Δήμος Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε ο ισολογισμός για το 2022 – «Άνοιγμα πολλών εκατομμυρίων με συγκεκριμένες αιτίες» διαπιστώνει η πλευρά Αγγελούδη

Το απόγευμα της Τετάρτης (29/11) πραγματοποιήθηκε η 23η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με μοναδικό θέμα την έγκριση του ισολογισμού για το 2022.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Ο ισολογισμός για το προηγούμενο έτος παρουσιάζεται ισοσκελισμένος, ωστόσο από την πλευρά της νεοεκλεγείσας διοίκησης (αναλαμβάνει επίσημα την 1η Ιανουαρίου), τονίζεται ότι το άνοιγμα που υπάρχει στα ταμεία είναι πολύ μεγάλο.

Σε σχεδόν έναν μήνα η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλάζει χέρια, με τον Στέλιο Αγγελούδη να έχει εκλεγεί δήμαρχος με μεγάλη πλειοψηφία τη δεύτερη Κυριακή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έφερε στο φως πολλά στοιχεία για την τετραετία που ολοκληρώνεται. Η απερχόμενη διοίκηση ανέλαβε το 2019 και από τότε μέχρι και σήμερα δημιουργήθηκε ένα διόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό «κενό» στα ταμεία, το οποίο προκλήθηκε από διάφορες ενέργειες που έλαβαν χώρα τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Η συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα της Τετάρτης, με τον Κώστα Ζέρβα να παίρνει πρώτος τον λόγο, τονίζοντας πως στόχος του είναι να στηρίξει τη νέα διοίκηση του δήμου. «Οι δικές μας αποφάσεις οδήγησαν στη μείωση των εσόδων, διότι επιλέξαμε να μειώσουμε τα βάρη για πολίτες και επιχειρήσεις. Όλες οι αποφάσεις μας ελήφθησαν με γνώμονα τις συγκυρίες που είχαμε μπροστά μας. Εξωγενείς παράγοντες επηρέασαν τα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είχαμε μειωμένες εισπράξεις σε τέλη, ενώ από την πολιτεία αποφασίστηκε τα μισθώματα να είναι δωρεάν μέσα στην πανδημία. Δεχτήκαμε πληθωριστικές πιέσεις και έτσι ανέβηκαν οι τιμές στα έργα που είχαμε να εκτελέσουμε. Επιπλέον, οι κοινωνικές υπηρεσίες ήταν περισσότερο κοστοβόρες, ενώ μας επηρέασαν και οι έκτακτες προσλήψεις προσωπικού», υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο απερχόμενος δήμαρχος.

Στη συνέχεια ο Κώστας Ζέρβας ξεκαθάρισε πως «και σήμερα, αν είχα την επιλογή, τις ίδιες αποφάσεις θα λάμβανε η διοίκηση του δήμου. Η κοινωνία υπέφερε και είχε ανάγκη από βοήθεια. Πλέον, προκύπτουν και νέες επιβαρύνσεις, όπως τα τέλη ταφής απορριμμάτων».

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωκράτης Δημητριάδης, που στάθηκε στις δύσκολες συγκυρίες, αλλά και στο κοινωνικό πρόσημο που χρειάζεται να έχει ο εκάστοτε δήμος. «Οι ζημιές για το 2022 είναι λογιστικές. Ο δήμος οφείλει να λειτουργεί ως μέρος της προσφοράς στην κοινωνία. Πήραμε την απόφαση να ανακουφίσουμε οικονομικά τους δημότες. Δεν θέλουμε να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι. Η πανδημία έφερε λουκέτο στην κοινωνία και ως αποτέλεσμα αυτού, απαλλάχθηκαν στο 100% από δημοτικά τέλη οι κλειστές επιχειρήσεις από την ενοικίαση των ακινήτων. Η ενεργειακή κρίση έφερε αυξήσεις σε διάφορους τομείς, επηρεάζοντας τις δραστηριότητες της οικονομίας και της λειτουργίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν οριζόντια κατά 5% σε όλους τους δημότες και κατά 50% στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Ο ισολογισμός καταρτήστηκε με απόλυτη διαφάνεια».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της «Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη» (αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου) του Στέλιου Αγγελούδη, Βασίλης Γάκης, διερωτήθηκε «αν ο ισολογισμός αποτυπώνει τη δυναμική και τη δραστηριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης προς όφελος των πολιτών;». Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «καλούμαστε να ανιχνεύσουμε αν τα στοιχεία που φαίνονται στον ισολογισμό είχαν θετικά αποτελέσματα και αν ήμασταν χρήσιμοι προς τους πολίτες. Τα έσοδα κάθε χρόνο είναι λιγότερα και τα έξοδα περισσότερα».

Συγκεκριμένα, τα οργανικά έξοδα είναι πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα έσοδα. Ο ισολογισμός του 2022 κλείνει με υστέρηση εσόδων της τάξης των 29 εκατ. ευρώ. Αυτό το «κενό» προκύπτει από τα μειωμένα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και τη μείωση των επιχορηγήσεων. Μάλιστα, υπό αυτό το πρίσμα, η απερχόμενη διοίκηση αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ανειδίκευτους πόρους, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας. Παράλληλα, για το 2024, οι δαπάνες θα είναι αυξημένες λόγω των τελών ταφής απορριμμάτων, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον προϋπολογισμό για το προσεχές έτος.

Με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, το κόστος για τη νέα χρονιά θα είναι αυξημένο κατά 25% σε σχέση με το 2023, με τα μειωμένα ανταποδοτικά τέλη να μην καλύπτουν το πραγματικό κόστος της χρονιάς. Εξάλλου, με την έλευση του 2024 το εργοδοτικό κόστος θα αυξηθεί κατά 8%, ως απόρροια των αυξήσεων στους μισθούς των υπαλλήλων του δημοσίου. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί να βρει πόρους για να καλύψει και αυτό το νέο δεδομένο, πέραν των ανταποδοτικών τελών.

Ο Σπύρος Βούγιας, επίσης εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», από την πλευρά του τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να απαντηθεί γιατί μειώθηκαν τόσο πολύ τα έσοδα, ενώ τα έξοδα έμειναν σταθερά. Η διοίκηση αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην καθαριότητα. Τα ανταποδοτικά τέλη είναι η πηγή ενίσχυσης του δήμου, ο οποίος έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες. Η διοίκηση που αποχωρεί, υπονομεύει το μέλλον της διοίκησης που θα αναλάβει. Τα πράγματα θα είναι χειρότερα από όσα δείχνει ο ισοσκελισμένος ισολογισμός. Δεν ολοκληρώθηκε ούτε ένα έργο από αυτά που είχε στην ατζέντα της η διοίκηση. Περιμένουμε μια πλήρη ενημέρωση».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν παρεμβάσεις από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, αλλά και από αντιδημάρχους της απερχόμενης διοίκησης. Οι διαφωνίες ήταν πολλές, με επίκεντρο πάντα τα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ο ισολογισμός εγκρίθηκε, με την αντιπολίτευση να καταψηφίζει. Πλέον, η προσοχή στρέφεται στον προϋπολογισμό, όπου εκεί αναμένεται να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την οικονομική κατάσταση και το άνοιγμα του δήμου, με τον κίνδυνο να παραλάβει καμένη γη η επερχόμενη διοίκηση να είναι πολύ μεγάλος.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη – 48ωρη απεργία γιατρών: Πορεία στο κέντρο της πόλης

Loading