Διεθνές βραβείο για επιστημονική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Διεθνές βραβείο για επιστημονική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Βραβείο καλύτερης επιστημονικής εργασίας στο διεθνές, επιστημονικό συνέδριο «IEEE CAMAD» έλαβε η επιστημονική ομάδα του έργου «H2020 SPEAR» με τίτλο «Λειτουργικό σύστημα ανίχνευσης απειλών στα έξυπνα δίκτυα» αποτελούμενη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μηχανικούς της ΔΕΗ και νεαρούς επιστήμονες της ευφυούς επιχειρηματικότητας. 
Η εργασία πραγματεύεται προηγμένους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό απειλών ασφάλειας σε έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Πάνο Σαρηγιαννίδη, «η συγκεκριμένη επιστημονική εργασία αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας, όπου οι εμπλεκόμενοι συγγραφείς προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία αλλά και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Για την εκπαίδευση των αλγορίθμων, αξιοποιήθηκαν πραγματικά δεδομένα από τις δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Λαύριο I & II της ΔΕΗ γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιαννίδη, «πιστοποιεί την εγκυρότητα της εργασίας αλλά και τις δυνατότητες χρήσης του προτεινόμενου σχήματος σε μία ευρεία γκάμα από ενεργειακούς φορείς». 
Το Ευρωπαϊκό έργο «H2020 SPEAR» που συντονίζει ο κ. Σαρηγιαννίδης πραγματοποιείται στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του Horizon2020, όπου δεκάδες νέοι επιστήμονες του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά έργα του προγράμματος προάγοντας την αριστεία στον τόπο τους. Επίσης συμμετέχουν 16 εταίροι από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο κ.λπ., καθώς και τρεις ηλεκτρικές εταιρίες όπως η πολυεθνική Schneider Electric με έδρα την Γαλλία, η ισπανική Enel Group και η ΔΕΗ. 
«Η συγκεκριμένη βράβευση είναι ένδειξη ποιότητας του ερευνητικού έργου που τιμά το τμήμα Ηλεκτρολόγων και το πανεπιστήμιό μας» τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης και προσέθεσε ότι «θα σταθούμε αρωγοί και θα στηρίξουμε κάθε παρόμοια πρωτότυπη ερευνητική προσπάθεια που θα γίνεται στο πανεπιστήμιό μας». 
 

Σπύρος Κουταβάς

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading