Η ασφάλεια των χώρων λατρείας συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο της θρησκευτικής ελευθερίας, όμως τα φαινόμενα επιθέσεων και βανδαλισμού τους είναι συχνά, σε όλο τον κόσμο και ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Στην Ελλάδα, σε ποσοστό 95%, οι επιθέσεις είναι σε βάρος ορθόδοξων χριστιανικών χώρων, ενώ από άλλες θρησκευτικές κοινότητες στη χώρα, οι επιθέσεις σε συναγωγές είναι δυσανάλογες σε σχέση με τον πληθυσμό των πιστών. Ο διαθρησκειακός διάλογος και η κινητοποίηση των ακαδημαϊκών και άλλων κοινοτήτων, δύνανται να συμβάλουν στην προστασία των χώρων λατρείας και την ανάδειξη προτύπων που αποτρέπουν την εργαλειοποίηση της θρησκείας και τη ρητορική μίσους. Στα θέματα αυτά επικεντρώνεται το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Θρησκεία, Γεωπολιτική και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η προστασία και η ασφάλεια των χώρων λατρείας», που διοργάνωσε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Θρησκεία, Γεωπολιτική και Διεθνής Ασφάλεια» του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας ακόμη και σε πολύ δύσκολους καιρούς. Επίσης, σημείωσε τη σημασία της φιλοξενίας του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν συναντηθεί πολλοί πολιτισμοί και θρησκείες στην ιστορία της πόλης.
Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιώργος Καλατζής, αναφέρθηκε στα στοιχεία που συλλέγει η γενική γραμματεία από το 2015, καταγράφοντας τα περιστατικά κατά των θρησκευτικών χώρων στην Ελλάδα. «Από τις επιθέσεις που καταγράφονται προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι οι χώροι λατρείας στην Ελλάδα που δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις είναι οι χώροι της ορθόδοξης εκκλησίας, σε ποσοστό περίπου 95%. Ωστόσο, οι χώροι που δέχονται επιθέσεις δυσανάλογες με τον πληθυσμό των πιστών είναι οι συναγωγές, γεγονός που συνδέεται με το φαινόμενο του αντισημιτισμού», ανέφερε.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος τόνισε ότι «το συνέδριο ασχολείται με ζητήματα που αφορούν όλους, είτε θρησκεύουμε είτε όχι». Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ θρησκειών για την αποτροπή φαινομένων μισαλλοδοξίας.
Ο καθηγητής Αμπντουλχαντί Αλαζμί από το Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν η θρησκεία γίνεται αντικείμενο της πολιτικής. Όπως παρατήρησε, τα τελευταία εκατό χρόνια, η θρησκεία έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις από θεσμούς και έχει υπάρξει διαμάχη σε πολλές περιοχές του κόσμου, με επιπτώσεις στα θρησκευτικά δικαιώματα.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, καθηγητής Νίκος Μαγγιώρος, ανέφερε ότι «ο διαθρησκειακός διάλογος έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει την αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό», επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής κοινοτήτων στην ενίσχυση του αισθήματος κοινής ευθύνης.
Το διεθνές συνέδριο φιλοξενείται στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ