Τις Μαρίας Βλάχου
Τις διαδικασίες ώστε να εκδοθεί η νέα κανονιστική διάταξη για τον καθορισμό του κοινόχρηστου χώρου της Θεσσαλονίκης κινεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλςη Κούπκας στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών θα προηγηθεί ανοιχτή διαβούλευση ώστε να ακουστούν όλες οι πλευρές.
“Δεν υπάρχουν για τη διοίκηση μας ούτε άσυλα, ούτε άβατα”
«Θα είμαστε αμείλικτοι στην εφαρμογή του νόμου. Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε καμιά παρανομία. Δεν υπάρχουν για τη διοίκηση μας ούτε άσυλα, ούτε άβατα. Και όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο ματαιοπονεί. Ζητούμε τη συνεργασία όλων σας και κυρίως απαιτούμε από όλους να σεβαστούν τον κοινόχρηστο χώρο και τους δημότες» τόνισε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Κούπκας.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών επεσήμανε πως ο δήμος στηρίζει την τοπική επιχειρηματικότητα όμως με όρια, τα οποία είναι η ασφάλεια, ο σεβασμός των ανθρώπων και η απρόσκοπτη κίνηση των πεζών. «Επιμένουμε στον σεβασμό του δημότη, στον διάλογο, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων όταν ο διάλογος δεν οδηγεί στα επιθυμητά για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης αποτελέσματα» τόνισε.
Όπως υπογράμμισε: «η αλλαγή νοοτροπίας κτίζεται με έμφαση στο διάλογο και τη συνεννόηση και στην συνέχεια με τον έλεγχο όσων αρνούνται επίμονα να συμμορφωθούν. Διαβεβαιώνουμε δε όλους, ότι τις αρχές αυτές θα τις τηρήσουμε χωρίς να λογαριάζουμε τις πρόσκαιρες τριβές και το συνακόλουθο πολιτικό κόστος».
Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Οικονομικών προχώρησε σε έναν απολογισμό του Τμήματος Ελεγκτών και Επιδοτών.
Έλεγχος κοινόχρηστων χώρων
Από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 έγιναν 1250 έλεγχοι στον κοινόχρηστο χώρο της πόλης. Σε 992 περιπτώσεις εκδόθηκαν πράξεις αυτοψίας και διαβιβάστηκαν στο Τμήμα Δημ. Φόρων Τελών για την έκδοση κυρώσεων.
Σε οκτώ (8) επιχειρήσεις σε συνεργασία με τη Δημοτική αστυνομία η υπηρεσία προέβη σε άρση παράνομα τοποθετημένων αντικειμένων λόγω υποτροπής. Συνολικά κατασχέθηκαν αντικείμενα (τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες κλπ) από 11 επιχειρήσεις για τις οποίες εκδόθηκε το ειδικό πρόστιμο φύλαξης και αποθήκευσης.
Επιδόσεις – Αυτοψίες
Στο ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν 4.450 επιδόσεις από τους επιδοτές του Τμήματος Ελεγκτών και Επιδοτών και 800 αυτοψίες σε ακίνητα δημοτών για την ορθή χρέωση των ανταποδοτικών τελών.
Υπαίθρια διαφήμιση
Διενεργήθηκαν 179 έλεγχοι σε υπαίθρια διαφήμιση στους οποίους βρεθήκαν παράνομα αναρτημένα 91 banners, 783 αφίσες, 14 διαφημιστικές πινακίδες. Ποσοστό παραβατικότητας 100%. Σημειώνεται ότι η υπαίθρια διαφήμιση επιτρέπεται υπό ένα πολύ συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που επιβάλλει περιορισμούς (αρχαιολογικοί χώροι, κτίρια δημόσιων υπηρεσιών, κοιμητήρια, ναοί κ.λ.π). Τέλος έγιναν 297 έλεγχοι για ανάρτηση διαφημίσεων σε διάφορες επιχειρήσεις (εμπορικά καταστήματα, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λ.π). Το ποσοστό παραβατικότητας ήταν 70%.