Ο πρώτος ελληνικός DNA Barcoding Κόμβος για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ελλάδας σχεδιάζεται μέσω ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Biodiversity Genomics Europe – BGE», που στοχεύει στην αξιοποίηση νέων γονιδιωματικών και γενετικών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με την κρίση της βιοποικιλότητας. Από την έναρξη του προγράμματος, τον Σεπτέμβριο 2024, έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι από 120 Έλληνες επιστήμονες και περισσότεροι από 20 φορείς, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων. Επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος BGE είναι ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.
Η τεχνική του DNA barcoding περιλαμβάνει τη χρήση συγκεκριμένων τμημάτων του γενετικού κώδικα για την αναγνώριση και την ταξινόμηση οργανισμών. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση ειδών που είναι δύσκολο να διακριθούν με παραδοσιακές μεθόδους και είναι χρήσιμη για τη μελέτη της βιοποικιλότητας, την προστασία απειλούμενων ειδών και τη διαχείριση οικοσυστημάτων.
Η δημιουργία του πρώτου Ελληνικού DNA Barcoding Κόμβου, ο οποίος θα χρησιμοποιεί τη μέθοδο DNA barcoding για τη συστηματική βιοπαρακολούθηση και τη διατήρηση και προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας, καθώς και η ανάδειξη της σπουδαιότητας του GrBOL ως ζωτικού εργαλείου στο έργο αυτό θα βρεθούν στο επίκεντρο της ημερίδας με τίτλο «Δημιουργία του Ελληνικού DNA Barcoding Κόμβου (GrBOL)», που διοργανώνεται τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου (12:00-16:00, ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ) από τη διεπιστημονική ομάδα BGE του Αριστοτελείου και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα συμμετάσχουν στην ημερίδα, ενισχύοντας τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εθνικού κόμβου, αντίστοιχου με άλλους σημαντικούς κόμβους στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχει η συμμετοχή του Καναδού καθηγητή Paul Hebert από το Πανεπιστήμιο του Guelph, συντονιστή του International Barcode of Life Consortium (iBOL), ο οποίος ανέπτυξε πρώτος τη DNA barcode αλληλούχηση και θεωρείται ο πιο αναγνωρισμένος επιστήμονας στον κλάδο.