Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: «Χειρότερη» η ζωή στη Θεσσαλονίκη επί Ζέρβα λένε 6 στους 10 δημότες

Τι δείχνει το τρίτο «Πολιτικό Βαρόμετρο για το Δήμο Θεσσαλονίκης»

«Χειρότερη» χαρακτηρίζουν 6 στους 10 Θεσσαλονικείς τη ζωή τους στην πόλη, κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του Κωνσταντίνου Ζέρβα 2019 – 2023.

propoli

Ειδικότερα, το 62% θεωρεί ότι υποβαθμίστηκε η ποιότητα της ζωής τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ μόλις το 14% κρίνει ότι είναι καλύτερη. Το 24% των ερωτηθέντων δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην καθημερινότητά του που να αφορά την πόλη. 

Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία οι Θεσσαλονικείς θα επιλέξουν το επόμενο δήμαρχο, πρώτα στην ιεράρχηση (με ποσοστό 30,1%) διακρίνονται τα χαρακτηριστικά της εντιμότητας και της αξιοπιστίας του υποψήφιου. Αν και οι συγκεκριμένες ιδιότητες αποδεικνύονται κατά τη διάρκεια της θητείας, φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι θα ψάξουν τον “πρότερο βίο” του υποψήφιου και θα δώσουν σταυρό προτίμησης σε αυτούς που αποδεικνύουν ακολουθία λόγων και πράξεων.

Δεύτερο κριτήριο για την επιλογή δημάρχου (με ποσοστό 26,5%) είναι το πρόγραμμά του. Ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα ήταν ανέκαθεν ψηλά στην ιεράρχηση των κριτηρίων, ωστόσο δεδομένου ότι προηγήθηκαν οι εθνικές βουλευτικές εκλογές και το θέμα «πρόγραμμα» ήταν στην κορυφή της ατζέντας, οι ψηφοφόροι αποδίδουν μεγάλη σημασία και στο πρόγραμμα των δημοτικών παρατάξεων.

Τρίτο κριτήριο με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό (17,3%) για την επιλογή δημάρχου, είναι η εμπειρία σε θέματα διοίκησης.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, ο Κ. Ζέρβας προηγείται με 9 μονάδες από τον Στ. Αγγελούδη, συγκεντρώνοντας το 24%. Σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του Μαρτίου, ο σημερινός δήμαρχος Κ. Ζέρβας κερδίζει μία μονάδα ενώ ο Στ. Αγγελούδης κερδίζει δύο και από το 13% φτάνει στο 15,1%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης, δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 43% των ψήφων.

Ο Γ. Ορφανός από την τρίτη θέση πέφτει στην πέμπτη με ποσοστό 5,5%, σε αντίθεση με τους κ.κ. Δ. Τσαβλή και Σ. Πέγκα οι οποίοι βλέπουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Τσαβλής από το 3,5% φτάνει στο 8,9% και ο Σ. Πέγκας από το 4% ανεβαίνει στο 6,2%. Στην έκτη θέση είναι ο Α. Σακισλόγλου με 4%. Οι κ.κ. Α. Τζακόπουλος και Ι. Κουριανίδης είναι στο 3%.

«Αναποφάσιστο» δηλώνει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων (23%).

Τα «μπρα ντε φερ» του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Μεταξύ του Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Στέλιου Αγγελούδη, το 29% των δημοτών της Θεσσαλονίκης απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα (από το 29,3% της δημοσκόπησης του Απρίλη), ενώ τον Στέλιο Αγγελούδη θα ψήφιζε το 23,2% (από 23,5%). «Κανέναν από τους δύο» απάντησε το 32,4%. Σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του Μαρτίου, ο Στ. Αγγελούδης μειώνει κατά μία μονάδα τη ψαλίδα με τον Κ. Ζέρβα.

Προβάδισμα διατηρεί ο δήμαρχος έναντι του Γιώργου Ορφανού, με το 24,5% των ερωτηθέντων να απαντά «Κωνσταντίνο Ζέρβα» (από 29,8%) ενώ το 17,9% θα ψήφιζε το Γιώργο Ορφανό (από 15,5%). «Κανέναν απ’ τους δύο» είπε το 42,9%.

Διψήφια είναι η διαφορά μεταξύ του Στέλιου Αγγελούδη και του Γιώργου Ορφανού. Στη σχετική ερώτηση, ο Στέλιος Αγγελούδης έλαβε το 28,5% των ψήφων (από 24,3%) ενώ ο Γιώργος Ορφανός το 12,4% (από 12,2%). Το 39,6% απάντησε «κανέναν απ’ τους δύο».

Δείτε επίσης:

Loading