Δημοπρατήθηκε όλο το φάσμα για τα 5G δίκτυα στη χώρα

Δημοπρατήθηκε όλο το φάσμα για τα 5G δίκτυα στη χώρα

 Με «πολύ σημαντικά ψηφιακά εργαλεία» για τη νέα εποχή «προικοδοτούν» την Ελλάδα τα έργα που σχεδιάζονται (από το υπουργείο Ψηψιακής Διακυβέρνησης), στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε αυτά αφορούν την εγκατάσταση υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών για τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο είτε τις δορυφορικές επικοινωνίες για τις οποίες υπάρχει πλέον θεσμικό πλαίσιο ή τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜΜΕ και τις προηγμένες τεχνολογίες (cloud, Τεχνητή Νοημοσύνη κ.τ.λ.).

Τα παραπάνω επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας σήμερα στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει διαδικτυακά το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ), σε συνεργασία με το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης».

Όπως υπενθύμισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, το 25% των έργων με πόρους του Ταμείου είναι προσανατολισμένα στους στόχους της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ενώ σημαντικό ποσοστό αυτών βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης. Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων υπογράμμισε ακόμα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, μέσα και από όλα αυτά τα έργα, η χώρα μας να εξελιχθεί σε κόμβο για δίκτυα και data centers (κέντρα δεδομένων), πεδίο στο οποίο ήδη καταγράφονται θετικές εξελίξεις και «πηγαίνουμε καλά».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος υπενθύμισε ακόμα πως έχει δημοπρατηθεί όλο το φάσμα για τα 5G δίκτυα και η Ελλάδα κατατάσσεται στις τρεις πρώτες χώρες της ΕΕ σε αυτό το πεδίο, ενώ τόνισε ότι η πανδημία λειτούργησε σαν καταλύτης για να κλείσει η χώρα τις ψηφιακές εκκρεμότητες του παρελθόντος και να προωθηθούν όλα ταχύτερα σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

«Η Ελλάδα, με το “gov.gr” κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 1.320 ψηφιακές υπηρεσίες», σε μια πλατφόρμα προσβάσιμη στους πολίτες, «με τρόπο που σε μεγάλο βαθμό είναι ομοιογενής για το σύνολο των υπηρεσιών, με χρήση κωδικών του Taxisnet», κάτι που δεν έγινε εφικτό σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Επισήμανε την αξία της διαλειτουργικότητας που έχει επιτευχθεί μεταξύ των διάφορων υπηρεσιών, με τρόπο ώστε πολλά έγγραφα και πιστοποιητικά αντλούνται αυτόματα και ο πολίτης αποφεύγει την ταλαιπωρία της επίσκεψης σε διάφορες υπηρεσίες. Πρόσθεσε ότι τα οφέλη της καινοτομίας αυτής έγιναν ιδιαίτερα ορατά στη δράση του εμβολιασμού, ενώ ανέφερε ως έτερη σημαντική «καινοτομία στην πράξη» τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, τα οποία κατέστησαν εφικτή και τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών διαφορετικών κρατών.

«Πέρυσι ανακοινώθηκαν 567 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές, έξι φορές περισσότερες από το 2020» σημείωσε και προσέθεσε πως υπηρεσίες όπως οι «ΑΕΔΕ Live» και «ΚΕΠ LIve», με εξυπηρέτηση μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και οι αντίστοιχες για τον ΕΦΚΑ, τα προξενεία του εξωτερικού και τον ΟΑΕΔ έκαναν σημαντική διαφορά για τους πολίτες, με περίπου 180.000 ραντεβού μέχρι σήμερα.

Π. Κανελλόπουλος, ΟΒΙ: Δύο σημαντικές συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο

Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα «θα χρειαζόταν ίσως ένας μόνιμος μηχανισμός υποστήριξης της καινοτομίας, ένα agency», διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), Παναγιώτης Κανελλόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός αυτός, σε συνεργασία με τους υφιστάμενους θεσμούς και φορείς και τα ερευνητικά κέντρα, θα μπορεί να εντοπίζει τη ζήτηση που καταγράφεται κάθε φορά στην αγορά (π.χ., από την κοινωνία, τις επιχειρήσεις ή τα ΑΕΙ) και, με βάση τις ανάγκες, να καθορίζει τους άξονες στους οποίους θα κατευθύνονται οι ερευνητές, προκειμένου να παράξουν καινοτομία. Ο κ. Κανελλόπουλος εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η τεχνογνωσία που διαθέτει ο ΟΒΙ, σε συνδυασμό με την αλληλεπίδραση που ήδη έχει με εφευρέτες, του δίνει τη δυνατότητα να επιτελέσει επιτυχώς αυτόν το ρόλο.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ επισήμανε ακόμα ότι στις αρχές Απριλίου, πιθανώς στις 5-6 του μηνός, σχεδιάζεται η διοργάνωση, στη Θεσσαλονίκη, δύο συναντήσεων -με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας στο Αλικάντε της Ισπανίας. Η μία θα αφορά για το δίκτυο των ανθεκτικών πόλεων της Ευρώπης και η άλλη τη συνεργασία των κρατών-μελών της ΕΕ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης: “Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει καινοτομία σε διεθνή κλίμακα”

Loading