Η διαπολιτισμική συνύπαρξη και συνεργασία των νέων ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης αποτέλεσε το θέμα ενός πολύ ενδιαφέροντος εργαστηρίου που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι».
Το εργαστήριο αυτό διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία με τη Μουφτεία Ξάνθης και τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκευτικού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου, γνωστού με τη συντομογραφία KAICIID. Πρόκειται για έναν διακυβερνητικό οργανισμό με έδρα την Πορτογαλία, ο οποίος στοχεύει στην προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου για την πρόληψη και την επίλυση συγκρούσεων.
Η υλοποίηση αυτού του καθ’ όλα ενδιαφέροντος σχεδίου ξεκίνησε χθες το πρωί με την παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα, του Επισκόπου Πολυστύλου Σωφρόνιου, του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης Νεζντέν Χεμσερή και του εφημέριου των Ορθοδόξων Αρμενικών Εκκλησιών Θράκης πατέρα Τανιέλ Καλογλιάν. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί από το ΔΠΘ, εκπαιδευτικοί, νέοι, φορείς πολιτισμού, επιχειρηματικότητας και τοπικών κοινοτήτων.
Η Ξάνθη αποτελεί ίσως το μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη ειρηνικής και μακραίωνης συνύπαρξης Ορθοδοξίας και Ισλάμ στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Το γεγονός αυτό μπορεί να την εξελίξει, μετά από αυτήν τη διαδικασία, σε ένα σημαντικό παράδειγμα καλής πρακτικής μιας πόλης που επενδύει στη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και αντιλήψεων με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη και την ενίσχυση της νεολαίας.
Το εργαστήριο θα συνεχιστεί σήμερα με έναν δημιουργικό διάλογο για την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων σε πόλεις χωρίς αποκλεισμούς, εστιάζοντας στις προοπτικές για τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής αστικής κοινωνίας στην Ξάνθη. Στο τέλος της ημέρας θα γίνει η παρουσίαση των συμπερασμάτων από το σύνολο των εργασιών του workshop, συνοδευόμενη από προτάσεις και κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα.
Η ενεργός συμμετοχή και η ανταλλαγή ιδεών, υπογραμμίζει ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, ενισχύουν την δέσμευση της Ξάνθης να αξιοποιήσει την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και να προωθήσει την συνεργασία και την κοινωνική συνοχή.
Τέλος, επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα, οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν τον επόμενο χρόνο κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκευτικού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου (KAICIID) που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη.