φοιτήτρια που βρισκόντανε στο περίπτερο μου εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος μας φίλος, έχει την δυνατότητα να μάθει να μιλάει ποντιακά.
Εκείνη την ώρα αντικρίζουμε τον καθηγητή του ΠΑΜΑΚ, Νικόλαο Φαχαντίδη, ο οποίος μας παρουσίασε τους μικρούς μας φίλους οι οποίοι εκτός από παιχνίδια προσφέρουν και κοινωνικό έργο κυρίως σε παιδιά που υπέφεραν από κάποιο χτύπημα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κ. Φαχαντίδης μας υποδέχθηκε στο ρομπότ το οποίο έχει δυνατότητα να διαβάζει εικόνες που του δείχνουμε και να μας ετοιμάζει μια ιστορία. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε ένα ζάρι με αρχαίους θεούς, ένα τεχνολογικό μέσο και τέλος ή την Θεσσαλονίκη ή την Βουλγαρία.
Το ρομπότ διάβασε τις εικόνες, σκέφτηκε πολύ, θα δείτε και τις κινήσεις που κάνει, και το αποτέλεσμα της σκέψης του το αποτυπώσαμε στο παρακάτω απολαυστικό βίντεο:
Μπορείς να παίξεις παντομίμα με ένα ρομπότ για συμπαίκτη;
Δίπλα του περήφανο στέκει ένα μεγαλύτερο ρομπότ το οποίο ήταν εκεί για να μαγέψει με τα παιχνίδια του μικρούς και μεγάλους φίλους. Αν ποτέ έχετε αναρωτηθεί πως είναι να παίζεις παντομίμα με συμπαίκτη ένα ρομπότ, το περίπτερο του ΠΑΜΑΚ είναι εδώ για να σας δώσει την απάντηση.
Κινήσεις που, πραγματικά τώρα, ο φίλος μου που παίζαμε μαζί δεν τις έκανε τόσο καλά, αντιδράσεις στο αν απαντάω σωστά ή λάθος, είναι μερικά από αυτά που μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο τεχνολογικό επίτευγμα του ΠΑΜΑΚ.
«Πως το βρήκες αυτό; Μπράβο», μας απαντούσε όταν βρίσκαμε αυτό που μας παρουσίαζε, ενώ δεν έλειψε να μας την… πει κιόλας όταν εσκεμμένα κάναμε λάθος «αλήθεια τώρα; αυτό δεν βρήκες», μας τόνισε και μας αποστόμωσε προκαλώντας μας και λίγο την διάθεση να ξανά παίξουμε.
Ρομπότ βοηθούσε ψυχολογικά παιδιά σε Νοσοκομείο
Και τώρα πάμε στον απίστευτο μικρό μας φίλο που στο «βιογραφικό» του έχει και μια απίστευτη κοινωνική προσφορά σε παιδιά που πονούσαν και περίμεναν σε αναμονή νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
Το ΠΑΜΑΚ σε συνεργασία με την διοίκηση του νοσοκομείου έφτασε στις αίθουσες αναμονής της παιδιατρικής κλινικής και άφησε το ρομπότ να κάνει τα υπόλοιπα. Τα δεδομένα που πήρε απλά είναι… συναρπαστικά. Στην διάδραση του με τα μικρά παιδιά το ρομπότ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να παραμείνουν ήρεμα και χωρίς μεγάλη αίσθηση πόνου.
Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα της έρευνας που πραγματοποίησε το ΠΑΜΑΚ και το νοσοκομείο, το Ρομπότ βοήθησε τα παιδιά να ξεπεράσουν το άγχος τους και σε μεγάλο βαθμό μείωσε και τον πόνο που ένιωθαν, κάνοντας την αναμονή τους στο νοσοκομείο λίγο καλύτερη.
Εμφανώς συγκινημένος για τα όσα μπορεί να σου προσφέρει η νέα τεχνολογία, έδωσα τα συγχαρητήρια μου στους καθηγητές και τους φοιτητές, ενώ έδωσαν και την υπόσχεση μου ότι τα έργα και η σκληρή δουλειά που κάνουν θα έχει ένα παραπάνω βήμα να ακουστεί.
Δείτε επίσης: Η Σακελλαροπούλου το απόγευμα στη ΔΕΘ με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ