Δημοσκόπηση Interview για την politic: Οι 8 στους 10 Θεσσαλονικείς θα ήθελαν να έχουν γυναίκα δήμαρχο

H politic.gr σε συνεργασία με την Interview δημοσκοπήσεις, παρουσιάζει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τους δύο μεγαλύτερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, το δήμο Θεσσαλονίκης και το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σκηνή και συγκεκριμένα στη θέση του δημάρχου.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι η πολιτική σκηνή της χώρας είναι ανδροκρατούμενη. Πιο συγκεκριμένα το 90% των Θεσσαλονικέων συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι η πολιτική σκηνή της χώρας ανδροκρατείται.

Δήμος Θεσσαλονίκης:

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου:

Όσον αφορά το ερώτημα σε ποια πολιτική δραστηριότητα θα θέλατε να δείτε περισσότερες γυναίκες το 58% δηλώνει στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ένα 33% θέλει να δει περισσότερες γυναίκες στο κοινοβούλιο.

Δήμος Θεσσαλονίκης:

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου:

Στο ερώτημα πως κρίνετε την ιδέα ο επόμενος δήμαρχος στον δήμο σας να είναι γυναίκα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν κρύβει την προτίμησή του στο γυναικείο φύλο.

Πιο συγκεκριμένα το 83% τάσσεται υπέρ μιας γυναικείας παρουσίας στον δημαρχιακό θώκο, ενώ μόνο το 10% απαντά αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Δήμος Θεσσαλονίκης:

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου:

Πιο αποτελεσματική η γυναίκα Δήμαρχος

Σε σχέση με την καταλληλότητα μιας γυναίκας απέναντι σε έναν άντρα δήμαρχο, το 52% πιστεύει ότι μια γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σε σχέση με έναν άντρα δήμαρχο, το 8% θεωρεί ότι θα τα πάει χειρότερα ενώ το 40% πιστεύει ότι θα είναι το ίδιο.

Δήμος Θεσσαλονίκης:

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου:

Στο ερώτημα σε ποιους τομείς θα εμπιστευόσασταν άντρα ή γυναίκα για δήμαρχο, η πλειοψηφία εμπιστεύεται γυναίκα δήμαρχο για τα περισσότερα θέματα, ενώ μόνο στη διαχείριση κρίσεων (πχ. φυσικές καταστροφές) εμπιστεύεται άντρα.

Δήμος Θεσσαλονίκης:

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου:

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα για τις προϋποθέσεις που θα ψήφιζε κάποιος μια γυναίκα για δήμαρχο. Οι ερωτηθέντες αξιολογούν ως πρώτη προϋπόθεση το να μπορεί η γυναίκα δήμαρχος να τα βάλει με τα «τοπικά συμφέροντα», ακολουθεί το να έχει ασχοληθεί με τα κοινά στον δήμο πριν κατέβει στις εκλογές και τρίτη προϋπόθεση είναι να κατάγεται από τον δήμο στον οποίο θέλει να γίνει δήμαρχος.

Δήμος Θεσσαλονίκης:

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου:

Η νοοτροπία και οι άντρες πολιτικοί… τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντά μια γυναίκα υποψήφιος

Η νοοτροπία ότι η γυναίκα δεν είναι για αυτές τις «δουλειές», οι άντρες πολιτικοί που δεν αφήνουν «χώρο» στις γυναίκες και η δημιουργία οικογένειας είναι σύμφωνα με την έρευνα, τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντά μια γυναίκα που επιθυμεί να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Δήμος Θεσσαλονίκης:

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου:

Δείτε επίσης: Μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε αν οι γυναίκες είναι καλύτερες δήμαρχοι από τους άνδρες;