Οδοιπορικό της Politic στη Διαλογή του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, που για τους περισσότερους κατοίκους της Θεσσαλονίκης παραμένει άγνωστη, διαθέτοντας -παρόλα αυτά- σπουδαία ιστορία 100 και πλέον χρόνων.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής
Πλάνα/μοντάζ: Κωνσταντίνος Δέσκας
Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους πιο πολυπολιτισμικούς τόπους της Ελλάδας, με τις περιοχές της να χωρίζονται σε δυτικές και ανατολικές. Πολλές από αυτές είναι γνωστές ακόμα και εκτός συνόρων, ωστόσο κάποιες παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστες, ακόμα και για τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης.
Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται, χωρίς καμία αμφιβολία, η Διαλογή του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Μία συνοικία που δεσπόζει στο δυτικό άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αποτελώντας ουσιαστικά ένα «χωριό» εντός της πόλης. Πρόκειται για μία περιοχή μικρή σε έκταση και με λίγους κατοίκους (σχεδόν 500 μόνιμοι), που όμως διαθέτει πλούσια ιστορία η οποία ξεκινά τουλάχιστον έναν αιώνα πριν.
Οι πρώτες αναφορές ονομάζουν τη Διαλογή ως «Κάτω Χαρμάνκιοϊ», επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά τη δημιουργία σιδηροδρομικού σταθμού στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι Γερμανοί επιθυμούσαν να φτιάξουν μία «κρυφή» στάση, προκειμένου να γίνεται η αποβίβαση του στρατού, την οποία ονόμασαν «Station Military». Επιπλέον, στη Διαλογή στεγάστηκε το διοικητήριο – αρχηγείο του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, με τον Πιέτρο Αριγκόνι να έχει σχεδιάσει το κτίριο, το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα. Επισημαίνεται ότι, στη συνέχεια, στο τότε Κάτω Χαρμάνκιοϊ γινόταν η διαλογή των ασθενών από το Γαλλικό Υγειονομικό, ενώ ακριβώς απέναντι στρατιωτική στάση υπήρχε ένα υπαίθριο νοσοκομείο για έκτακτα περιστατικά. Ακόμα, το 1944 καταγράφηκαν τρεις βομβαρδισμοί από τους Άγγλους, με τον πρώτο να λαμβάνει χώρα στις 14 Σεπτεμβρίου, τον δεύτερο τρεις ημέρες αργότερα και τον τρίτο στις 24 του ίδιου μήνα.
«Νιώθουμε ότι μας έχουν ξεχάσει»
Η Politic πραγματοποίησε οδοιπορικό στη Διαλογή, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορία του τόπου, αλλά και τα προβλήματα των σημερινών κατοίκων, με τον πατέρα Πολύκαρπο να δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με ιστορικά γεγονότα που είναι άγνωστα στον περισσότερο κόσμο. Επιπλέον, η Μαρία Πασχαλίδου, που γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να κατοικεί στη Διαλογή, αναφέρεται στην καθημερινότητα των κατοίκων, εκφράζοντας παράλληλα το παράπονό της, καθότι αισθάνεται πως ο τόπος είναι ξεχασμένος από τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση. Έχοντας εκλεγεί δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, η κα. Πασχαλίδου ανακοίνωσε εκ νέου την υποψηφιότητά της για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, με την παράταξη «Μαζί στην Ανάπτυξη του Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου», με στόχο να συμβάλλει στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν σε καθημερινή βάση στη Διαλογή.
Άλλωστε, πρόκειται για έναν τόπο χωρίς μαγαζιά, που κατ’ επέκταση δεν είναι αυτόνομος, αναγκάζοντας τους κατοίκους να μετακινηθούν στο διπλανό Κορδελιό, ακόμα και για τα ψώνια της ημέρας. Πέραν του Σιδηροδρομικού Σημείου που βρίσκεται στην είσοδο της Διαλογής, ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο έχει ο Ιερός Ναός Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, το Δημοτικό Σχολείο, αλλά και το πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών Τ. Ισαάκ και Σ. Σολωμού, στο οποίο δεκάδες παιδιά περνούν μερικές ώρες της ημέρας τους παίζοντας μπάσκετ ή διασκεδάζοντας στην παιδική χαρά.
Όσοι ζουν μόνιμα στη Διαλογή βιώνουν καθημερινές δυσκολίες, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται -μεταξύ άλλων- για το κλείσιμο του δρόμου που οδηγούσε στον περιφερειακό, την εγκατάλειψη που παρουσιάζουν συγκεκριμένα σημεία, όπου το ρέμα που περνά δίπλα από τα σπίτια, αλλά και την εγκληματικότητα, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε έξαρση.
Δείτε περισσότερα για τη Διαλογή στο παρακάτω ντοκιμαντέρ της Politic:
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: ΙΧ αστυνομικών καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε (ΦΩΤΟ-BINTEO)