Διαμόρφωση στρατηγικής για τη βιομηχανία στις άμεσες προτεραιότητες της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας

Διαμόρφωση στρατηγικής για τη βιομηχανία στις άμεσες προτεραιότητες της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας

Η διαμόρφωση στρατηγικής για τη βιομηχανία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας γενικής γραμματέως Βιομηχανίας Βίκυς Λοΐζου, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο ΕΤΒΑVIPEStudio που λειτουργεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΒΑ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Η κ. Λοΐζου, η οποία ανέλαβε τα νέα καθήκοντά της στη 1 Αυγούστου είπε επ’ αυτού: «Είμαστε τώρα στη φάση που θέλουμε να καταλήξουμε σε μια στρατηγική για τη βιομηχανία που θα απαντάει σε βασικά και κρίσιμα ερωτήματα, είτε αυτά αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό, είτε στο κόστος της ενέργειας, είτε στο που θα δημιουργήσουμε υποδομές, είτε στο πως θα αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσουμε τη μεγέθυνση ή την συγχώνευση επιχειρήσεων είτε στο πως θα στηρίξουμε την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές. Οι αυτοματισμοί από τη μια, η πράσινη μετάβαση από την άλλη. Όλα αυτά τα έχουμε βάλει σε ένα κείμενο και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε -με κάποιες μικρές επικαιροποιήσεις-  να διαβουλευτούμε και να συζητήσουμε με τους θεσμικούς εταίρους και συνομιλητές μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης». 
Στις προτεραιότητες περιέλαβε και την πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο», είπε η Γενική Γραμματέας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων». Όπως είπε «Τώρα θα ξεκινήσουμε την τρίτη φάση της απλοποίησης των διαδικασιών σε οικονομικές δραστηριότητες που δεν έχουν ακόμα απλοποιηθεί καθώς είναι δαιδαλώδεις».


Άλλη μια προτεραιότητα είναι το θέμα της ασφάλειας των προϊόντων και το «πολύ μεγάλο» όπως το χαρακτήρισε, θέμα της πιστοποίησης των προδιαγραφών της πολιτικής ποιότητας αλλά και το πως θα γίνονται οι πιστοποιήσεις ή θα διαπιστεύονται φορείς για να κάνουν τους ελέγχους που απαιτούνται. «Χρειάζεται ενδυνάμωση το σύστημα ποιότητας», είπε η κ. Λοΐζου ενώ έκανε γνωστό πως «πρόκειται να ανακοινωθεί ξεχωριστή πολιτική για το σύστημα ποιότητας τόσο θεσμικά με έναν νέο νόμο όσο και επιχειρησιακά ώστε να  δούμε τις προδιαγραφές που θα βάλουμε».

Στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το υπουργείο είναι κι αυτό των Τεχνικών Επαγγελμάτων που σχετίζονται άμεσα με τη βιομηχανία. Σύμφωνα με την κ. Λοΐζου, «στα Τεχνικά Επαγγέλματα χρειάζεται εκσυγχρονισμός, τόσο στον τρόπο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όσο και στον τρόπο αδειοδότησης. Πρέπει να εξετάσουμε το πως θα προσελκύσουμε και θα εκπαιδεύσουμε ανθρώπους σε αυτές τις τεχνικές δεξιότητες ώστε να έχει η βιομηχανία το κατάλληλο εργατικό προσωπικό» […]

«Στόχος μας είναι να πούμε ότι έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα μπορέσει πέρα από τις πολιτικές και τα κίνητρα για επενδύσεις να βοηθήσει και τις υποδομές. Επενδύουμε μαζί με την ΕΤΒΑ σε υποδομές σε όλες τις ΒΙΠΕ, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δουλεύουμε εντατικά για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλες τις επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2025 και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε πολιτικά για να δούμε αν χρειάζεται να πάρουμε την όποια παράταση, αν και εφόσον χρειαστεί». […] «Εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης δουλεύουμε για να δώσουμε στις επιχειρήσεις, τόσο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αξιοποιώντας κρατικές ενισχύσεις, όσο και ένα θεσμικό πλαίσιο που θα είναι όσο πιο απλό γίνεται». 

Loading