Ξεκίνησε λίγο μετα τις 09:30 η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας για την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο Άλκης Καμπανός τον Φλεβάρη του 22′ στη Χαριλάου.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Παναγιωτίδης
«Εκτιμω ότι μετά από πέντε μήνες δείξατε αυτή την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου. Ζητω να μην με διακόψει κάνεις κατά τη διάρκεια της αγόρευσής μου. Ολον αυτόν τον καιρό είμαστε αντιμέτωποι με μια ψυχοφθορα και δύσκολη διαδικασία και υπόθεση. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σε όλους μας πόνο και θλίψη. Σε αυτήν εδώ την αίθουσα έχουμε 12 οικογένειες που υποφέρουν και άλλες τρεις που επίσης υποφέρουν. Οι εκ δεξιών οικογένειες περπατούν με το κεφάλι ψηλά, ενώ οι εκ αριστερών οικογενειες ενδεχομένως να περπατούν με σκυφτό το κεφάλι λόγω του λάθος δρόμου που έχουν πάρει τα παιδιά τους. Θα ξεκινήσω σχολιάζοντας σύντομα τα αποδεικτικά μέσα, δεν θα σχολιάσω καθόλου τις καταθέσεις της μητέρας και του Άλκη καμπανου, ούτε τις καταθέσεις των οικογενειών των κατηγορουμενων. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι κατηγορουμενοι είναι καλά παιδιά, τα καλά παιδιά δεν κυκλοφορούν με όπλο, δεν νιώθουν μίσος και θερίζουν ζωές. Γι αυτό και δεν μπορώ να δεχθώ αυτές τις καταθέσεις των γονέων που δεν προσέφεραν τίποτα στην δίκη. Η επίθεση των 40 δευτερόλεπτων δεν έγινε τυχαία.
Πατέρας Άλκη: «Αυτά τα καλά παιδιά κυκλοφορούσαν αρματωμένα σαν αστακοί»
Ο πατέρας του Άλκη Καμπανου σχολίασε με με δύο λέξεις το γεγονός, “ανορθόδοξος πόλεμος”, είπε. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας λοιπόν με δύο λέξεις αναφέρθηκε στον προσχεδιασμο, στο ταχύτατο χτύπημα, στα αλλεπάλληλα χτυπήματα, στα όπλα σε όλα δηλαδή εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν αβίαστα στην ανοχή τους. “Οργανωμένο έγκλημα” είπε επίσης.
Αυτά τα καλά παιδιά κυκλοφορούσαν αρματωμένα σαν αστακοί, αυτά τα παιδιά είναι που ήταν γνώριμοι στην αστυνομία, αυτα τα καλά παιδιά ήταν γεμάτα μίσος.
Σε αντίθεση με τους πέντε νέους που δεν είχαν τίποτα επάνω τους πάρα μόνο ένα αναψυκτικό που μοιράστηκαν.
Οι κατηγορουμενοι ήδη γνώριζαν που βρισκόταν ο εχθρός,. Ούτε καν το σκέφτηκαν οι κατηγορουμενοι, φυσιολογική κίνηση απότομη στάση, γνώση λοιπόν…
Οι μόνοι που καταλάβαιναν τι γινόταν σε αυτό το χάος ήταν οι κατηγορουμενοι. Πήγαν για να αφαιρέσουν ζωές.
Ειλημμένη απόφαση τους να σκοτώσουν.
Σεβαστό δικαστήριο ας μην ξεχνάμε όλοι μας ότι μιλάμε για ένα παιδί, παιδιά δεν είναι μόνο οι κατηγορουμενοι, παιδιά ήταν και είναι και τα θύματα, παιδιά φοβισμένα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτό που έζησαν.
Διερωτώμαι ακόμη αν δεχθούμε ότι οι πέντε νέοι ήταν οργανωμένοι τότε οι κατηγορούμενοι τι ηταν;
Η υπεράσπιση εστίασε στον λόγο που βρισκόταν οι πέντε νέοι στο γήπεδο του Άρη. Αφου ήταν οργανωμένοι όπως ισχυρίστηκαν γιατί δεν ήταν οπλισμένοι, γιατί δεν ήταν κουκουλωμενοι από πάνω ως κάτω όπως οι κατηγορουμενοι; Διερωτωμαι ακόμη αν δεχθούμε ότι οι πέντε νέοι ήταν οργανωμένοι τότε οι κατηγορουμενοι τι ηταν; Αυτοί που ενήργησαν μεθοδικά με σχέδιο και βαρύ οπλισμό;
Η επίθεση ήταν καταδρομική και με συγκεκριμένο σχέδιο. Έδρασαν ταυτόχρονα και διαδοχικά σε δύο ημίχρονα.
«Τον Άλκη Τον χτυπούσαν παντού. Ηταν 4-5 άτομα από πάνω τους», κατέθεσε ο φίλος του Άλκη και έτσι ηταν.
Οι κατηγορούμενοι λειτουργούσαν σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση.
Απο πότε η ανελέητη επίθεση χαρακτηρίζεται ως απλή σωματική βλαβη;
Έχουμε ένα παιδί νεκρό και δύο παρ ολίγον τι άλλο θα έπρεπε να συμβεί;»
Η εισαγγελέας έκανε λόγο για στρατιώτες τονίζοντας ότι ο ένας έμεινε στην μέση της Πλαστήρα προκειμένου να ελέγχει ότι όλα πάνε καλά για τους στρατιώτες του.
«Δεν νομίζω είπε ότι είχαν όλοι όπλα αλλά σε άλλη απάντηση είπε ότι μπορεί και να έβγαλε όπλα όταν έφυγα», είπε μιλώντας για αντιφάσεις των κατηγορουμένων.
«Οι αρχικοί κατηγορούμενοι ασχολούνταν ήδη με τον Άγγελο και τον Άλκη αφού άλλος ένας είχε προλάβει να φύγει. Πώς να μπορείς να αναγνωρίσεις ποιος σου επιτίθεται όταν προσπαθείς να γλιτώσεις από την επίθεση»
«Ο Σπύρος δεν ήρθε να ενισχύσει όσα είπαν οι άλλοι. Αν ήθελαν να τους βουλιάξουν θα έπρεπε να είχαν δασκαλευτει και να καταθέσουν στοιχεία που θα τους επιβάρυναν. Ο άγγελος θα μπορούσε να εμπλουτίζει τον ρόλο καθενός από τους κατηγορουμένους αλλά δεν το έκαναν κατέθεταν μόνο την αλήθεια ότι δηλαδή δεν έκαναν οι κατηγορούμενοι και αυτό δείχνει την αξιοπιστία τους», ανέφερε η εισαγγελέας μιλώντας για τον Άγγελο, τον κολλητό φίλο του Άλκη.
«Εκείνη την ημέρα είχε ένα βανακι και δεν μπορούσαν να δουν την σκάλα, και εκεί που καθόταν τα παιδιά που δέχθηκαν την επίθεση υπήρχε θέμα όρασης. Δεν περνάς απλά και παρατηρείς άτομα, πρέπει να γυρίσεις να δεις αν υπάρχουν άτομα», τόνισε η εισαγγελέας ενώ πρόσθεσε ότι «ο ένας έτρεχε για να γλιτώσει από την μανία των κατηγορουμένων».
«Ηταν τέτοιες οι κραυγές του Άλκη που ο ένας που γλίτωσε πήγε σε μαγαζί και κάλεσε ασθενοφόρο τονίζοντας ότι κάτι κακό έχει συμβεί», ανέφερε μιλώντας για την βαρβαρότητα της επίθεσης.
Προσπάθησε η υπεράσπιση να παγιδεύσει τον φίλο του Άλκη τον Άγγελο, τονιζοντας ότι τον ρώτησαν αν πάει γήπεδο, εκδρομές κλπ με την εισαγγελέα να τονίζει ότι ο Άγγελος απάντησε ειλικρινά: «Κανενος η ζωή δεν σταμάτησε μετά τον θάνατο του Άλκη. Παρά μόνο του Άλκη και των γονιών του».
“Η κατάθεση του Άγγελου δείχνει ότι τίποτα δεν ήταν μιλημένο και ο μάρτυρας ήρθε εδώ για να θυμηθεί την μυρωδιά του θανάτου και δεν ήθελε να δει ούτε το βίντεο. Δεν ήρθε ούτε να προσθέσει ούτε να αφαιρέσει, ήρθε αδιαβαστος και ειλικρινείς. “Το Άρης ρε πουτ@νες” το έλεγε η υπεράσπιση για να δείχνει ότι τα θύματα προκάλεσαν αλλά οι θύρες φάνηκε ότι δεν ήθελαν αφορμή”, ανέφερε η εισαγγελέας μιλώντας για τον Άγγελο και την ειλικρίνεια που έδειξε.
«Προσπάθησαν να βρουν λόγια στο στόμα του Άγγελου που δεν είπε ποτέ. Δηλαδή εμσα από λόγια που ποτέ δεν είπε η υπεράσπιση προσπάθησε να δώσει δικαιοσύνη. Έθεσαν στον Άγγελο ως δεδομένο ότι ο Άλκης πήδηξε από το πεζούλι. Είχε πηδήξει είπε η υπεράσπιση αφήνοντας να εννοηθουν πολλά και αυτό το έκαναν για την δημιουργία εντυπώσεων. Αυτά είναι μικρά παραδείγματα από όσα σας είπα πριν ότι η υπεράσπιση προέβη επανειλημμένα σε αλλαγή όσων είπε ο Άγγελος.», είπε η εισαγγελέας κατακεραυνώνοντας την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού