Δήμος Καλαμαριάς: Προς πώληση και τσιμεντοποίηση το παραλιακό μέτωπο;

Σε κίνδυνο βρίσκεται το εξαιρετικού κάλλους και ομορφιάς παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς.

Έντονη είναι η ανησυχία στους κατοίκους της Καλαμαριάς από τον κίνδυνο αλλοίωσης και τσιμεντοποίησης του παραλιακού μετώπου που θα μπορούσε να αναδείξει την Καλαμαριά στη ριβιέρα της Θεσσαλονίκης. Συνολικά, οι δημόσιοι χώροι στην Καλαμαριά καθώς και ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο από το στρατόπεδο Κόδρα, την πλαζ Αρετσούς έως το «Παλατάκι» βρίσκονται σε ένα ρευστό καθεστώς και η ανησυχία εμπίπτει στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή του κ. Δαρδαμανέλη δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά την χρήση της περιοχής.

Η οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα συγκεκριμένα ζητήματα εξαιτίας της αδιαφορίας και της αδράνειας της δημοτικής αρχής δημιουργούν τετελεσμένα που καθιστούν τους ανοιχτούς χώρους πρασίνου υπό διωγμό. Ο δήμος Καλαμαριάς οφείλει να υπερασπιστεί τους ελάχιστους αυτούς χώρους τoυ δήμου, οι οποίοι οδηγούνται ολοταχώς στην απώλεια και οικοδόμηση.

Ακτή Ντωβίλ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πάρκο της Σοφούλη στο ύψος της ακτής Ντωβίλ. Εκεί οι κάτοικοι της περιοχής έβαλαν στην κυριολεξία «πλάτη» για να σωθεί από την οικοπεδοποίηση η ακτή Ντωβίλ ξεκινώντας διαδικτυακή συλλογή υπογραφών. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δικαιώσει την Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει η έκταση, δημιούργησε τον κίνδυνο ο χώρος να αποχαρακτηριστεί από πάρκο και να είναι πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος οικοδόμησής του. Από εκείνη τη στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής πήραν την κατάσταση στα χέρια τους πραγματοποιώντας συνεχείς διαμαρτυρίες, και ζητώντας από το δήμο να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του χώρου, αποζημιώνοντας την τράπεζα ως κύριο ιδιοκτήτη, ώστε να σωθεί το πάρκο που αποτελεί ανάσα για τους περιοίκους. Η ένοχη σιωπή του δήμου έσπασε από την αντίδραση και τις κινητοποιήσεις του κόσμου που έδωσαν δημοσιότητα στο ζήτημα.

«Παλατάκι»

Επόμενος σταθμός το θρυλικό «Παλατάκι», άλλοτε εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας που προσδίδει μια άλλη αίγλη στην περιοχή αλλά δυστυχώς βρίσκεται αντιμέτωπο με την μη αξιοποίηση και τη φθορά του χρόνου. Η περιστασιακή χρήση του Κυβερνείου του με διάφορες εκδηλώσεις καθώς και η διαβεβαίωση του δημάρχου ότι η αξιοποίησή του θα αφορά μόνο χρήσεις πολιτισμού δεν μπορεί να διαγράψει από την μνήμη των δημοτών την δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ Στέφανου Βλαστού ότι στόχος της εταιρείας είναι να το αξιοποιήσει σε μακροπρόθεσμη βάση. Όσο και να καθησυχάζει ο κ. Δαρδαμανέλλης για την αξιοποίησή του, οι δημότες της Καλαμαριάς και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Πλαζ Αρετσούς

Πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή του Δήμου κατά του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο με διαγωνισμό, παραχωρούσε την Μαρίνα Καλαμαριάς σε ιδιώτη, για περίοδο 35 ετών. H δημοτική αρχή καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων όλων των παρατάξεων είναι αντίθετοι με την κατασκευή κτιρίων περίπου 15.000 τ.μ. στο χερσαίο τμήμα της Μαρίνας, για την ανέγερση πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείου. Αν δεν τηρηθούν όμως οι κόκκινες γραμμές στην αξιοποίηση της μαρίνας και αν δεν ασχοληθεί σοβαρά η δημοτική αρχή με τον συγκεκριμένο χώρο, αφήνοντας πίσω τα ευφυολογήματα περί Golden bay και γαλάζιας σημαίας, η πλαζ Αρετσούς δεν θα μεταμορφωθεί ποτέ σε τουριστικό πόλο έλξης. Η έλλειψη πρωτοβουλιών και η αδράνεια του δημάρχου και για την πλαζ Αρετσούς δεν προοιωνίζουν θετικές εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης της μαρίνας. Δημιουργείται η εντύπωση στο συγκεκριμένο ζήτημα ότι ο δήμαρχος Καλαμαριάς περιμένει να πέσει σαν… ώριμο φρούτο η πλαζ της Αρετσούς στα χέρια των ιδιωτών.

Αναγκαίος ο δημόσιος χώρος

Ο δημόσιος αστικός χώρος ανήκει σε όλους τους πολίτες και αποτελεί δημόσιο αγαθό, δεν μπορεί να γίνεται προεκλογική σημαία της εκάστοτε παράταξης μόνο κατά την προεκλογική περίοδο με σλόγκαν του τύπου περί βιώσιμης και ανθρώπινης Καλαμαριάς. Οι ελεύθεροι χώροι, το «Παλατάκι», η αξιοποίηση και ανάπλαση της μαρίνας Αρετσούς καθώς και του στρατοπέδου Κόδρα απαιτούν συνολικό σχέδιο και συναίνεση όλων των φορέων της Καλαμαριάς γιατί αποτελούν περιοχές «φιλέτο» του δήμου και όχι τσιφλίκι της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Δείτε επίσης: Έγινε γκράφιτι στην Καλαμαριά ο Μίλτος Τεντόγλου (pics & vid)