Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Τα τεχνικά έργα “εκ του προχείρου” εκθέτουν τον αντιδήμαρχο

Οδικό δίκτυο που χρήζει άμεσης αποκατάστασης, πεζοδρόμια σε κακή κατάσταση, παιδικές χαρές ακατάλληλες, αφήνουν έκθετη την αντιδημαρχία τεχνικών έργων που υπό την ηγεσία του κ. Κωνσταντίνου Σωτηράκη παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων

Η δυσαρέσκεια των κατοίκων του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου είναι έκδηλη καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά σε βασικούς τομείς παραμένουν άλυτα. Ο δήμος παρουσιάζει έντονη στασιμότητα ιδιαιτέρως στον πεδίο των βασικών έργων υποδομής, η έλλειψη των οποίων υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των δημοτών και αμαυρώνει την εικόνα του δήμου.

propoli

Ο Κωνσταντίνος Σωτηράκης ορίστηκε στα τέλη του 2021 από τον δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανό ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, το έργο του όμως μέχρι στιγμής μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκές και δεν δικαιώνει την επιλογή του δημάρχου.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, το γεγονός ότι οι κάτοικοι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από ποτέ, όπως αποδεικνύει η δημοσκόπηση της Politic για τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Η δυσαρέσκεια των δημοτών για το έργο της διοίκησης του δήμου φτάνει στο 70% για τον μήνα Μάιο. Ειδικότερα, η δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγαλύτερη στη δημοτική ενότητα του Κορδελιού (78,4%) ενώ στον Εύοσμο το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 61%.

Η αντιδημαρχία τεχνικών έργων θα έπρεπε να είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένη από την κατάσταση του οδικού δικτύου και των πεζοδρομίων. Όπως κατέγραψε η κάμερα της Politic, οι δρόμοι ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία είναι γεμάτοι από λακκούβες, μπαλώματα (βλ. οδός Μαιάνδρου στον Εύοσμο), σπασμένα πλακάκια και κακοτεχνίες που πολλές φορές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο οδηγούς και πεζούς.

Δείτε το βίντεο – αυτοψία της Politic:

Μια βόλτα στον πεζόδρομο του Κορδελιού, το κεντρικότερο σημείο της περιοχής, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς την έκταση των κακοτεχνιών. Εκτός από σπασμένα πλακάκια και τοιχία εντοπίζουμε παρτέρια διαλυμένα και γεμάτα σκουπίδια. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός πως τη νύχτα δεν υπάρχει φωτισμός στο συγκεκριμένο σημείο – ορόσημο για την περιοχή.

Η αυτοψία στις παιδικές χαρές αποκαλύπτει ελλείψεις στη συντήρηση και στην ασφαλή λειτουργία τους. Παιδικές χαρές – σκουπιδότοποι, με άμμο και γρασίδι, όχι μόνο είναι χώροι ανθυγιεινοί λόγω των σκουπιδιών και της πρόσβασης αδέσποτων αλλά και επικίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών. Επιφάνειες όπως χώμα και γρασίδι δεν συστήνονται, σύμφωνα με το υπ΄αριθμόν 931 Φ.Ε.Κ., αφού η ικανότητα απόσβεσης των κραδασμών μειώνεται με τη χρήση και επηρεάζεται από την βροχή ή τον ήλιο.

Σε ορισμένα σημεία είτε λόγω κακής κατασκευής είτε απουσίας συντήρησης, το νερό της βροχής συγκεντρώνεται, λιμνάζει στάσιμο για καιρό δημιουργώντας εστίες μόλυνσης, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα φρεάτια είναι καλυμμένα με σκουπίδια.

Επιπλέον, σε πολλά σημεία του δήμου, μέσα και έξω από τον αστικό ιστό εντοπίζονται οικόπεδα με ξερά χόρτα που φαντάζουν με «ζούγκλα», σε απόσταση αναπνοής από σπίτια, πάρκα, ακόμη και σχολεία. Μεγάλες εκτάσεις πραγματικά «πνιγμένες» μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποτελέσουν εστία πυρκαγιάς ιδιαιτέρως την θερινή περίοδο θέτοντας σε κίνδυνο τις παρακείμενες περιουσίες ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Ακόμη ένα βασικό ζήτημα που ταλαιπωρεί σε καθημερινή βάση τους κατοίκους, είναι το κυκλοφοριακό, με τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα να δημιουργούν κομφούζιο. Το πρόβλημα εντοπίζεται σχεδόν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και ιδιαίτερα στην οδό Μ. Αλεξάνδρου στην περιοχή του Ευόσμου. Οι κάτοικοι από την πλευρά τους, διαμαρτύρονται ότι οι χώροι πάρκινγκ είναι ανύπαρκτοι.

Έντονη δυσοσμία από κάδους που σχεδόν ποτέ δεν απολυμαίνονται, κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ειδικά το καλοκαίρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το χρόνιο πρόβλημα της ρύπανσης από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ένα πρόβλημα, που συνεχώς εντείνεται και παραμένει άλυτο, παρά τις έντονες και συστηματικές διαμαρτυρίες των κατοίκων του δήμου, η υγεία των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο.


Καταλήγοντας, ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και οι κάτοικοί του σίγουρα αξίζουν πιο ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης. Θα ήταν συνετό, το τμήμα τεχνικών έργων του δήμου να μην επενδύει στις δημόσιες σχέσεις και στην επικοινωνία για προσωπικό όφελος αλλά στην ουσία και στην πραγμάτωση έργου. Δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες, παιδικές χαρές, τεχνικά έργα χώρων πρασίνου, αθλητικοί χώροι και μνημεία έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.

Για την ουσιαστική αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων που σχετίζονται και με διαχρονικές παθογένειες, απαιτείται χρόνος, δουλειά, και μελέτη εκ μέρους της αντιδημαρχίας τεχνικών έργων.

Οι πόροι της αυτοδιοίκησης από πάντα ήταν περιορισμένοι. Αυτό που μετράει όμως είναι οι προτεραιότητες κάθε δημοτικής αρχής. Και οι προθέσεις κυρίως της αντιδημαρχίας τεχνικών έργων κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, οι οποίοι διψάνε για την ανατροπή της επώδυνης τωρινής κατάστασης του δήμου τους.

Δείτε επίσης: Μετρό Θεσσαλονίκης: Στη κυκλοφορία μετά από 10 χρόνια το τμήμα της Σόλωνος – Τουλάχιστον 15 διαλυμένες επιχειρήσεις

Loading