Γλυπτά έργα τέχνης «καλούν» τους επισκέπτες να τα αγγίξουν, επιβεβαιώνοντας τη διάδραση μεταξύ εκθεμάτων και κοινού. Σε αντίθεση με άλλες εκθέσεις, από αυτήν παράγεται ηχητικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για «Θορυβότονα» του ομότιμου καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Νίκου Τσινίκα, που «μετακόμισαν» σε άλλο χώρο.
Μετά την παρουσίαση των ηχητικών γλυπτών στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης τον περασμένο χρόνο, η έκθεση «Θορυβότονα» φιλοξενείται πλέον στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις, όπου ίσως βρήκε καλύτερα τη θέση της. Ο δημιουργός τους τόνισε ότι τα εκθέματα δεν είναι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και τεχνολογικά έργα.
Σε έναν λίγο μεγαλύτερο χώρο και με δύο επιπλέον έργα, η έκθεση περιλαμβάνει οκτώ κινητικά ηχητικά γλυπτά και μια μεγάλη οθόνη με βίντεο διάρκειας έξι λεπτών, όπου ακούγονται οι ήχοι από κάθε ηχογόνο αντικείμενο.
Ένα από τα γλυπτά παράγει ήχους πλανόδιων μουσικών, εμπνευσμένο από τους μουσικούς του δρόμου (buskers) του Λονδίνου στα τέλη του 19ου αιώνα. Ένα άλλο είναι η επίπεδη ρομβία, ένας «σταυρός» που περιστρέφεται πάνω από αντικείμενα, χτυπώντας χορδές και μικρές λάμες.
Ο κ. Τσινίκας δημιούργησε τα γλυπτά «παντρεύοντας» την επιστήμη με τις τέχνες και τις γνώσεις του στο σχέδιο, τη μηχανολογία και την ακουστική των χώρων με την αγάπη του για τη μουσική.
Η έκθεση, που φιλοξενείται στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων και έχει ελεύθερη είσοδο, έχει προσελκύσει πλήθος επισκεπτών, κυρίως μαθητών από οργανωμένες σχολικές επισκέψεις. Ωστόσο, η διάδραση έχει προκαλέσει καταστροφές σε κάποια εκθέματα, με τον κ. Τσινίκα να αφιερώσει τις Δευτέρες για την επισκευή τους.
Τα «Θορυβότονα» θα παραμείνουν στο Νόησις έως τις 23 Φεβρουαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ