«Ένωσε» 33 δήμους της χώρας
Είκοσι ζευγάρια γυναικεία παπούτσια τοποθετήθηκαν απόψε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην έμφυλη βία. Τα δεκαεννέα ζευγάρια ήταν για τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν από συζύγους ή συντρόφους τους, από τις αρχές του 2021 έως και σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ συμβολικά δίπλα τους αφέθηκε ένα ζευγάρι γαλότσες, χρώματος μπλε και κίτρινου, για τις γυναίκες της Ουκρανίας που ξεσπιτώνονται λόγω του πολέμου.
Παράλληλα, φωταγωγήθηκαν με μοβ χρώμα τόσο οι εμβληματικές “ Ομπρέλες” του Ζογγολόπουλου, καθώς επίσης άλλα μνημεία σε 32 δήμους της χώρας, στο πλαίσιο της διαδραστικής καμπάνιας που διοργάνωσε το Κίνημα Strong Me και ο δήμος Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Κεντρικής ‘Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Την αντίστροφη μέτρηση για να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα τα σημεία στους 33 δήμους της χώρας έκανε η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2021 στη Φολέγανδρο. «Βρισκόμαστε εδώ γιατί κάποιες κοπέλες δεν βρίσκονται ανάμεσά μας, η κόρη μου η Γαρυφαλλιά, είναι θύμα γυναικοκτονίας, είναι δική μου γυναίκα και θα ήθελα σήμερα να είμαι εδώ, να την τιμήσω μαζί με όλες τις κοπέλες, γιατί είναι όλες κόρες μου. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να σταματήσει όλο αυτό, να υπάρξει μια βούληση από την πολιτεία και την κοινωνία, να προσπαθήσω να τους ευαισθητοποιήσω, και να τους πω να σηκωθούν από τις καρέκλες τους, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, να μεγαλώσουμε πιο σωστά τα παιδιά μας, να βάλουμε στα σχολεία το μάθημα του σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή, προς την διαφορετικότητα», είπε η κ.Μάκου.
Νωρίτερα, ένα βίντεο κατά των γυναικοκτονιών και μια συγκινητική ομιλία της ιδρύτριας του Strong me Ασπασίας Θεοφίλου, έστειλαν με τον πιο καθηλωτικό τρόπο το μήνυμα ότι οι γυναίκες που χάθηκαν δεν ξεχάστηκαν, την ώρα που στο χώρο του δημαρχείου ήταν ήδη τοποθετημένα δέκα επτά ζευγάρια παπούτσια, όσες και οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν μέσα στο 2021. Για τις δύο γυναίκες που βρήκαν το θάνατο από τα χέρια των συντρόφων τους τους πρώτους μήνες του 2022 τα παπούτσια άφησαν οι αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης και Μαρία Καραγιάννη, ενώ για τις γυναίκες της Ουκρανίας, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, τα ακούμπησε συμβολικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης.
Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο μήνυμά του υπογράμμισε πως «από τη Θεσσαλονίκη γινόμαστε ο συνδετικός κρίκος, για να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην έμφυλη βία. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι γυναίκες που χάθηκαν δεν έχουν ξεχαστεί», υπογράμμισε και τόνισε ότι «δυστυχώς το 2022, κι ενώ η ατζέντα μας θα έπρεπε να είναι πολύ διαφορετική, βλέπουμε βία, κακοποίηση, διακρίσεις, βλέπουμε θάνατο».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, είπε ότι «η σκέψη μας και το μυαλό μας και η καρδιά μας είναι στις γυναίκες που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους. Είναι ευθύνη όλων μας να αρχίσει να ανεβάζει τους τόνους και να δείχνει έμπρακτα τη συμμετοχή του σε αυτόν τον αγώνα. Και είναι αγώνας ζωής και αξιοπρέπειας».
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι ευρωβουλευτές, Στέλιος Κυμπουρόπουλος δια ζώσης και διαδικτυακά η Μαρία Σπυράκη και η Έλενα Κουντουρά, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος είπε πως η σημερινή εκδήλωση αποτελεί φόρο τιμής για τις 19 γυναίκες που δολοφονήθηκαν. «Σήμερα δεν έπρεπε να μιλάει κανένας. Σήμερα θα έπρεπε να μιλάει η σιωπή. Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Γιατί να έχουμε το σιελ και το κίτρινο παπούτσι;», τόνισε και συμπλήρωσε πως «η γυναικοκτονία είναι η κορυφή ενός παγόβουνου».
Η κ. Σπυράκη έστειλε το μήνυμα «καμία άλλη γυναικοκτονία, καμία άλλη γυναίκα νεκρή, δεν υπάρχει λόγος να δικαιολογούμε τον δολοφόνο. Μπορεί να μην προλάβαμε να προστατέψουμε την Καρολάιν, την Κωνσταντίνα, τη Γαρυφαλλιά, αλλά έχουμε χρέος να το κάνουμε για όλες τις υπόλοιπες», ενώ η κ. Κουντούρα ανέφερε στοιχεία που δείχνουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1 στις 3 γυναίκες έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία στη ζωή της από την ηλικία των 15 ετών.
Πέρα από τον δήμο Θεσσαλονίκης ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους άλλους 32 δήμους που συμμετείχαν στη διαδραστική καμπάνια και φωταγώγησαν ταυτόχρονα τα μνημεία ή κτίρια των περιοχών τους τοποθετώντας γυναικεία ζευγάρια παπούτσια. Στην καμπάνια έλαβαν μέρος οι δήμοι: Ανδρίτσαινας – Κρεστενών, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ευστρατίου, Αλεξανδρούπολης, Ανωγείων, Αργοστολίου, Ασπροπύργου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βύρωνα, Δράμας, Ελευσίνας, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου Αττικής, Καλλιθέας, Κατερίνης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κοζάνης, Λευκάδας, Λήμνου, Μεταμόρφωσης, Παγγαίου, Παλαιού Φαλήρου, Πλατανιάς, Πύργου, Σπετσών, Τρικκαίων, Φλώρινας, Ωραιοκάστρου και Ωρωπού.
Δείτε επίσης: Ουκρανία: Αδύνατη η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη
- Συνελήφθη ανήλικος δράστης ληστείας σε κατάστημα ψιλικών στους Αμπελόκηπους
- Μότα: «Η Γιουβέντους απαιτεί περισσότερες επιθέσεις από τους επιθετικούς της»
- Η εκλογή Νικήτα Κακλαμάνη στη Βουλή: Υποστήριξη μέχρι 248 ψήφοι
- Μητσοτάκης: Υποστηρίζω την ύπαρξη δύο φύλων
- Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.: Τηλεφώνημα για βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων