Διπλάσιοι οι νέοι πόροι του ΕΣΠΑ για την απασχόληση στη Κεντρική Μακεδονία – Έμφαση σε νέους και γυναίκες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΤΙΕΓΚΟ ΣΑΕΣ – ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Συνάντηση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νίκολας Σμίτ στην έδρα της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Βίλα Αλλατίνη.

Πακέτο 365 εκατομμυριών ευρώ, ευρωπαϊκά κονδύλια με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις για την απασχόληση, κυρίως σε νέους και γυναίκες στην Κεντρική Μακεδονία, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νίκολας Σμίτ, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, Παρασκευή με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το συγκεκριμένο πακέτο του ΕΣΠΑ για έργα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης της απασχόλησης στην Κεντρική Μακεδονία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 είναι διπλάσιο από το προηγούμενο (το οποίο ήταν ύψους 180 εκατ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον κ. Σμίτ.

Οκ. Τζιτζικώστας, επισήμανε πως, εφόσον οι πόροι για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι διπλάσιοι από αυτούς που δόθηκαν την προηγούμενη περίοδο, οι παρεμβάσεις στήριξης των πολιτών θα είναι πολλαπλάσιες και θα μπορέσει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική.

Ο περιφερειάρχης, κατά την συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο παρουσίασε τα έργα και τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής και στήριξης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού για τον περιορισμό της ανεργίας, που υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα προηγούμενα χρόνια με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων.

Μεταξύ των πιο σημαντικών παρεμβάσεων είναι δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 22 εκ. ευρώ, οι οποίες μετουσιώθηκαν σε 229 έργα, κυρίως στον τομέα της προώθησης της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας.

Πως θα αξιοποιηθούν οι νέοι πόροι;

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αξιοποίηση των 365 εκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της πρόσβασης γυναικών και νέων στην απασχόληση, η προώθηση της ίσης πρόσβασης σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση, ιδίως για μειονεκτούσες ομάδες, η προώθηση της δια βίου μάθησης και της ενεργού ένταξης με σκοπό την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών, η προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, η ενίσχυση της ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης σε ποιοτικές βιώσιμες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες, και η κοινωνική ένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Δείτε επίσης: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στον δήμο Καλαμαριάς – Επισφραγίζεται η δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου

Διπλάσιοι οι νέοι πόροι του ΕΣΠΑ για την απασχόληση στη Κεντρική Μακεδονία – Έμφαση σε νέους και γυναίκες