«Διάπλους»: Νεαρή Σομαλή βρέθηκε από… την κόλαση σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον

«Όταν με ρωτούσαν από πού είμαι, απαντούσα “ από την κόλαση”. Tώρα είδα πώς είναι να σ’ αγαπούν και να σε φροντίζουν και να ‘χεις ένα σπίτι». Μ’ αυτά τα λόγια περιέγραψε η 18χρονη Μπράντι από τη Σομαλία την εμπειρία της από τη φιλοξενία σε δομή της ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάπλους».

«Μού έδωσαν οικογένεια που δεν είχα ποτέ μου, ένα σπίτι και το καλύτερο που μού συνέβη ποτέ, τη δυνατότητα να πηγαίνω σχολείο», είπε η Μπράντι, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για την ολοκλήρωση της λειτουργίας του προγράμματος «Διάπλους». «Κατάφερα να ξαναχαμογελάσω μετά από πολύ καιρό, να νιώσω σπιτική θαλπωρή και να αγαπήσω τους άλλους», πρόσθεσε  η 18χρονη Σομαλή, μιλώντας για την εμπειρία της.

propoli

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των είκοσι μηνών λειτουργίας του έργου, στις θέσεις που διατέθηκαν από το «Διάπλους» φιλοξενήθηκαν συνολικά 140 άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.  

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν 16 θέσεις φιλοξενίας σε τρία διαμερίσματα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, και φιλοξενήθηκαν 20 ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο και 17 παιδιά. 

Επιπλέον, στον ξενώνα επείγουσας φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ», είχαν τη δυνατότητα να βρουν ασφαλή στέγη 31 ασυνόδευτα ανήλικα, ηλικίας από 5 μέχρι 18 ετών, με καταγωγή από Ιράν, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Βιετνάμ και χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.
Επίσης, λειτούργησαν συνολικά 12 διαμερίσματα, στο πλαίσιο της Εποπτευόμενης Διαβίωσης, για ασυνόδευτα αγόρια, ηλικίας 16 μέχρι 18 ετών, με παρεχόμενες 48 θέσεις φιλοξενίας τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Καβάλα, τη Δράμα και τα Ιωάννινα.

Στις θέσεις αυτές φιλοξενήθηκαν 72 ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια, που παραπέμφθηκαν στα διαμερίσματα από τις Ασφαλείς Ζώνες (SafeZones), οι οποίες λειτουργούσαν από την ΑΡΣΙΣ έως και τον Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο, κάποιοι νεαροί παραπέμφθηκαν επίσης και από δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Το έργο «Διάπλους» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants. Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία (δωρήτριες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, EEA Grants) 2014 – 2021.  

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading