Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Ημερίδα για την «Κοινωνική Ένταξη & Επαγγελματική Αποκατάσταση των ΑμεΑ» (pics & vids)

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Ημερίδα για την «Κοινωνική Ένταξη & Επαγγελματική Αποκατάσταση των ΑμεΑ» (pics & vids)

Παρουσία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιου Κυμπουρόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα η πολυθεματική ημερίδα για την «Κοινωνική Ένταξη & Επαγγελματική Αποκατάσταση των ΑμεΑ», του δήμου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Η ημερίδα, πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία που καθιερώθηκε καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, με στόχο να συμβάλλει στην εξάλειψη της της απομόνωσης, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, της αποδοχής της διαφορετικότάς τους, την ανάδειξη της ικανότητάς τους για απασχόληση και τέλος την προβολή των αιτημάτων τους στα δικαιώματα και στις δυνατότητές τους.  

Κλεάνθης Μανδαλιανός: «Λαβωμένοι άγγελοι που στέλνονται σε αυτή τη ζωή για να μας διδάξουν την αγάπη»

«Από μόνα τους οι νόμοι, το σύνταγμα και οι συμβάσεις, δεν αρκούν για να λυθούν τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία, γι’αυτό και εμείς σήμερα δεν θα επαναλάβουμε τα δίκαια αιτήματά τους, αντιθέτως θα δείξουμε ότι μπορούν να πετύχουν και να καταφέρουν τα πάντα σε όλους τους τομείς» δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός στον χαιρετισμό του και τόνισε «να μην ξεχνάμε ότι αυτό που ζητάνε τα ΑμεΑ δεν είναι ο οίκτος και συμπάθειά μας, είναι ό,τι ζητάμε όλοι: προσβασιμότητα στη ζωή και ίσες ευκαιρίες» και πρόσθεσε πως «σήμερα, με τις εισηγήσεις των εξαιρετικών ομιλητών μας, και με πρώτο παράδειγμα την εφαρμογή του νόμου που αφορά την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, μέσα από την ίδρυση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.), για την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στον επαγγελματικό στίβο, θα θαυμάσουμε και θα χειροκροτήσουμε τους πρωταγωνιστές των Κοιν.Σ.Επ. και τα αποτελέσματά τους. Στη συνέχεια, ανήγγειλε τα λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου «Δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο γι’αυτον που θέλει να προσπαθήσει».

Τέλος, όντας συναισθηματικά φορτισμένος, είπε πως «Τα άτομα με αναπηρία είναι λαβωμένοι άγγελοι οι οποίοι στέλνονται σε αυτή τη ζωή για να μα διδάξουν την αγάπη την κατανόηση, την αλληλεγγύη, Εμείς είμαστε οι ανάπηροι, που πολλές φορές δεν μπορούμε να δεχτούμε τα μηνύματα που μας στέλνουν».

Φ. Πεσματζόγλου-Δεβετζή: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε όμως όλοι ίσοι»

Αυτό τόνισε από πλευράς της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Κορδελιού Ευόσμου Φωτεινή Πεσματζόγλου-Δεβετζή και δήλωσε πως «γι’αυτό σήμερα επιλέξαμε να αναδείξουμε την ικανότητα, την εργατικότητα την προσαρμοστικότητα και κυρίως την θέληση που έχουν τα άτομα με αναπηρία για επαγγελματική απασχόληση και για ένταξη στην αφορά εργασίας μέσα από επιδοτούμενες θέσεις εργασίας». Πρόσθεσε επίσης πως «αναμένω με αγωνία την εφαρμογή του του προσωπικού βοηθού που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τα άτομα με αναπηρία, που θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους» και δεσμεύτηκε ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης να συνεχίσει να συμμετέχει στα προγράμματα εργασίας ΑμεΑ.

Σ. Κυμπουρόπουλος: «Όχι» σε ειδικές δράσεις για ειδικούς πολίτες – «Ναι» σε δράσεις προσβάσιμες σε όλους

«Ως γιατρός θεωρούσα ότι είναι πολύ ουσιαστική αξία, η εργασία και απασχόληση για κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον για τους ανάπηρους πολίτες και για την συμπερίληψή μας», είπε ο Ευρωβουλευτής. «Αν το ζητούμενο σήμερα είναι η κοινωνική μας ένταξη, δεν πρέπει να λειτουργήσουμε με το σκεπτικό «Έλα στη θέση μου». Αφενός γιατί η αναπηρία με αυτό τον τρόπο περνάει στην συνείδηση των ανθρώπων ως απειλή, ως κάτι αρνητικό ενώ ουσιαστικά είναι απλά – και μιλάω με βάση το παράδειγμά μου- μια διαφορετική κατάσταση» εξήγησε ο κ. Κυμπουρόπουλος και είπε πως «όπως κάθε κατάσταση, δεν έχει από μόνη της θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες που συναντά ένα άτομο με αναπηρία έχουν δημιουργηθεί περισσότερο από τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, παρά από την κινητική, η νοητική του βλάβη. Αφετέρου, είμαστε εδώ για να άρουμε αυτά τα εμπόδια, αλλάζοντας τα στερεότυπα της κοινωνίας μας για να ζήσει ισότιμα κάθε πολίτης».

Πρόσθεσε πως «στη χώρα μας υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα ένταξης και είναι ο λόγος που ακόμη και το 2021 οι ανάπηροι δεν ζούμε και δεν φαινόμαστε καθαρά ακόμα, ανάμεσά σας. Το ελληνικό κράτος από την αρχή επιδιώκει την ένταξή μας μέσω του διαχωρισμού, όσο συνεχίσει να γίνεται αυτό, ο διαχωρισμός θα μεγαλώνει και η πραγματική κοινωνική ένταξη θα ακούγεται σαν ένα κακόγουστο σχολείο» και εξήγησε πως ένα παιδί με ειδικές ανάγκες που κάνει μάθημα σε ειδικό σχολείο, δεν αλληλεπιδρά με τα άτομα που δεν έχουν ειδικές ανάγκες, με αποτέλεσμα όταν ενηλικιωθεί, η μετάβαση από την «προστατευμένη γυάλα» να είναι απότομη και να μην είναι έτοιμο να διαχειριστεί την ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως αυτό που χρειάζονται τα ΑμεΑ δεν είναι ειδικές δράσεις για ειδικούς πολίτες, αλλά δράσεις προσβάσιμες σε όλους» Στη συνέχεια, τόνισε πως πλέον, έχουν γίνει απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσει ένα άτομο να ζει και να λειτουργεί στην κοινωνία, όμως «και ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κρούουν ένα καμπανάκι κινδύνου: Είναι πολύ σημαντικό η δικτύωση των αναπήρων να γίνεται στην ανοιχτή αγορά εργασίας. Το να ενισχύονται τα ειδικά προστατευμένα πλαίσια απασχόλησης, όπως είναι οι Κοιν.Σ.Επ, ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγαλύτερης “γκετοποίησης” αναπήρων. Πρέπει να υπάρχουν, αλλά πρέπει να φτιάξουμε και το πλαίσιο για το αύριο. Το πως αυτή η διαδικασία θα γίνει βήμα για να φτάσουν τα αμεα να έχουν πρόσβαση σε μια ελεύθερη αγορά εργασίας» Αναφερόμενος στο πρόγραμμα προσωπικού βοηθού, είπε πως «αυτό για μένα ήταν κάτι που θα “δώσει φτερά” σε αναπήρους. Αν δεν μου είχε προσφέρει το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο τους προσωπικούς βοηθούς δεν θα μπορούσα να είμαι σήμερα εδώ γιατί δεν θα μπορούσα να είμαι εκεί που θέλω, όταν θέλω, όπως θέλω».

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονικης Χάρης Αηδονόπουλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Συμμετέχω ισότιμα», το οποίο καθιέρωσε από το 2015, είπε «θα δείτε συνανθρώπους μας με αισθητική ή νοητική αναπηρία να συμμετέχουν σε αθλητικές, πολιστικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Θα δείτε ανθρώπους σε καρότσι να κάνουν αυτόνομη κατάδυση, παιδιά με σύνδρομο down να κάνουν ράφτινγκ, άτομα χωρίς όραση να κάνουν λαμπαδοδρομία στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Αγωνιζόμαστε να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να καταφέρουμε το “Συμμετέχω ισότιμα” να είναι σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Μήττας «Με γνώμονα τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ μέσω του προγράμματος καταπολέμησης των διακρίσεων και προώθησης της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που διαβιούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Την παρουσίαση και το συντονισμό της ημερίδας πραγματοποίησε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκη Στρατηλάτη.

Παράλληλα στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου, υπάρχουν δύο εκθέσεις. Η έκθεση βιβλίων με θέμα την Αναπηρία από τον Εκδοτικό Οίκο «ΜΟΛΥΒΙ» και έκθεση προϊόντων της Κοιν.Σ.Επ «Φυσικά Όνειρα».

Σημειώνεται ότι η ημερίδα θα ανέβει στο κανάλι του δήμου Κορδελιού Εύοσμου στο youtube, τη Δευτέρα 13/12 στις 5.00 το απόγευμα.

Οι ομιλητές της ημερίδας:

π. Δρ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Μέλος του Orthodox Research Network του Πανεπιστημίου του Winchester, τ. Διευθυντής Ινστιτούτου Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης. Θέμα «Ιστότοπος «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» project.com»
ΕΤΑΙΡΙΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΕΨΥΚΑ
Αλέξιος Καβαδάτος, Msc Κλινικός Ψυχολόγος
Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΟΙΣΠΕ ΙΡΙΣ
Θέμα « Επαγγελματική αποκατάσταση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας – το παράδειγμα των Κοι.Σ.Π.Ε»
Αθηνά Πανά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Κοιν.Σ.Επ. «Stirixis»
Θέμα «Φροντιστές σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά»

«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ»
Κορίνα Τσιοντικίδου
 Ηλεκτρονικός μηχανικός ΤΕ, Θεολόγος, και μητέρα ΑΜΕΑ.
Θέμα «Υπηρεσίες Αναπηρίας και Απασχόλησης»
Λία Καδέρογλου Ειδική Παιδαγωγός
Θέμα « Πρώιμη παρέμβαση, Πρωτοβάθμια εκπαίδευση»
Εκπρόσωπος της Ανατολικής ΑΕ ΟΤΑ
Θέμα «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις – AMEA»
«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΕΡΓΑΣΙΑ –ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»
Στέργιος Τσιαμπάζης, Μηχανικός Δομικών Έργων, Συνταξιούχος ΟΤΕ
Θέμα «Εμπειρίες από την εργασία»
Μαρία Δαλκίδου Μέλος Δ. Σ – Κοι. ΣΕΠ « ΦΥΣΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ»
Θέμα «Προστατευμένη απασχόληση ανθρώπων με αναπηρίες. Το παράδειγμα της ΚΟΙΝΣΕΠ « ΦΥΣΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ»

Β’ Μέρος
ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΒΙΒΛΙΟ»
«Κοσμικός και Ελληνορθόδοξος τρόπος ζωής. Μια συγκριτική ανάλυση μέσα από την εμπειρία της αναπηρίας» Εκδόσεις «ΜΟΛΥΒΙ» του  π. Δρ. Κωνσταντίνου Παπανικολάου, Μέλος του Orthodox Research Network, του Πανεπιστημίου του Winchester, τ. Διευθυντή  Ινστιτούτου Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης
Ομιλητές
Απόστολος Χατζητόλιος- Καθηγητής Παθολογίας  Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Ολυμπία Κορδά, ανάδοχη μητέρα παιδιού με αναπηρία, Πρόεδρος του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων “Αρωγοί του Ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος»
«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΜΜΕ »
Χριστιάνα Μητσικούδη, Δημοσιογράφος με Αναπηρία
«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ»
Ανατολίτης Δημήτρης Παραολυμπιονίκης Άρσης Βαρών 
«ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ»
Ιωάννα Σουλιάρα Καθηγήτρια Φιλολογίας Ειδική Παιδαγωγός
Θέμα «Δημιουργική Απασχόληση Ανθρώπων με Αναπηρίες»

Loading

Play