Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί αναμένονται να φέρουν επανάσταση στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού. Μια startup από τη Δράμα, με επικεφαλής τον Ανέστη Βουβαλίδη, σχεδιάζει μια καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή, τη Vinify360°, που στοχεύει στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές.
Η εφαρμογή αυτή επιτρέπει στους οινοπαραγωγούς να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τη διαδικασία παραγωγής μέσω υπολογιστή ή κινητού, παρέχοντας τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων με ποιοτική πληροφόρηση και σενάρια προβλέψεων. Η στρατηγική μελέτη της αγοράς οδήγησε την ομάδα στην ανάπτυξη αυτής της startup, με σκοπό να συμβάλει στην ψηφιακή μετατροπή των οινοποιητικών επιχειρήσεων.
Ο Ανέστης Βουβαλίδης υπογραμμίζει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δράμας στον τομέα του κρασιού, αναφέροντας ότι η οινοποίηση αποτελεί μια μεγάλη προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία. Επισημαίνει επίσης την αναγκαιότητα υιοθέτησης νέων ψηφιακών εργαλείων από τους οινοποιοί προκειμένου να αυξήσουν το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές.
Η ομάδα Vinify360° συνεργάζεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών γεωργίας ακριβείας, μέσω σύγχρονων ασύρματων δικτύων αισθητήρων και τεχνητής νοημοσύνης. Η καινοτομία αυτή αναμένεται να μεταμορφώσει τον κλάδο, εξασφαλίζοντας ότι η παραγωγή κρασιού μπορεί να γίνει πιο αποδοτική και ποιοτική.
Η startup από τη Δράμα σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματά της, ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη ως ψηφιακό βοηθό για τους οινοποιούς, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις και στους παραδοσιακούς κλάδους όπως η οινοποιία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ