Δήμος Θεσσαλονίκης – ΕΥΑΘ – Greenpeace | «Ραντεβού στις δημόσιες βρύσες» στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22/3)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δήμος Θεσσαλονίκης – ΕΥΑΘ – Greenpeace | «Ραντεβού στις δημόσιες βρύσες» στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22/3)

Με την τοποθέτηση της πρώτης καινούριας δημόσιας βρύσης στη Νέα Παραλία και με σύνθημα «πίνουμε νερό από τις δημόσιες βρύσες και προστατεύουμε το περιβάλλον από τα πλαστικά μιας χρήσης», η ΕΥΑΘ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Greenpeace θα γιορτάσουν στις 22/3 την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στην πόλη, πραγματοποιώντας κοινή δράση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, στις 22/3, από τις 10 το πρωί και για τέσσερις ώρες, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα στηθεί στο πλαίσιο της κοινής δράσης των προαναφερόμενων φορέων το ένα από τα δύο σταντ, απ’ όπου θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για το δικαίωμα των πολιτών σε επαρκή δίκτυα κοινόχρηστων βρυσών σε δημόσιους χώρους, ενώ εργαζόμενοι της εταιρείας θα τοποθετήσουν εθελοντικά την πρώτη καινούρια βρύση στο σημείο.

Το δεύτερο σταντ, θα στηθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Αγίας Σοφίας με Τσιμισκή, και από αυτό, κατά τις ίδιες ώρες, θα διανέμεται υλικό για την υποχρέωση -βάσει νόμου- των δήμων και κοινοτήτων που έχουν δίκτυο πόσιμου νερού να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές. Παράλληλα, με την κοινή τους δράση, οι συμμετέχοντες στοχεύουν στο να αναδείξουν τη σημασία των δημόσιων βρυσών για την προστασία του περιβάλλοντος, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων.

Τονίζεται ότι όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΥΑΘ, θα τοποθετηθούν περισσότερες καινούριες βρύσες κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, ύστερα από τη συμφωνία της διοίκησης της εταιρείας με τον δήμαρχο της πόλης Στέλιο Αγγελούδη. Βάσει της συμφωνίας αυτής, οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα αλλάξουν τις βρύσες κατά μήκος της Νέας Παραλίας και η εταιρεία θα αναλάβει την αποκατάσταση της λειτουργίας των υδραυλικών μηχανισμών στις κρήνες της Άνω Πόλης (για τη συνολική αποκατάσταση προβλέπεται συνεννόηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων).

Στη δράση συμμετέχει και το ευρύ δίκτυο εθελοντών της Greenpeace, που μαζί με το ελληνικό γραφείο της οργάνωσης «τρέχουν» ήδη το πρόγραμμα «Ραντεβού στις βρύσες», το οποίο έχει στόχο να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό παντού και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους. Μέσα από τη σελίδα του προγράμματος, οι πολίτες μπορούν να δουν σε χάρτη πού υπάρχουν δημόσιες βρύσες, ποιες λειτουργούν και ποιες όχι, ενώ μπορούν να προσθέτουν και οι ίδιοι τις δημόσιες βρύσες που εντοπίζουν.

Με το πρόγραμμα αυτό, η Greenpeace διεκδικεί την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων σε καθαρό, πόσιμο νερό, τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των απορριμμάτων και την ορθολογική χρήση του νερού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024 αφιερώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη στην ανάγκη συνεργασίας για την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε υδάτινους πόρους, ώστε το νερό να γίνει ο καταλύτης για έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι το νερό μπορεί να γίνει μέσο για την ειρήνη, όταν οι κοινότητες και οι χώρες συνεργάζονται αρμονικά για αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο, μπορεί όμως και να προκαλέσει συγκρούσεις, όταν δεν είναι προσβάσιμο από όλους και δεν διανέμεται με δίκαιο τρόπο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Έκθεση ζωγραφικής για την Εθνική Παλιγγενεσία

Loading

Play