Δημιουργία βιώσιμων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα

Δημιουργία βιώσιμων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα

«Ως Υπουργείο Τουρισμού, αφουγκραζόμαστε και καταγράφουμε τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής […] και δημιουργούμε τις συνθήκες για να περάσει ο ελληνικός τουρισμός σε νέα αναπτυξιακή τροχιά, με κεντρικό στόχο τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και των προορισμών μας».Η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, μιλώντας σε ημερίδα της Γραμματείας Παραγωγικών Φορέων και Επιχειρηματικότητας της ΝΔ, σημείωσε ότι διανύουμε μια περίοδο θετικών μηνυμάτων για τον τουρισμό στη χώρα μας.

«Ο τουρισμός αποτελεί σταθερά, βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε η κ. Ράπτη. Το 2023 καταγράφηκαν ιστορικά υψηλές επιδόσεις σε έσοδα και αφίξεις τουριστών, ενώ τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι μια ακόμη χρονιά ρεκόρ. Περαιτέρω, ανέφερε ότι «μετά την πανδημία, η χώρα μας δεν πέτυχε απλά την ανάκαμψη του τουρισμού, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή του».

Η υφυπουργός υπογράμμισε τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, όπως τις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τις νέες ταξιδιωτικές συνήθειες, οι οποίες απαιτούν την προσαρμογή του τουριστικού προϊόντος πέρα από το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος – θάλασσα».

Αναλύοντας τους στόχους της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού, ανέφερε ότι αυτοί περιλαμβάνουν τη βιώσιμη και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, καθώς και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα του τουρισμού. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, δήλωσε ότι «προχωράμε στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις και αξιοποιούμε όλους τους χρηματοδοτικούς πόρους».

«Τουρισμός χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών του κλάδου δεν μπορεί να υπάρξει»

Η κ. Ράπτη τόνισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι «τουρισμός χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών του κλάδου δεν μπορεί να υπάρξει».

Προς αυτή την κατεύθυνση, η κ. Ράπτη παρουσίασε τη συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που περιλαμβάνει τις 13 Περιφέρειες της χώρας σε μια διαδικασία διαβούλευσης για την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη. Επίσης, αναφέρθηκε στους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, οι οποίοι υποστηρίζουν τη σύμπραξη των φορέων της αγοράς και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρωτοβουλίες και έργα για βιώσιμη ανάπτυξη

Η υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», που στοχεύει στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης τουριστικών υποδομών. Επίσης, μίλησε για έργα ύψους 387 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα ψηφιακή εφαρμογή “maiGreece”, η οποία στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι επισκέπτες θα έχουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ελλάδα.

Η υφυπουργός περιέγραψε την ίδρυση του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό, που στοχεύει στη συστηματική παρακολούθηση των επιπτώσεων του τουρισμού στο περιβάλλον, καθώς και την ενίσχυση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Κλείνοντας, ανέφερε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων και τον τουρισμό κρουαζιέρας, τονίζοντας ότι «λαμβάνουμε μέτρα που έχουν ως γνώμονα την ανταποδοτικότητα του οικονομικού οφέλους από την τουριστική δραστηριότητα για τις τοπικές κοινωνίες».

«Το Υπουργείο Τουρισμού», κατέληξε η κ. Ράπτη, «υλοποιεί τη στρατηγική του με στόχευση την ποιότητα, την αειφορία και τον σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά».

Loading

Play