Δήμος Καλαμαριάς: Τρία χρόνια στο τιμόνι της διοίκησης ο Δαρδαμανέλης αλλά οι διαχρονικές παθογένειες παραμένουν

Τρία χρόνια μετά την πρώτη «γαλάζια» νίκη του Γιάννη Δαρδαμανέλη στο δήμο της Καλαμαριάς, ωστόσο τα δομικά και λειτουργικά προβλήματα του δήμου είναι εμφανή. Για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται και με διαχρονικές παθογένειες της αυτοδιοίκησης, απαιτείται δουλειά και μελέτη.

Η Καλαμαριά ως τόπος με πλεονεκτική θέση έχει καταστεί πόλος έλξης μόνιμης κατοικίας, με αποτέλεσμα να «επεκτείνεται» όλο και περισσότερο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη για όλο και περισσότερες υποδομές σε σχολεία, πάρκα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, οι διαχρονικές παθογένειες που ταλανίζουν σε γενικότερο πλαίσιο τους δήμους και ευρύτερα την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι στρεβλώσεις και παραλείψεις της δημοτικής αρχής δημιουργούν μια νοσηρή κατάσταση που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των δημοτών της Καλαμαριάς.

Σε πλήρη αρρυθμία η συντήρηση των τεχνικών έργων

Από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια δημοτική αρχή είναι η συντήρηση και αποκατάσταση των φθορών του δημοσίου χώρου, των κατεστραμμένων πεζοδρομίων και δρόμων.

Ωστόσο, πεζοί και οδηγοί που κινούνται στο δήμο διαμαρτύρονται ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια εξαιτίας της κακής συντήρησης, καθίστανται επικίνδυνοι. Φαινεται ότι είναι πλέον σχεδόν ακατόρθωτο να βρεις έναν -μόνον έναν- δρόμο που να είναι σε καλή κατάσταση, να βρεις ένα –μόνον ένα– πεζοδρόμιο που να μην κρύβει παγίδες.  

Σπασμένα πεζοδρόμια, σπασμένες πλάκες, λακκούβες, μπαλώματα στην άσφαλτο, ανασηκωμένες ρίζες δέντρων που έχουν σπάσει τα πεζοδρόμια, είναι μερικές από τις εικόνες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμαριάς μέσω facebook ενημέρωσε τους συνδημότες ότι ξεκίνησαν ήδη παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πεζοδρομίων και θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις τις προσεχείς μέρες.

Στο μέτωπο της καθαριότητας των δημόσιων χώρων, ξερά χόρτα, σκουπίδια στον αστικό χώρο και στις παράκτιες ζώνες υποδεικνύουν την προβληματική διαχείριση του θέματος. Στο μέτωπο του πρασίνου, οι ανοιχτοί χώροι και οι γραμμικές μορφές πρασίνου – μονοπάτια, υδάτινα γραμμικά στοιχεία, φυσικά ρέματα, πράσινοι διάδρομοι, πράσινες ζώνες- λείπουν.

Προς πώληση και τσιμεντοποίηση το παραλιακό μέτωπο

Έντονη είναι η ανησυχία στους κατοίκους της Καλαμαριάς από τον κίνδυνο αλλοίωσης και τσιμεντοποίησης του παραλιακού μετώπου που θα μπορούσε να αναδείξει την Καλαμαριά στη ριβιέρα της Θεσσαλονίκης. Συνολικά, οι δημόσιοι χώροι στην Καλαμαριά καθώς και ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο από το στρατόπεδο Κόδρα, την πλαζ Αρετσούς έως το «Παλατάκι» βρίσκονται σε ένα ρευστό καθεστώς και η ανησυχία εμπίπτει στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή του κ. Δαρδαμανέλη δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά την χρήση της περιοχής.

Η οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα συγκεκριμένα ζητήματα δημιουργούν τετελεσμένα που καθιστούν τους ανοιχτούς χώρους πρασίνου υπό διωγμό. Ο δήμος Καλαμαριάς οφείλει να υπερασπιστεί τους ελάχιστους αυτούς χώρους τoυ δήμου, οι οποίοι οδηγούνται ολοταχώς στην απώλεια και οικοδόμηση.

Είναι προφανές ότι ο δημόσιος αστικός χώρος ανήκει σε όλους τους πολίτες αποτελώντας δημόσιο αγαθό, και δεν μπορεί να γίνεται προεκλογική σημαία της εκάστοτε παράταξης μόνο κατά την προεκλογική περίοδο με σλόγκαν του τύπου περί βιώσιμης και ανθρώπινης Καλαμαριάς.

Καλοδεχούμενες οι πρωτοβουλίες περί ψηφιακής απογείωσης των υπηρεσιών του δήμου της Καλαμαριάς αλλά θα ήταν ακόμη περισσότερο αποδεκτή η απογείωση της καθημερινότητας των δημοτών. Γιατί η καθημερινότητα ενός δήμου είναι δείγμα του πολιτισμού του, του βαθμού αξιοπιστίας των πολιτικών του, των υποδομών και της τήρησης των νόμων.

Δείτε επίσης: Νέστορας Λαφαζανίδης: «Θέλαμε να αλλάξουμε ένα πλακάκι στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και δεν είχαμε ένα σακί τσιμέντο»

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com