Δήμος Δέλτα – Γ. Ιωαννίδης: Υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών – «Η αυτοδιοίκηση είναι ακρωτηριασμένη» (vid)

Στην καρδιά του δήμου δέλτα, στο δημαρχείο μας υποδέχτηκε ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης προκειμένου να συζητήσουμε για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον δήμο, τα έργα που έχουν ήδη συντελεστεί, αλλά και για εκείνα που έχουν καθυστερήσει απαντώντας με σαφήνεια για τους λόγους που έχουν προκαλέσει την εν λόγω βραδύτητα.

Συνέντευξη: Βαλάντου Γιαννακούδη

propoli

Βίντεο / Μοντάζ: Βασίλης Δημόκας

Η συζήτηση ξεκινάει με τα προβλήματα που αναγνωρίζουν οι δημότες ως φλέγοντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρία Interview για λογαριασμό της POLITIC πριν από τρεις μήνες. Με βάση την έρευνα, το οδικό δίκτυο, η καθαριότητα και η ύδρευση/αποχέτευση κατατάσσονται στα μελανά σημεία του δήμου που απασχολούν εντόνως τους δημότες και για τα οποία μας μίλησε αναλυτικά ο δήμαρχος.

Απαντώντας αρχικά στο ερώτημα σχετικά με την κακή συντήρηση του οδικού δικτύου στο Καλοχώρι και το γεγονός πως δυσκολεύει την καθημερινότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου εξηγεί πως ο δήμος, σήμερα, έχει σκύψει πάνω από το ζήτημα, ωστόσο οι λύσεις που μπορούν να δώσουν είναι κυρίως εμβαλωματικές. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι πως το άτυπο βιοτεχνικό πάρκο έγινε σε αγροκτήματα δίχως να υπάρχει τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι περιορισμένοι σε πλάτος, να υπάρχει έλλειψη έργων υποδομής, δίκτυο ομβρίων, δίκτυο αποχέτευσης και άλλα καθιστώντας το ένα σοβαρό ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά με τις δυνάμεις του δήμου, τονίζει ο δήμαρχος.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Αναφορικά με τις λύσεις που μπορούν να δοθούν ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε πως έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με μία διαπιστωτική μελέτη που ανέθεσε το υπουργείο πριν από δύο χρόνια σε ότι αφορά την καταγραφή της περιοχής. Για την καταγραφή της περιοχής, ο δήμαρχος είχε ζητήσει να ξεφεύγει από τα 7-8 χιλιάδες στρέμματα και να πιάνει τα 12-13 μέχρι κι την κοίτη του Γαλλικού.

Παράλληλα, ο δήμος έχει εντάξει την περιοχή ώστε να μπει σε τοπικό χωρικό σχέδιο.

«Αυτό σημαίνει πως βάζουμε το νερό στο αυλάκι. Αυτές οι διαδικασίες κρατάνε χρόνια και μάλιστα με την υποστελέχωση που υπάρχει στους δήμους, εάν η πολιτεία δε το κάνει με κατεπείγουσες μορφές, όλα αυτά που ζητάμε να υλοποιηθεί για να ανακουφίσει τους επιχειρηματίες και τον τοπικό πληθυσμό, τότε πάλι θα μπούμε σε μια διελκυστίνδα χρόνου στο οποίο τα αποτελέσματα θα έρθουνε πολύ αργά. Γίνονται παρεμβάσεις αυτήν την στιγμή από την πλευρά του δήμου, δεν γίνεται όμως καμία άλλη παρέμβαση σε ότι αφορά την Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση από την πλευρά άλλου θεσμικού οργάνου», σημειώνει εμφατικά ο δήμαρχος.


Ακόμη, ο κ. Ιωαννίδης πρόσθεσε πως ο δήμος τρέχει ένα πρόγραμμα με δικούς του πόρους – που σε λίγους μήνες θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός – όπου ένα σημαντικό ποσοστό του οδικού δικτύου θα το αναμορφωθεί όσον αφορά το κυκλοφοριακό μέσα στους οικισμούς, δηλαδή στους τοπικούς δρόμους.


Σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης υποδομών αποχετευτικού δικτύου όπως επίσης και με την ανυπαρξία πόσιμου νερού στην δημοτική ενότητα Αξιού, η υπάρχουσα διοίκηση σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη είναι κοντά στην επίλυση των ουσιαστικών αυτών προβλημάτων.


«Είμαστε στα πρόθυρα της λύσης»


«Από τον Μάρτιο του 2020 ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τρόπο για να φτάσει πόσιμο νερό της ΕΥΑΘ στην περιοχή γιατί οι γεωτρήσεις που υπάρχουνε δε μας δίνουν καθαρό πόσιμο νερό. Έχουμε κάνει τη μελέτη, η οποία κατατέθηκε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και εγκρίθηκε. Πρόκειται για ένα έργο περίπου 6.000.000 ευρώ και σήμερα που μιλάμε το έχουμε ήδη δημοπρατήσει. Αν όλες οι διαδικασίες κυλήσουν ομαλά και τιθασευτεί κάπως η ακρίβεια, εκτιμάμε πως του χρόνου το καλοκαίρι θα έχει φτάσει νερό στην δημοτική ενότητα Αξιού», δήλωσε ο ίδιος εμφανώς αισιόδοξως για την πορεία της εν λόγω παρέμβασης.


Σχετικά με το αποχετευτικό δίκτυο ανέφερε πως ολοκληρώνεται η κατασκευή του Βιολογικού της δημοτικής ενότητας Αξιού και μάλιστα ήδη από τις 1.950 συνδέσεις, έχουν γίνει πάνω από τις 1.000 υπογραμμίζοντας πως σταδιακά όλη η περιοχή θα αποκτήσει σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο. Πλέον, όπως σημείωσε είναι στα χέρια των κατοίκων να προχωρήσουν στην διαδικασία των συνδέσεων και μάλιστα με χαμηλό κόστος, σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

«Ο δήμος νοικοκυρεύεται»

Αυτό είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στην ιστορική συμφωνία που έκλεισε η ΔΕΥΑΔΔ με την ΕΥΑΘ αφαιρώντας ουσιαστικά από τις πλάτες του δήμου ένα χρέος της τάξης των 8 εκατ. ευρώ και υπογράφοντας παράλληλα ευνοϊκούς όρους για το υπόλοιπο ποσό.

«Η Αστυνομία πρέπει να κηρύττει συνεχώς την περιοχή του οικισμού Αγίας Σοφίας ως έκτακτης ανάγκης και να υπάρχει προστασία»

Για τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση γύρω από τον οικισμό Αγίας Σοφίας κάνει λόγο ο δήμαρχος Δέλτα αναφερόμενος στο ζήτημα της άτυπης χωματερής που έχει στηθεί πέριξ του οικισμού με την παράνομη απόρριψη σκουπιδιών και μπαζών τονίζοντας πως η Αστυνομία πρέπει να κηρύττει συνεχώς την περιοχή του οικισμού Αγίας Σοφίας ως έκτακτης ανάγκης και να υπάρχει προστασία.


Σχετικά με τον οικισμό της Αγίας Σοφίας ο δήμαρχος ανέφερε πως «είχε δημιουργηθεί το 2000 ως πρότυπος οικισμός με σκοπό να φιλοξενήσει 248 οικογένειες και 1.300 άτομα σε μία έκταση 155 στρεμμάτων, ενώ αυτήν την στιγμή εκεί διαμένουν πάνω από 3.000 άνθρωποι λόγω της πληθυσμιακής αύξησης», ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «διαμένουν και κάποιοι επιτήδειοι λαθραία μέσα στον οικισμό με αποτέλεσμα τα έργα υποδομής που είχαν γίνει το 2000 να έχουν καταστραφεί όλα όπως το δίκτυο αποχέτευσης, οι δρόμοι είναι σε τραγική κατάσταση και η αποκομιδή των απορριμμάτων, που γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, γίνεται με πολύ δύσκολο τρόπο».


Ως λύση στο χρόνιο πρόβλημα του οικισμού ο κ. Ιωαννίδης προτείνει να γίνουν διαμερίσματα στην περιοχή και να δοθούν σε οικογένειες Ρόμα ανθρώπους που κάνουν φορολογική δήλωση με μακροχρόνιες μισθώσεις, όπως ακριβώς γίνεται με προγράμματα εργατικών κατοικιών.

Ακρίβεια: «Ας σταματήσει εδώ, το τραύμα επουλώνεται αλλιώς θα υπάρξουν χρεοκοπημένοι δήμοι»


Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με το αν χρειάστηκε ο δήμος να κόψει κάτι από τον προϋπολογισμό του προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις των ημερών λόγω ακρίβειας και ανατιμήσεων, ο δήμαρχος με ειλικρίνεια εξηγεί πως αναγκαστηκά συρρικνώθηκαν οι παρεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους και σχολεία. Επίσης, όπως ανέφερε ο ίδιος, αρκετοί πάροχοι και κυρίως στο πετρέλαιο διαμαρτύρονται ως προς την καταβολή των καταναλώσεων.

Ωστόσο, η κατάσταση μέχρι στιγμή είναι διαχειρίσιμή, αρκεί να σταματήσει εδώ, σημείωσε εμφατικά. «Το τραύμα επουλώνεται. Το θέμα είναι να μην συνεχιστεί για την επόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο. Κι έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου συνολικά στην Αυτοδιοίκηση, πως αν συνεχιστεί θα υπάρχουν χρεοκοπημένοι και φαλιρισμένοι προϋπολογισμοί», είπε εμφατικά ο κ. Ιωαννίδης.

Υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών – «Η αυτοδιοίκηση είναι ακρωτηριασμένη»

Κάτω από την ίδια ομπρέλα της ανεπαρκούς στελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών βρίσκονται τα περισσότερα εκ των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος Δέλτα.

Με αφορμή, λοιπόν την συζήτηση για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, ο δήμαρχος εξέφρασε την αντίθεσή του με το νόμο της κινητικότητας που βρίσκεται σε ισχύ από το 2018 σημειώνοντας παράλληλα πως η αυτοδιοίκηση χρειάζεται και επιστημονικό προσωπικό.


«Άμεσα το υπουργείο πρέπει να στελεχώσει την Αυτοδιοίκηση και να τρέξει διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ. Ήδη, μας έχουν πει πως εμείς στο δήμο Δέλτα θα δυναμώσουμε με τέσσερα νέα στελέχη ως το καλοκαίρι, αλλά ακόμη και αυτό καθυστερεί.


Να σταματήσει αυτή η αιμορραγία. Να κλείσουν όλα τα παράθυρα κινητικότητας και μετατάξεων υπάλληλων προς τους φορείς γενικής διακυβέρνησης και η κινητικότητα να γίνεται μόνο εντός πλαισίων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου» ζήτησε ο κ. Ιωαννίδης αναφερόμενος στο ζήτημα της υποστελέχωσης.

«Ο κεντρικός σχεδιασμός στον δήμο είναι οραματικός»

Σε ρυθμούς αλλαγής και ανάπτυξης κινείται ο δήμος Δέλτα με διάφορα έργα και διαγωνισμούς να τρέχουν. Οι σχολικές μονάδες και το οδικό δίκτυο βρίσκονται σε πρώτο πλάνο ενώ αναπλάσεις και άλλες παρεμβάσεις συνεχίζονται βρίσκοντας όμως εμπόδια στην υποστελέση των υπηρεσιών. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος «ενώ έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ή έχουμε δεσμευμένους δικούς μας πόρους, μας λείπει αυτήν την στιγμή το ανθρώπινο δυναμικό στην τεχνική υπηρεσία».

Παράλληλα, ο δήμος Δέλτα θα προβεί σε αστικές αναπλάσεις στη Σίνδο, τα Διαβατά αλλά στην ιστορική πλατεία της Χαλάστρας μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, ενώ θα γίνει παρέμβαση και στο πάρκο Κέρκυρας.

Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα υλοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, αυτό της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου αναφέρθηκε ο κ. Ιωαννίδης τονίζοντας πως επί της αρχής, πρόκειται για ένα έργο με θετικό πρόσημο, που ενοποιεί ουσιαστικά όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ο ίδιος είχε εκφράσει στην αρχή σχετικά με την μελέτη την επιθυμία η ανάπλαση να έχει μεγαλύτερο εύρος, δηλαδή όπως μας εξήγησε να αγγίζει μεγαλύτερος μέρος της δυτικής πλευράς.

«Δε γίνεται πάλι να μιλάμε για ανατολικοκεντρική ανάπλαση και από την δυτική πλευρά να υπάρχουν λίγα χιλιόμετρα», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης εκφράζοντας παράλληλα ένα παράπονο για τον διαχωρισμό της ανατολικής και της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης στο κομμάτι των αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε μιλώντας και για την καθυστέρηση στην αξιοποίηση του στρατοπέδου Γκόνου.

«Η καθυστέρηση στην αξιοποίηση του στρατοπέδου μοιραία μας βάζει ένα ερωτηματικό και μας εμπεδώνει καλύτερα την άποψη πως στη δυτική Θεσσαλονίκη εξαγγέλλονται έργα για να μην γίνουνε, ενώ σε άλλες περιοχές εξαγγέλλονται έργα που γίνονται», υπογράμμισε ο ίδιος διερωτώμενος παράλληλα «για ποιο λόγο αυτή η περιοχή να μην απολαμβάνει ένα κοινωνικό μέρισμα σε έργα υποδομής αλλά και υποβοηθητικές παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία της επιχειρηματικής ανάπτυξης της περιοχής».

Ένα μήνυμα αναφορικά με τα έργα που γίνονται στην δυτική Θεσσαλονίκη θέλησε να περάσει ο δήμαρχος λέγοντας με νόημα πως «ο κεντρικός σχεδιασμός στον δήμο είναι οραματικός και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε όλοι οι δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης. Οι πρωτοβουλίες που πήραμε για την μεταφορά της έκθεσης, για τη μη απομάκρυνση των φοιτητών και των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ δείχνει μια αλληλεγγύη και μια ενότητα μεταξύ μας ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε έργα και παρεμβάσεις για τη δυτική πλευρά της πόλης, που τόσα χρόνια ζούμε στην καθυστέρηση και την υποβάθμιση».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν σκοπεύει να ξανά ριχτεί στη μάχη του σταυρού στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ξανά τον δημαρχιακό θώκο.

Δείτε επίσης: Θ. Γλαβίνας στην Politic: Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έφερε τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην χώρα

Loading