φώτο: teo dimoschakis

Δημοσκόπηση POLITIC για το Δ. Θεσσαλονίκης: Τουρισμός και έργα υποδομής ψηλά στην ατζέντα των Θεσσαλονικιών – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό

Τι δείχνει το δεύτερο «Πολιτικό Βαρόμετρο για το Δήμο Θεσσαλονίκης»

Στον τουρισμό βλέπουν το μέλλον της Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοί της, όπως προκύπτει από την έρευνα της Interview για λογαριασμό της POLITIC. Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση «Πού κατά την άποψή σας βρίσκεται το μέλλον της Θεσσαλονίκης», το 49,5% απάντησε στον τουρισμό, ενώ το εμπόριο συγκέντρωσε μόλις το 16,1%. Στην τρίτη θέση είναι η βιομηχανία/βιοτεχνία με 15,7% και στην τέταρτη θέση οι υπηρεσίες με 10,2%.

propoli

Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι σαφώς συνυφασμένη με τα έργα υποδομής στην πόλη, (όπως η βελτίωση της λειτουργίας των ΜΜΜ, Μετρό, Αεροδρόμιο, Λιμάνι, FlyOver), και όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, η πλειοψηφία (30,7%) ζητά από τον επόμενο δήμαρχο βελτίωση και δημιουργία νέων έργων υποδομής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ως δεύτερη προτεραιότητα για τον επόμενο δήμαρχο καταγράφεται η διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές του δήμου (16,2%). Στην τρίτη θέση είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικός προορισμός (15,7%), ενώ ακολουθούν η ανάδειξη των μνημείων και της ιστορίας της πόλης με 12,6%, η προσέλκυση επενδύσεων με 11%, και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δήμου με 8% .

Έντονη δυσαρέσκεια για τη Νέα Παραλία

Η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα παραλιακό μέτωπο μήκους πέντε χιλιομέτρων, το οποίο παραδόθηκε στους δημότες της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 2013, ύστερα από 2,5 έτη.

Η ανάπλαση της Νέας Παραλίας από τον Λευκό Πύργο μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής, μια παρέμβαση σε συνολικά πάνω από 150.000 μ2, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια έργα που υλοποιήθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι απογοητευτική για τους Θεσσαλονικείς καθώς σχεδόν 7 στους 10 λένε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη συντήρησή της.

Πιο μετριοπαθείς είναι οι απαντήσεις σχετικά με το θέμα που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, της κοπής των δέντρων στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης, με το 47% να θεωρεί ότι έπρεπε να γίνει πιο ήπιο κλάδεμα, και το 37% να συμφωνεί με την κοπή καθώς τα δέντρα είχαν πρόβλημα. Αντίθετα μόλις το 11% πιστεύει ότι δεν έπρεπε να γίνει κλάδεμα.

Πολιτική ρευστότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης – Μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων

Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος της δημοσκόπησης, στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή», ο Κωνσταντίνος Ζέρβας διατηρεί προβάδισμα το οποίο ωστόσο, συρρικνώνεται ελαφρώς σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ο νυν δήμαρχος λαμβάνει το 23,5% των ψήφων (από 23%), ενώ ο Στέλιος Αγγελούδης ανέβηκε στο 14,5% (από 13,1%). Στην τρίτη θέση έρχεται ο Γιώργος Ορφανός με 6,6% αντί για 9,6% που είχε συγκεντρώσει στην προηγούμενη μέτρηση.

Ο Σ. Πέγκας είναι στο 5% (από 4%), ο Α. Σακισλόγου είναι σταθερά στο 4,9%, ο Δ. Τσαβλής ανεβαίνει στο 4,5% (από 3,5%), ο Τζακόπουλος είναι στο 3,2% και ο Ι. Κουραννίδης στο 3%.

Αρκετά υψηλά καταγράφεται το ποσοστό των αναποφάσιστων (27,5%).

Τα «μπρα ντε φερ» του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Μεταξύ του Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Στέλιου Αγγελούδη, το 29,3% των δημοτών της Θεσσαλονίκης απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα (από 27%), ενώ το Στέλιο Αγγελούδη το 23,5% (από 20,1%). «Κανέναν από τους δύο» απάντησε το 29,4% (από 35,3%).

Πολύ πιο ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα του δημάρχου έναντι του Γιώργου Ορφανού, με το 29,8% των ερωτηθέντων να απαντά «Κωνσταντίνο Ζέρβα» (από 29,3%) ενώ το 15,5% θα ψήφιζε το Γιώργο Ορφανό (από 13,7%). «Κανέναν απ’ τους δύο» είπε το 39,4% (από 41%).

Διψήφια είναι η διαφορά μεταξύ του Στέλιου Αγγελούδη και του Γιώργου Ορφανού. Στη σχετική ερώτηση, ο Στέλιος Αγγελούδης έλαβε το 24,3% των ψήφων (από 19,7%) ενώ ο Γιώργος Ορφανός το 12,2%. Το 39,5% απάντησε «κανέναν απ’ τους δύο».

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Αρνητικά κρίνουν το έργο του Κ. Ζέρβα 7 στους 10 Θεσσαλονικείς

Loading