Διαδικτυακή Πλατφόρμα για το «Hellenic Mosaic» από τον Δήμο Καλαμαριάς

Η διαδικτυακή πλατφόρμα «Hellenic Mosaic» είναι πλέον διαθέσιμη, ένα πρότζεκτ του Δήμου Καλαμαριάς, το οποίο «επιτρέπει σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, καθώς επίσης και στις Ελληνικές Κοινότητες, να “συγγράψουν” την ελληνική ιστορία από το 1821 έως σήμερα μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους όσους το επιθυμούν να μοιραστούν, μέσω ψηφιακής φωτοθήκης, γνωστά και άγνωστα κομμάτια της ιστορίας, επιδεικνύοντας ντοκουμέντα όπως φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα και μαρτυρίες από τη ζωή τους, των προγόνων τους και της κοινότητάς τους.

«Το “The Hellenic Mosaic” έχει ως στόχο να αναδείξει την ποικιλία, την πολυμορφία και την αλληλεπίδραση των προσώπων που συνέβαλαν στη δημιουργία και πρόοδο του ελληνικού κράτους, εστιάζοντας σε καθημερινές στιγμές, μνήμες και φωτογραφικές αφηγήσεις του παγκόσμιου Έλληνα. Επιπλέον, επιδιώκει να ενισχύσει την ιστορική μνήμη και την αγάπη για την πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική και λαογραφική παράδοση, καθώς και να καταγράψει την ιστορία του Ελληνισμού από το 1821 έως σήμερα», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Ταυτόχρονα», προστίθεται, «προβλέπεται να αποτελέσει ιστορικό και πολιτιστικό τεκμήριο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για μελλοντικές ιστορικές, δημιουργικές και ερευνητικές εφαρμογές».

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί κατά την υλοποίηση του πρότζεκτ θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «ψηφιακών μωσαϊκών» υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, που θα παρουσιάσουν την ιστορία του Ελληνισμού από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα.

Η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, απευθύνει κάλεσμα σε συλλόγους και ιδιώτες από την Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, «τοποθετώντας τη δική τους ψηφίδα στο μωσαϊκό της εθνικής μας μνήμης». Το Hellenic Mosaic, όπως αναφέρει η κ. Αράπογλου, είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας που στοχεύει να καταστεί αποθετήριο σημαντικών εθνικών στιγμών και προσωπικών ιστοριών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας εδώ και 200 χρόνια.

Όσοι επιθυμούν να μοιραστούν τις εικόνες, τα βίντεο και τα έγγραφά τους μπορούν να επισκεφτούν την πλατφόρμα στο https://www.the-hellenic-mosaic.gr/

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να «καταθέσει» τη δική του μνήμη με εικόνα και κείμενο περιλαμβάνουν: Προσφυγικός Ελληνισμός, Απόδημος Ελληνισμός, Αγροτική Ζωή στην Ελλάδα, Αστική Ζωή στην Ελλάδα, Πολιτιστική Ζωή του Τόπου, Πολεμικοί Αγώνες των Ελλήνων, Λαϊκές Παραδόσεις και Τέχνες, Ελληνική Μουσική και Χορός, Θρησκευτικές Εορτές, Ιστορικά Τοπόσημα και Μνημεία, Φυσικά Τοπία, Μουσεία και Πολιτιστικά Ιδρύματα, Σχολεία και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ελληνική Βιομηχανία, Συγκοινωνίες στην Ελλάδα, Ελληνική Ναυτοσύνη, Ελληνική Τέχνη του 19ου και 20ου αιώνα, Ελληνικός Κινηματογράφος και Θέατρο, Αθλητισμός στην Ελλάδα, Ελληνική Γαστρονομία, Ελληνικός Τύπος και Εθελοντισμός στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημαντικοί οργανισμοί και άτομα έχουν υποστηρίξει την υλοποίηση του έργου μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα: Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Αχαΐας, Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής, Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής & Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα», Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης και Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» Δήμου Καλαμαριάς.

Το έργο «The Hellenic Mosaic» υλοποιείται από τον Δήμο Καλαμαριάς εντός του πλαισίου του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», στον άξονα προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο: «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021». Για οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία ανάρτησης στην πλατφόρμα, μπορείτε να επισκεφτείτε τον εξής σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=yGeP9Dn5it8

*Λεζάντες φωτογραφιών που παραχώρησε ο Δήμος Καλαμαριάς:

Καρναβάλι (Γιαμπούκι) στο Καφενείο Καρατζίδη του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, 20ος αιώνας Contributors Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης Κασκάρκα

Το πρώτο ταξί στα Καλάβρυτα, ιδιοκτησίας του Ξενοδοχείου «Χελμός» το 1924 Δήμο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Ο πρωταγωνιστής της μάχης της Ομορφοπλαγιάς (6 Απριλίου 1941), λοχίας Δημήτριος Ίτσιος Μουσείο Φωτογραφίας ”Χρήστος Καλεμκερής” Δήμου Καλαμαριάς

Φωτογραφία Αδελφών Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 1932 Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading