Η Κάζα Μπιάνκα, η Βίλα Καπαντζή, ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός, καθώς και η σημερινή Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου είναι ορισμένα από τα εμβληματικά κτήρια που κοσμούν τη Θεσσαλονίκη. Τα πρόσωπα των δύο αρχιτεκτόνων που τα υπογράφουν, αποτυπωμένα με τον χρωστήρα του ζωγράφου Λάζαρου Πάντου, δωρίζονται στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο. Πρόκειται για τους αρχιτέκτονες Πιέτρο Αρριγκόνι και Βιταλιάνο Ποζέλι, των οποίων τα πορτρέτα απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο ο ζωγράφος, βασισμένος σε δύο μοναδικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους.
Οι δύο Ιταλοί αρχιτέκτονες άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην αισθητική της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της αρχιτεκτονικής άνθισης, η οποία συμπίπτει με το τέλος της Οθωμανικής περιόδου. Η Θεσσαλονίκη είχε την τύχη να την κοσμήσουν αξιόλογοι αρχιτέκτονες με απαράμιλλου κάλλους κτήρια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, η φιλόλογος Αικατερίνη Κουμλίδου αναφέρει ότι η προνομιακή θέση της πόλης με το θαλάσσιο μέτωπο, στο μυχό του Θερμαϊκού, της είχε προσδώσει μεγάλη οικονομική δύναμη και μια πολυπολιτισμική κοινωνία.
Ο Πιέτρο Αρριγκόνι (1856-1940), γεννημένος στο Μιλάνο, έζησε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδίασε σημαντικά έργα όπως το κτήριο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού και το Νοσοκομείο Λοιμωδών. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1911 του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο για τη δημιουργία ενός αγροκτήματος που θα αρδευόταν από τον Αξιό ποταμό.
Από την άλλη, ο Βιταλιάνο Ποζέλι, που γεννήθηκε το 1838 στη Σικελία, ανέλαβε την ανέγερση σημαντικών δημόσιων κτηρίων της Θεσσαλονίκης, όπως το Διοικητήριο και η Φιλοσοφική Σχολή. Τιμήθηκε για την εργασία του από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’ και από άλλες αρχές.
Ο Λάζαρος Πάντος, ο καλλιτέχνης πίσω από τα πορτρέτα, έχει κάνει σημαντικές δωρεές σε Ιδρύματα της Ελλάδας και, συνεχίζοντας αυτήν την πρακτική, δωρίζει τα δύο πορτρέτα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, για να θυμίζουν την συμβολή των αρχιτεκτόνων στην φυσιογνωμία της πόλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ