Διάκριση για το ΑΠΘ: Βραβεύτηκε πατέντα του για την διάγνωση της σηψαιμίας

Καινοτόμο συσκευή που προσφέρει ταχύτερη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία της σηψαιμίας και άλλων οξέων λοιμώξεων παρουσίασε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το εγχείρημα, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, στηρίζεται στη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος, το οποίο αξιοποιεί το φως για να ανιχνεύει τη σύσταση μιας ουσίας. η πατέντα βραβεύτηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), Κατά την 4η Απονομή Βραβείων σε Έλληνες Εφευρέτες, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). η πατέντα βραβεύτηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ),

propoli

Το ένα από τα δύο βραβεία της κατηγορίας «εφεύρεση στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου» ενώ το μοναδικό που αφορά ελληνικό Πανεπιστήμιο απονεμήθηκε στο Αριστοτέλειο για την εφεύρεση με τίτλο «Μέθοδος Κατασκευής Ολοκληρωμένου Πλασμο-Φωτονικού Βιοαισθητήρα και Συσκευή για το Σκοπό αυτό» στους Δημήτρη Τσιώκο, Νίκο Πλέρο, Γιώργο Ντάμπο, Δήμητρα Κετζάκη και Anna Lena Giesecke.

   Από την αρχική ιδέα, στην υλοποίηση

   Η αρχική ιδέα για την δημιουργία του Πλασμο-Φωτονικού Βιοαισθητήρα ξεκίνησε ως ένα σχέδιο σε ένα χαρτί και σύμφωνα με τον αν. καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής Νίκο Πλέρο αυτό «αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη χρηματοδότησή της μέσω ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου. Με τη λήξη του έργου, είχαμε πλέον καταφέρει να αναπτύξουμε πειραματικά στο ΑΠΘ ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που αξιοποιεί το φως για να ανιχνεύει τη σύσταση μιας ουσίας»

«Είμαι πολύ περήφανος για τους διδακτορικούς φοιτητές μου και τα μέλη της ερευνητικής μας ομάδας, που η δουλειά τους οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα τα οποία υπογραμμίζουν την ποιότητα της έρευνας που μπορεί να υπάρξει στα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στο ΑΠΘ, παρά τις αυξημένες δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας», επισήμανε ο κ. Πλέρος.

Την ομάδα συνεχάρησαν για τη διάκρισή της οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ με τη διαβεβαίωση πως «διαρκής μέριμνά μας είναι η προβολή του έργου και των επιτευγμάτων των μελών της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας, καθώς και η διεύρυνση των δυνατοτήτων για την αξιοποίησή τους προς όφελος της κοινωνίας».

Δείτε επίσης: ΟΗΕ: Ομιλία της προέδρου του ΣΚΕΠ για την καθιέρωση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading