Χέρια και δάχτυλα κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις και κάθε τους κίνηση περιγράφει μία λέξη, μια φράση, ένα συναίσθημα. Σκέψεις και εικόνες εξωτερικεύονται με αυτόν τον τρόπο και δημιουργούν ποίηση. Ένα είδος ποίησης που γίνεται αντιληπτό από λίγους.
Κωφά ή βαρήκοα άτομα, καθώς και μη κωφά άτομα που γνωρίζουν την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), συνεργάζονται κάτω από την ομπρέλα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και συμμετέχουν στο εργαστήρι ποιητικής γραφής στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα με τίτλο Το κύμα μέσα στο μυαλό.
Ο τίτλος του εργαστηρίου είναι ο ίδιος με ένα βιβλίο της Ούρσουλα Λε Γκεν, το οποίο μιλά για τη γραφή και αναφέρεται στα παρακάτω λόγια της Βιρτζίνια Γουλφ: Μια εικόνα, μια συγκίνηση, δημιουργεί αυτό το κύμα μέσα στο μυαλό, πολύ πριν φτιάξει λέξεις που να της ταιριάζουν… Όπως αναλύουμε γλωσσολογικά τις προφορικές γλώσσες από τις διακυμάνσεις στη φωνή ή τα προσωδιακά χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, αντίστοιχα στις νοηματικές γλώσσες αυτά τα χαρακτηριστικά εντοπίζονται ενδεχομένως στο πρόσωπο, στην κίνηση των χεριών, στην κατεύθυνση του σώματος. Είναι δηλαδή και τα σημεία στίξης, που μπαίνουν με τον αντίστοιχο τρόπο…
Το εργαστήρι στοχεύει στην εξερεύνηση της ποιητικής γραφής ορμώμενο από την ίδια τη νοηματική γλώσσα, τον τρόπο που δομείται, εκφράζεται και συστήνεται από τα κωφά άτομα. Όπως τονίζει η συντονίστρια, μέσα σ’ αυτό καταρρίπτονται οι κανόνες της γλώσσας και αναζητούνται νέοι τρόποι συνδημιουργίας και συνύπαρξης μέσω της ποίησης. Θα κάνουμε ένα εργαστήρι όπου θα δημιουργούμε στη νοηματική, χωρίς να έχουμε το άγχος να αποδοθεί στα ελληνικά με την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας… υπογραμμίζει.
Μάλιστα, το εργαστήριο αναμένεται να είναι πολύ συμμετοχικό, διότι υπάρχουν πολλά επίπεδα γνώσης της νοηματικής γλώσσας. Προφανώς εγώ που δεν είμαι φυσική χρήστρια, δεν έχω το ίδιο επίπεδο γλώσσας με ένα κωφό άτομο… αναφέρεται στην πολυπλοκότητα του συστήματος, αναλόγως από το πού προέρχεται το κάθε άτομο.
Η γνωριμία με τη νοηματική άνοιξε ένα παράθυρο για συμπερίληψη. Η ίδια η Μπρικένα Γκίστο, γεννημένη στην Αλβανία, ήρθε σε μικρή ηλικία στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες. Βλέποντας από τις πρόβες ακόμα τη διερμηνεία στη νοηματική, ενθουσιάστηκα και είπα ότι θέλω να μάθω κι εγώ… αποκαλύπτει.
Επιπλέον, ως σκηνοθέτιδα βρήκε τη νοηματική πολύ θεατρική και αποφάσισε να συνδυάσει την αγάπη της για την ποίηση, την εκπαίδευση και τη γλώσσα. Το ερευνητικό αυτό εγχείρημα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των υποτροφιών της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το εργαστήρι θα αρχίσει το Σάββατο 26 Απριλίου και θα πραγματοποιηθεί σε δέκα δίωρες συναντήσεις, κάθε Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 11.00 στο Βασιλικό Θέατρο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι εγγραφές συνεχίζονται έως τις 24 του μήνα, με τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων να είναι τα δώδεκα άτομα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ