Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση: Νίκος Τσάφος και οι προκλήσεις μέχρι το 2030

Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση: Νίκος Τσάφος και οι προκλήσεις μέχρι το 2030

Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που ανοίγονται με τη «Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση στην Ελλάδα μέχρι το 2030» αναφέρθηκε ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος, μιλώντας στις εργασίες του «3ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ των Αντιπροσωπειών της Νοτιανατολικής Ευρώπης» του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που πραγματοποιούνται στην Καστοριά.

Ο κ. Τσάφος αναφέρθηκε στις επιδόσεις που έχει πετύχει η χώρα σε ό,τι αφορά την διείσδυση των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας ότι «έχουμε εγκαταστήσει περίπου 13 GW που μας προσφέρουν ενέργεια μόνο από ήλιο κι άνεμο που διαθέτει σε αφθονία η χώρα κι αντιπροσωπεύει το 45% του ηλεκτρικού μίγματος. Αν προσθέσουμε και την παραγωγή που λαμβάνουμε από τα υδροηλεκτρικά έργα, τότε το μίγμα των ΑΠΕ στο παραγόμενο ηλεκτρικό ισοζύγιο αγγίζει το 60%». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «χάρη στον δυναμισμό των επενδύσεων σε ΑΠΕ, η χώρα από εισαγωγέας ενέργειας που ήταν το 2019 κατάφερε το 2024 να είναι σταθερός εξαγωγέας και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για την αυτάρκεια της χώρας».

Διαπίστωσε παράλληλα ότι εκτός από τα θετικά στοιχεία «η μετάβαση έχει σημαντικές κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες», κι ότι η απολιγνιτοποίηση συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου. «Στις χώρες του ΟΟΣΑ έχουμε πτώση της χρήσης του λιγνίτη σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 50%» επισημαίνοντας ότι «μιλάμε για μια διεθνή τάση στην οποία η χώρα μας προχωρά πιο γρήγορα» κατέληξε ο κ. Τσάφος.

Αναφερόμενος στη Δυτική Μακεδονία, επεσήμανε ότι «είναι η Περιφέρεια που διαθέτει τις περισσότερες προσφορές σύνδεσης ΑΠΕ» στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προσθέτοντας ότι «διαθέτοντας επενδύσεις εγκατεστημένης ισχύος 4 GW από τα 14 GW που έχει η χώρα», μίλησε με θερμά λόγια για το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η πλευρά της Βαλκανικής πληρώνει ακριβότερα την ενέργεια σε σχέση με άλλες χώρες» και ότι «ο πρωθυπουργός έχει κάνει προτάσεις ώστε να μην υπάρχουν χώρες δύο ταχυτήτων σε ό,τι αφορά τα κόστη της ενέργειας».

Η προεδρεύουσα του 3ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ, Μαρία Αντωνίου, τόνισε ότι «το 63% των πόρων του ΣΔΑΜ αφορά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ώστε να μετατραπεί σε «εναλλακτικό κόμβο καθαρών μορφών ενέργειας» και να προσελκύσει επενδύσεις σε νέους και δυναμικούς τομείς εθνικής σημασίας». Σύμφωνα με την κ. Αντωνίου, οι προτεραιότητες για τη Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση περιλαμβάνουν «τον ανασχεδιασμό της αγοράς εργασίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, η πράσινη βιομηχανία και οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας».

Το Σάββατο, τα μέλη του 3ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ θα επισκεφθούν την «Πτολεμαΐδα 5».

Loading

Play